John Chr. Jørgensen

Selvbibliografi

 

Mest læste John Chr. Jørgensen seneste uge

Herman Bang – Danmarksmester i dæknavne, Artikel

 

P(arkinson) S(tatus)

Når jeg sidder koncentreret og skriver på min Mac i min lænestol, sker det, at jeg glemmer, at jeg har Parkinson, Erindringskommentar

Herman Bang og Politiken, udkom 22/8 2019

Læs forlagets præsentation

Læs Biografisk note Uden for nummer

Læs Billedtekt til forsidebilledet

 

John Chr. Jørgensen: Selvbibliografi

1. Kortfattet faglig selvbiografi

2. Selvstændige publikationer – med biografiske noter

3. Redigerede værker

4. Artikler i tidsskrifter og samleværker

5. Efterord

 

Først lagt op 22-05-2019; senest opdateret 19-10-2019 18:03

 

Uden for nummer

 

Herman Bang og Politiken er en titel, der er velegnet til at binde sløjfe med. Herman Bang har været med mig fra mine første realisme-studier først i 1970’erne. Det var dengang, jeg begyndte at freelance som anmelder i Politiken. Bladhuset blev mit halve liv. 34 år, de sidste ti ved Ekstra Bladet. I Politikens hus lærte jeg det meste af, hvad jeg ved om journalistik og redigering. Jeg knyttede nære venskaber – og mødte mit livs kærlighed, musikkritikeren Teresa Waskowska.

 

Politiken var alle dage toneangivende inden for kulturjournalistikken. Man ville have de bedste penne. Men når mange ’bedste penne’ er samlede på ét sted, opstår der konkurrence, og stjernejournalister har oplevet, at deres artikler blev ’nedsyltede’, som Herman Bang formulerede det.

 

Bang kom til Politiken som en stjerne i 1885 – og blev behandlet som et nummer i 1888. Han gik fra bladet, men kunne ikke undvære pengene og vendte tilbage for at malke guldkalven.

 

Han nærede dyb mistillid til Politikens kulturredaktør Edvard Brandes, og man tør nok sige, at følelserne var gengældte. Brandes sagde og skrev de mest infame ting om Bang. Jeg afslører i denne bog, at Henrik Cavling ikke var meget bedre. Bang på sin side erklærede uden tøven, at han hadede Politiken.

 

Forholdet mellem Herman Bang og Politiken var altså langtfra idyllisk.

 

Når vi har måttet vente med at få det beskrevet i detaljer indtil nu, er det, fordi der først med René Herrings og Sten Rasmussens nye biografi over ”Herman Bangs forfatterskab” (2018) er etableret et sikkert grundlag at stå på. Samtidig har Gert Posselts løbende publicering på www.bangsbreve.dk givet et fascinerende indblik i Herman Bangs tanker om journalistikken i almindelighed og Politikens i særdeleshed.

 

Det har været en gave at få lov til at skrive denne bog. Og at den udgives med generøs støtte fra Politiken-Fonden, gør ikke glæden mindre.

 

Se bogen på den bibliografiske liste

 

 

Anmeldelse af Erik Svendsen i Jyllands-Posten

 

Lektørudtalelse

 

Omtale af Bettina Heltberg i Politiken

 

Anmeldelse af Per Theil i Politiken

 

Anmeldelse af Else Cederborg på Arbejderen.dk

 

Anmeldelse af Gregers Dirkckinck-Holmfeld på gregersDH

 

Omtale af Lars Bukdahl i Weekendavisen

 

Anmeldelse af Klaus Kjøller på Kjoeller.dk

 

©John Chr. Jørgensen