Først lagt op 13-11-2019; senest opdateret 09-02-2024 13:37

 

 

 

Seneste nyt

 

2024

 

09-02-2024: I erindringsbogen Lykkeligt nær. En oldings optegnelser (Gutkind, 2024) som udkom 10. januar, skildrer Thomas Bredsdorff (s. 176-79) udviklingen i relationen med den syv år yngre John Chr. Jørgensen. Det begyndte med, at Thomas var lærer for John Chr. på universitetet. Så blev de kolleger og begyndte at arbejde sammen. Det blev til venskab og fyrre års brevveksling. I de senere år har John Chr.’s skildring af aldringen på Parkinson Status vendt op og ned på relationen: “Engang var jeg hans lærer”, tænker oldingen, “nu er han min”.

 

15-01-2024: forlaget Spring udkommer artikelsamlingen Læselyst og skrivekløe. Dansk kulturjournalistik og litteraturhistorie.

 

I bogens bagsidetekst hedder det bl.a.:

 

”Læselyst er en god ting, når man har med litteratur at gøre. Skrivekløe kan tilsvarende være det, især for de professionelle; ikke alle har det i samme grad, og nogle for meget, men i fagkyndig og tøjlet form er det som oftest gavnligt for andres læse- og litteraturlyst.

 

Universitetsdocent og litteraturkritiker John Chr. Jørgensen er en af de danske fagpersoner, der i særlig grad har udlevet disse lyster med sin kyndige og tøjlede kløe og dermed inspireret andre til at gøre det samme. Denne brede og facetterede indsats gennem mere end 50 år, som har sat sine klare spor inden for litteraturhistorie og kulturjournalistik, fortjener en markering og anerkendelse. Bogen er derfor tilegnet hans samlede faglige virke.”

 

Bogen rummer i alt 24 bidrag fra litteraturforskere som forsøger at tage temperaturen på litteraturfaget i dag. Erik Skyum-Nielsen og Niels D. Lund har redigeret.

 

14-01-2024: Politiken bringer et stort fødselsdagsportræt af John Chr. i anledning af hans 80 års fødselsdag d. 15. Det er skrevet af Søren Vinterberg.

 

I det indholdsmættede portræt møder man bl.a. dette koncentrat af John Chr.’s egenskaber:

 

”Belæsthed og dog usvækket nysgerrighed, didaktisk detailomhu og dog analytisk overblik, akademisk præcision og dog ligefrem læselighed kompletterer hinanden og præger foruden en velsignet humoristisk sans mandens litteratur- og pressehistoriske pionerindsats med bøger om kulturjournalistikkens genrer med doktordisputatsen i 1994 om ”Det danske anmelderis historie 1720-1906” som det akademiske højdepunkt.”

 

Portrættet fremhæver også John Chr.’s fortsatte produktion i sin seneste parkinson-udfordrede epoke her på Kjoeller.dk med citater bl.a. fra Parkinson Status som kaldes ”gribende (galgen)humoristisk”:

 

””Når vi læser, forbinder vi perception, erindring og tænkning, og ved mentalt at flette disse hjernebaner bremser vi vores tab af kognitive evner”, skriver den spanske forfatter og kulturhistoriker Irene Vallejo i sit ’Manifest for læsning’(…). Det glæder selvfølgelig en hærdet parkinson-patient som mig. For fremtiden vil jeg betragte mine bogreoler som velassorterede medicinhylder…” Se P.S. om hjernegymnastik sept. 23.

 

 

2023

 

17-12-2023: John Chr. meddeler i en mail, at Af en stadig levendes iagttagelser (16) er en passende afrunding af hans række af afsluttende iagttagelser. Serien er hermed slut.

 

05-10-2023: Af en stadig levendes iagttagelser (1): “Parkinson spreder sig som en steppebrand i hjernen”, siger en forsker fra Københavns Universitet til Ritzau. Jeg har været diagnosticeret med parkinson i 14 år. Det er en langsom steppebrand.

   Serien Af en stadig levendes iagttagelser (1) – (16) kan opleves i sin helhed i forlængelse af Parkinson Status.

 

Sept. 2023: Opdatering af Parkinson Status: P.S. om hjernegymnastik sept. 23

 

29-08-2023: De små genrer er ikke de mindst sigende. En ferm forfatter kan præstere en aforisme uden at ytre et ord. Denne artikel bevæger sig fra Poul Martin Møller via Søren Kierkegaard og Soya frem til Horace Engdahl.

 

09-08-2023: “Strøtanken”, den gemytlige danske variant af “aforismen”, er udtænkt på et dampskib på vej til Kina. Forfatteren Poul Martin Møller skulle egentlig have studeret græske og romerske digtere under åben himmel, men han kunne ikke lade være med at opdigte noget selv. “Strøtankerne” var en slags dialog med de fraværende venner.

 

20-07-2023: For John Chr. har det at blive klippet altid været mere end at få håret studset. Med hans egne ord: ”Man sætter sig ikke i stolen hos en mand med skarpe sakse og knive uden en følelse af at give sig hen til skæbnen.”

 

29-06-2023: Begejstret skriftlig tilbagemelding til John Chr. fra en læser af ”Mozarts brevkunst. Mini-essay”.

 

Læseren er Martin Glaz Serup, forfatter til cirka 30 bøger, uddannet fra Forfatterskolen, ph.d. i Litteraturvidenskab. Han skrev omgående artiklen ”Sommerlæsning: Mozarts samlede breve. Lyn og torrrrden!” som en reaktion på John Chr.’s ”Mozarts brevkunst. Mini-essay”.

 

Serups tekst med links og illustrationer blev bragt på forfatterhouse.online, d. 27-06. Og af forfatteren sendt i en mail til John Chr. Jørgensen, da forfatterhouse.online er en ikke offentlig tilgængelig site for skrivende som vil udvikle deres forfatterskab sammen med professionelle forfattere og andre skrivende. Jørgensen bad Serup om tilladelse til at offentliggøre reaktionen her på Kjoeller.dk, hvilket hermed sker med et par mindre, redaktionelle justeringer.

 

25-06-2023: John Chr.’s sommerlæsning er Mozarts samlede breve i Peter Dürrfelds fordanskning (Gyldendal, 2005). Han læser den for at blive klogere på geniets musik, men indfanges hurtigt af Mozarts brevkunst. - Den er så frigjort, skriver han, - at den vil kunne bruges på forfatterskoler i dag.

 

13-06-2023: Naadsensbrød er på én gang effektiv journalistik og sammenbidt humoristisk fortællekunst, konkluderer John Chr., som atter er på sporet af humoren hos Henrik Pontoppidan og denne gang vistnok har fundet den.

 

01-06-2023: For kort tid siden (25-05-2023) bragte Berlingske en artikel, hvoraf det fremgik, at forlaget Gladiator igen var begyndt at udgive bøger af Jacob Skyggebjerg, og at Kathrine Diez ikke havde noget at indvende herimod. Hvad der ligger bag de oplysninger, fremgår af denne artikel, som til forveksling ligner en bagklog anmeldelse.

 

22-05-2023: Pressen er godt romanstof. En ny roman om anmelderi - denne gang på Berlingske - giver anledning til at trække de historiske linjer op. Den nye roman er Jeppe Krogsgaard Christensens “De sidste 10 eller 11 dage i Magnus Saxtorphs sælsomme og ulykkelige liv” (2022).

 

11-05-2023: Artiklerne Humor i Danmark 1-20 og de unummerede essays (som faktisk kom op på i alt 10) afsluttes med et lille alfabetisk ordnet leksikon om humor. Det er skrevet sådan, at det både kan bruges som repetition og som introduktion. Teori om humor ser altid lidt komisk ud. Et lille grin under læsningen af leksikonnet kan derfor betragtes som en tillægsgevinst!

 

03-05-2023: Med spørgsmålet “Henrik Pontoppidans humor?” har vi udfordret to Pontoppidan-kendere, Flemming Behrendt og Finn Hirshals.

   Hvor er humoren? Indsvøbt i stilen?

   Henrik Pontoppidans humor var bidsk. Til sidst blev den besk og forsvandt. Det handler om “Den første Gendarm”, “Når Vildgæssene trækker forbi” og “Hans Kvast og Melusine."

 

19-04-2023: Vi er heldigvis holdt op med at diskutere, om Wessel var nordmand eller dansker. Han var født og opvokset i Norge, men levede sit korte liv som voksen i Danmark. Han døde i 1885, kun 43 år gammel, og efterlod sig et forfatterskab bestående af parodier, satirer og gravskrifter. Nu diskuterer vi, om han var oplysningsmand eller nihilist.

 

06-04-2023: Bjarne Reuter er et forfatterfænomen. Han behøver ikke noget PR-apparat. Han giver knap nok interview, når hans nye bøger udkommer. Læserne finder selv frem til ham. Bibliotekernes udlånsstatistikker lyver ikke. Bjarne Reuter er suverænt Danmarks mest læste forfatter. Hvorfor? Skyldes det hans humor?

 

29-03-2023: Blandt de virkelige nyheder i Seneste nyt er et brev dateret 11.10.1989 stilet til “J.C.J. alias Franske Overtjener” fra Dan Turèll. Det var Hans Hertel, der fik John Chr. til at gå i arkiverne efter Dans brev. Jørgensens kone forstår ikke nødvendigheden heraf. Forklaring følger.

 

16-03-2023: I brevformen trives en bramfri form for humor. Ester Nagel er dronningen af genren. Kun Tove Ditlevsen kan true hendes position. Når de to skriver til hinanden, slår det gode humør gnister.

 

08-03-2023: ”Et sted i den litterære fødekæde morer publikum sig over at se forfattere nedgjort: i anmelderiet. Skriv en perfid nedrakning af en kendt kunstner og du har offentlighedens - jublende eller forargede - opmærksomhed”, skriver John Chr. i dette essay, hvis hovedeksempel er Kai Friis Møllers sadistiske kritik af Jørgen Bukdahl.

 

01-03-2023: Edith Rodes humor ligger åbent fremme, den er tilgængelig for alle, uden at man af den grund kan kalde den overfladisk og letkøbt. Hendes erindringsmesterværk “De tre smaa Piger” er fyldt med eksempler på, at børn misforstår voksne og vice versa, når de skal kommunikere. De har forskellige forudsætninger, og anvender ordene forskelligt. Da Herman Bang kommer på besøg i pigernes hjem, er han ikke klædt som en abekat, som pigernes far har forudsagt det. Men den fine mand ler hjerteligt, da en af pigerne giver sig til at kønsbestemme familiens hundehvalpe! Hvad sker der? Det kan kun forklares med humor

 

21-02-2023: ”Karen Blixen – var hun virkelig humorist?” vil nogle spørge. ”Selvfølgelig var hun det” vil andre svare.

   Baronessen var ikke den, der væltede vittigheder af sig. Men hun kunne være fræk på en kultiveret måde.

   For et par år siden udgav Ivan Z. Sørensen en bog om ”Blixens humor”. Han mener, at Blixen både var humorist og ironiker

 

10-02-2023: Nogle humorister er bedst, når de er onde. Det gælder den nu næsten glemte Soya. I hans bedste værker er der en glidende overgang fra hverdagsondskab til mord. Hr. og fru Gruesen i “Parasitterne” kommer til at sjuske lidt med rottegiften. Farmor i “Farmors Hus” har den medicin, der borger for, at ingen trænger sig ind i den fastlagte arverækkefølge. Motivet er begge steder griskhed. Et solidt menneskeligt motiv. Det er bare ikke altid, det fører til mord.

 

03-02-2023: John Chr. Jørgensens disputats “Det danske anmelderis historie” er netop udkommet som e-bog hos Lindhardt og Ringhof. Pris: 70 kr.

 

01-02-2023: John Chr. Jørgensen fortsætter sine studier i litterær humor, men nu i nogle tvangfrie, unummerede essays kaldet ”Humor i glimt”. Han begynder med Poul Martin Møllers ”En dansk Students Eventyr”, som snart har 200 år på bagen, men stadig holder sig frisk og lattermild.

 

27-01-2023: Fra net til papir: Et udvalg af John Chr.'s netartikler er netop udkommet på papir i et gavebogsformat:

 

John Chr. Jørgensen: Gensyn med Finn Søeborg, Anders Bodelsen og Leif Panduro , 86 sider, Forlaget Helge Scheuer Nielsen, København 2023.

 

Kan købes for 110 kr. hos forlæggeren på post@bakkekrogen.dk eller på tlf. 26 58 18 61. Forsendelsen af bogen er inkluderet i prisen.

 

20-01-2023: John Chr. Jørgensen afslutter sine punktstudier i litterær humor med nogle overvejelser over betingelserne for at skrive litteraturhistorie om bøger, der får os til le.

 

12-01-2023: Man har forsøgt at få noget fornuftigt ud af Harald Høffdings bog “Den store humor”. Artiklen her fortæller, hvem Høffding var og hvorfor hans bog har skuffet så mange mennesker. Finn Søeborg syntes, at det var den kedeligste bog, han havde læst.

 

2022

 

28-12-2022: Hvad sker der, når den syge humor vil være litteratur? Eksemplet er Villy Sørensens berømte splatterhistorie "Blot en drengestreg". Men på vejen dertil bliver læseren plaget med et utal af smagløse vitser som den om kannibalen, der fik en kold skulder.

 

19-12-2022: Som begreb dukker “sort humor” først op i Danmark i 1960’erne. Det er surrealisterne og cineasterne, der introducerer det. Men før da havde vi “galgenhumor”. Uden sort humor ville vi for alvor være ilde stedt.

 

12-12-2022: For en snes år siden dukkede der en lattermild hjemstavnsforfatter op af den sydvestfynske muld. Rigtig fynbo var hun ikke, men hun havde boet der som barn, og hun havde haft ørerne på stilke. Og hovedet var alle dage skruet rigtigt på. Maria Grønlykke er navnet.

 

04-12-2022: Jane Aamund vedkendte sig modvilligt betegnelsen “underholdningsforfatter”. Der grines meget i hendes bøger. Bedst er hun dér, hvor hun kapsler sine livserfaringer ind i anekdotiske former.

 

21-11-2022: Hvis man vil kortlægge humoren i litteraturen, kommer man ikke uden om aviserne. De har fungeret som affyringsramper for parodier og satirer. Aviserne har udviklet en særegen lyrisk genre, som Tom Kristensen kaldte "digte i døgnet”. Det var til Politikens At tænke sig-rubrik, at Piet Hein skabte sine udødelige gruk. For de kvindelige forfattere gav aviscauserierne adgang til et stor publikum. 

 

15-11-2022: Hvad har Carl Møller, Knud H. Thomsen og Willy Breinholst tilfælles?

   At de skrev humoristbøger. Og at de ikke bøjede sig for kritikken mod genren.

   Carl Møller besvarede kritikken ved at oprette et humoristlegat, som skabte besvær i mere end 100 år. Knud H. Thomsen frydede sig over, at hans bibliotek nu kunne indkøbe nyskrevne røverhistorier. Willy Breinholst græd hele vejen hen til banken.

 

14-11-2022: Opdatering af Parkinson Status: P.S., 14. nov. 22:

Dagen i dag er en skæringsdag i mit liv med Parkinson: Jeg skifter fra træning i mit fysiurgiske træningscenter til træning i hjemmet. Det er for så vidt et nederlag. Men hvad udad tabtes, det må indad vindes.

 

07-11-2022: Artikelserien om humor i Danmark nærmer sig afslutningen. Inden vi lukker helt, indlemmer vi tre fritstående artikler i samlingen: Scherfigs satire, Finn Søeborgs humor og Benjamin Christensens opdigtede erindringer. Den sidste som eksempel på en “humoristroman”.

 

01-11-2022: Komik, det er, når en spradebasse får prygl i en Holberg-komedie. Humor, det er, når vi får ondt af spradebassen, fordi dem, der slår ham, ikke er for kloge. Humoren bringer os på afstand af voldskomikken. Sådan, let forkortet, lyder konklusionen på denne artikel om komik og ironi hos Holberg.

 

24-10-2022: Det 8. portræt i rækken af danske humorister er et dobbeltportræt. Det handler både om H.C. Andersen og om Johannes Møllehave, som har skrevet en stofrig og morsom bog om H.C. Andersens humor.

 

17-10-2022: De sendte en dame! Med Lise Nørgaard er kvinderne omsider blevet repræsenteret på John Chr.´s humorist-kanon.

 

10-10-2022: Lige meget, hvad man ser eller læser af Leif Panduro, kalder det smilet frem. Der var et glimt af vanvid i alt, hvad han foretog sig. Men da han debuterede med humoristbogen ”Av, min guldtand”, skrev Politiken, at det var en nitte. Panduros humor trivedes bedst uden for humoristbøgerne.

 

04-10-2022: Serien om humor i dansk litteratur lægger vejen om ad Gammelkøbing, hvor vi møder Knagsted og hans bagmand Gustav Wied, som gør det klart, at morskab rimer på ondskab.

 

27-09-2022: Ved kortlægningen af humor i Danmark er vi kommet til de små smils mand, Benny Andersen. Han begyndte som ironisk modernist og sluttede som elsket nationalskjald af den anti-heroiske type. Livet er ikke det værste, vi har, og om lidt er kaffen klar.

 

19-09-2022: Den tredje artikel om humor i Danmark handler om Storm P., som er kendt for sine vittigheder og gode grin, men som på bunden var en artistisk kyniker.

 

12-09-2022: Artikelserien om humor i Danmark handler her om Halfdan Rasmussens børnerim og voksentosserier. Børnerimene har poetisk svæve-evne. Tosseriernes kvaliteter ligger i de spidse pointer. Halfdan var i begyndelsen ugleset på parnasset, fordi hans digte rimede. Senere blev han rehabiliteret.

 

05-09-2022: I et forsøg på at oparbejde et overskud til vinteren har John Chr. nu kastet sig over humoren. Emnet egner sig ikke til streng kronologi. Den første artikel handler om ordsprog og vendinger. Den begynder med Peder Låle i 1300-tallet, gør holdt ved Peder Syv i 1600-tallet og springer til sidst frem til vore dages Benny Andersen.

 

29-08-2022: Dette er den tredje artikel om Panduro fra John Chr.’s hånd i denne måned. Men så er det også slut, siger han. Artiklen handler om udmålingen af Panduros størrelse. Hvor stor var han? Hvordan afgør man det?

 

23-08-2022: "Panduro var nedslidt, men ikke udskrevet. Han havde ideer, men ikke kræfter til at realisere dem. Man tør dårligt tænke på, hvordan han skulle kunne komme videre med den planlagte tv-trilogi”, skriver John Chr. i denne analyse af “Louises hus”, Panduros sidste tv-spil, som blev en eklatant fiasko hos anmelderne.

 

16-08-2022: John Chr. skriver: En betænksom kollega fra mit gamle institut forærede mig for et par år siden et eksemplar af denne leksikontunge nye norske kritikhistorie. For at finde passende læsestillinger til tryksagen har jeg fragtet den rundt i lejligheden på min rollator. Altanen har jeg slet ikke turdet bruge. Nu da jeg er blevet færdig og stadig er i live, synes jeg lige, at jeg vil give den mit besyv med. Det er ikke en anmeldelse, bare en reaktion.

 

08-08-2022: "Jeg anser Et godt liv for hans bedste tv-spil, og det er min tese, at der er en sammenhæng mellem kvaliteten og livserfaringen. Spillet blev godt, fordi Panduro havde et eksistentielt forhold til temaet. Det disciplinerede ham. Han afholder sig fra at forklare hovedpersonens krise med henvisninger til mere eller mindre morsomme psykoanalytiske typologier “, skriver John Chr. i denne artikel om et gensyn med Leif Panduro.

 

01-08-2022: Satirens virkemidler er ifølge ordbogen “humor, ironi og overdrivelse”, men i Hans Scherfigs prosa er satirens virkemidler en særegen kombination af “forstillelse, ironi og underdrivelse”. Hvis det forekommer dig at være en interessant iagttagelse, så læs med her.

 

19-07-2022: Med denne artikel, “Bevisets stilling”. Forsinket brev til Anders Bodelsen, indfrier John Chr. et 50 år gammelt løfte til Anders Bodelsen: at skrive et læseligt dansk om hans bedste roman, Bevisets stilling. Anders Bodelsen døde i 2021, men bedre sent end aldrig.

 

04-07-2022: John Chr. holder sommerferie med en artikel om Jan Sonnergaards skældsord og injurier.

 

27-06-2022: Med denne beretning om egne rejser i Grækenland og Italien afslutter John Chr. sin serie om antikken. Først når man har lært at vandre uden formål, har man fået den fremmede kultur ind under huden. I artiklen sammenlignes Athens Akropolis med Roms Colosseum.

 

21-06-2022: Antik artikel 11 handler om Kyklopen Polyfem i Odysseen og i Euripides’ satyrspil Kyklopen. Satyrspillet havde - ligesom det græske teater i det hele taget - rødder i dyrkelsen af  Dionysos som ekstasens og vinens gud. Så den, der tager et glas hvidvin i pausen på Det kongelige Teater, er altså med til at vande teatrets rødder!

 

13-06-2022: Sandalmagernes Gade (10): I serien af artikler med inspirationer fra antikken skriver John Chr. om

“Sandalmagernes Gade”, Nis Petersens bestseller om livet i Rom i århundredet efter Jesu fødsel. Det er en underholdende roman. Nogle synes for underholdende.

 

06-06-2022: Romeren er en soldat (9): Efter de idealistiske grækere kom de praktiske romere. Den bærende persontype er nu ikke mere skønånden, men soldaten. Romerne havde forstand på organisation og magt. Men det blev de ikke populære på.

 

30-05-2022: Otto Gelsteds græskhed er det ottende indlæg i Antikrunden.

 

23-05-2022: Æsops fabler har tre P-værdier:

·       Parataksen: de korte sidestillede sætninger.

·       Pointeringen: styringen af plottet hen mod et simpelt budskab.

·       Pragmatismen: den nøgterne livsvisdom: forsigtighed og beskedenhed - ikke patos, idealisme og nationalisme.

 

16-05-2022: Så er det blevet tid til 6. Homerisk latter. Det er en hjertelig og højlydt munterhed, vedholdende latterkaskader.

 

09-05-2022: I sin antik-runde er John Chr. nu kommet til filosoffen, der ikke skrev et ord, men ikke desto mindre irriterede folk så meget, at de ønskede ham hen, hvor peberet gror. Han foretrak skarntydesaft. En lille bitter historie med betydelige konsekvenser.

 

02-05-2022: Den fjerde artikel i rækken med antikke inspirationer handler om den romerske digter Ovid, som skrev kloge og vittige lærebøger om, hvordan man bliver forelsket, og hvordan man kommer sig oven på skuffet kærlighed. Ludvig Holberg bøjede sig i beundring. Shakespeare og Blicher digtede videre på ham. Ovid er en ægte klassiker.

 

26-04-2022: Den tredje artikel ”En renlivet epikuræer” i rækken med antikke inspirationer handler om Epikur, filosoffen der løste dødens problem med en sproglig genistreg:

“Døden skal man ikke frygte, thi hvor vi er, er døden ikke, og hvor døden er, er vi ikke.”

 

19-04-2022: Anden artikel i den ny serie om inspirationer fra antikken handler om stoikerne:

John Chr. har som sagt fået lyst til at skrive en lille artikel-serie om inspirationer fra antikken. Den begyndte med “Typerne findes” i sidste uge. Fortsættelsen hedder “Med stoisk ro”. Den viser, hvordan en mere end 2000 år gammel filosofisk retning stadig fremkalder rasende diskussioner.

 

11-04-2022: Efter erindringsnotaterne vender John Chr. tilbage med en serie om inspirationer fra antikken:

Artiklen ”Typerne findes”, nr. 1 i serien, begynder således:

”Pointen med det populære tv-program ”Kender du typen?” som DR1 har vist siden 1994, er, at vi ikke er så unikke, som vi tror. Vi er programmeret ind i et mønster af typer. De såkaldte livsstilseksperter kan genkende typerne, når de ser, hvordan vi bor, og hører om vores vaner.”

 

 

28-03-2022: Notater om John Chr.’s barndom og ungdom, kapitel 18-21

I kapitel 18.”Plotter på Kakadu” læser man bl.a.:

”En aften, hvor vi var i byen “for at møde nogle dejlige damer”, havnede jeg på Kakadu. Der var ingen strip ved stangen, men en attraktiv dame i baren. Hun var fra Næstved. På et tidspunkt sagde hun: “Du minder mig om min lillebror.” Så tændte jeg af. Det var den pokkers uniform. Den fik mig til at se ud som en dreng.”

 

Hermed slutter “Nøglebarn i Viborggade.

 

 

21-03-2022: Notater om John Chr.’s barndom og ungdom, kapitel 14-17

I kapitel 16. ”Lærere der angav retning læser man bl.a.:

”Hvor stor afstand der var mellem den akademiske verden og min, afsløredes ved en begivenhed, hvor to lærere morede sig med at give hadegaver til hinanden i elevernes påsyn. Da de trak klædestykket fra gaven, viste den sig at indeholde et stykke glarmesterkunst af den type, som hang på væggen hjemme hos Kurt og mig, f.eks. et trærelief med en let påklædt dame under en palme. Ceremonien udløste grin. Vi var dog et par stykker, der krøllede tæer.”

 

 

14-03-2022: Notater om John Chr.’s barndom, kapitel 10-13

I kapitel 13 ”Spøg til side” læser man bl.a.:

   “Kom jeg i mellemskolen?” spurgte jeg håbefuldt min mor, da hun kom hjem. 

   “Havde du regnet med det?” sagde hun. Og jeg nåede lige at mærke blodet isne, inden hun brød ud i et smil:

   “Inspektøren sagde, at du var den dygtigste i hele skolen!”

   Optagelsesbrevet blev opbevaret som et klenodie. Det er dateret 12. maj 1956.

   På vejen hjem fra mødet med inspektøren havde min mor fulgtes med mødrene til Svend, Ole, Bjarne, Finn og flere andre af mine kammerater. De var nedslåede over, at deres børn ikke var “kommet ind”. Det var også trist for mig. Jeg mistede med ét slag mine venner. Selv om vi alle blev boende, hvor vi boede, blev vi i praksis skilt fra hinanden, fik forskellige mødetider og interesser.

 

 

06-03-2022: Notater om John Chr.’s barndom, kapitel 7-9

I kapitel 9 ”Kærligheden” læser man bl.a.: ”Den dejlige side af kærligheden, den kildrende tiltrækningskraft, mærkede jeg i rigt mål. Jeg var periodisk småforelsket. Der var først Bente på femte på den anden side af gaden. Vi vinkede til hinanden i nattøj om aftenen. Det fik vi ikke børn af. Så var der Vivi lige overfor. Hun rejste desværre til Amerika med sin mor, som havde udsigt til et job som “hulledame”, hvad det så var for noget. Ja, og så var der pigerne fra klassen. “Er det din kæreste?” spurgte F.Y.-Jensen, når han så mig med Bodil på trappegangen. Jeg rystede irriteret på hovedet.”

 

 

28-02-2022: Notater om John Chr.’s barndom, kapitel 4-6

I kapitel 4 i barndomsnotaterne læser man bl.a.: ”Da mine forældre ca. 30 år senere solgte lejligheden til min bornholmske studiekammerat Mogens Svendsen og dennes kone Bodil Svendsen, blev det en stående vittighed, at gæsterne fik tilbudt at se “stedet, hvor John blev født”.”

 

 

21-02-2022: Notater om John Chr.’s barndom

Efter alle de faglige artikler føler John Chr. nu, at han bør nedfælde nogle barndomserindringer fordelt over fire-fem små net-kapitler: Nøglebarn i Viborggade. Notater om en barndom i 1950’erne. I dag bringes de tre første kapitler.

 

 

14-02-2022: Artikel: Kynisk vid - Erling Olsen

Erling Olsen var det uartige barn i den pæne socialdemokratiske familie. Når Erling skejede ud, kunne hans far, professoren, finde på at stikke ham sådan en på skrinet. Da Erling blev stor, kom hans kyniske vid til at koste ham nogle offentlige øretæver. John Chr. Jørgensen fortæller med udgangspunkt i Erling Olsens erindringsbog “Fra ælling til ugle”.

 

 

06-02-2022: Artikel: Om at skrive selvbiografi

John Chr. Jørgensen har fulgt nogle venners arbejde med selvbiografier og gør sig her nogle tanker om genrens potentiale. Eksemplerne er værker af Preben Hansen, Thomas Bredsdorff og Ib Bondebjerg. D’herrers mødre spiller en vigtig rolle.

 

 

31-01-2022: Artikel: Norsk-dansk mesterfortæller: Amalie Skram: Forraadt (1892; 2021)

Var Amalie Skram norsk eller dansk? John Chr. Jørgensen synes, at den diskussion er old hat. Han er heller ikke vild med tendensen til at finde fallos-symboler i hendes værker. Han ser hellere, at man beskæftiger sig med det litterære håndværk. Anledningen er en klassikerudgave af romanen “Forraadt”.

 

 

24-01-2022: Artikel: Syréhns hemmelige bog om Söderberg

Da John Chr. Jørgensen opdagede, at Gunnar Syrehns bog fra 2018 om Hjalmar Söderbergs danske relationer ikke har været nævnt i danske aviser og ikke findes på danske biblioteker, besluttede han sig for at give bogen en præsentation.

    Hans artikel begynder således:

    ”Da jeg underviste på Københavns Universitet, boede jeg i en årrække dør om dør med instituttets svenske lektor Gunnar Syréhn. I mellemtimerne kunne han finde på at gribe sin guitar og afsynge en Bellman-vise. Det fremkaldte smil hele vejen ad gangen.

    Syréhn og jeg blev gode venner og mødtes også efter pensioneringen. Gerne over en frokost på Det kongelige Bibliotek.

    Gunnar har desværre sunget sin sidste Bellman-vise. Jeg ristede en rune over ham i Politiken 21.5.2020 (se “Sidste nyt” 16.5.20).”

 

 

20-01-2022

Fredag den 21. januar udgiver Lindhardt & Ringhof

disse tre titler af John Chr. Jørgensen som e-bøger:

                                      Kulturopbruddets år

                                      Den sande kunst. Studier i dansk 1800-tals realisme

                                      Dagbladskritikeren

 

Der er allerede udgivet Leif Panduro: En biografi

 

 

17-01-2022: Artikel: Danmarks mærkeligste digtererindringer? Vagn Lundbye: Trefoldighedsbarn (2002).

En yndet forestilling om digteres erindringer er, at de er nedfældet, når forfatteren er faldet til ro i tilværelsen og har så meget overblik over de foretagne valg, at livets regnebræt kan gøres op.

   Vagn Lundbye (1933-2016) hørte ikke til dem, der dyrkede en sådan forestilling om afklarede og velordnede erindringer. Barndommen, som for nogle mennesker er den stabile kerne, anså han for et flygtigt begreb. Fortiden med al dens uro og disharmoni var fuldt ud til stede i ham, da han som knap 70-årig satte sig til at skrive om sin barndom og ungdom.

   Sjældent har man set et så drabeligt opgør med en forhadt faderskikkelse.

 

 

10-01-2022: Artikel: Opdigtede erindringer: Benjamin Jacobsen.

Denne artikel handler om litterær svindel af den godartede slags. En forfatter opdigter sine erindringer. Hvorfor gør han det? Hvad får han ud af det? Og hvad koster det ham?

 

 

03-01-2022: Artikel: “Adam i Paradis”. En meta-anmeldelse

Klip fra artiklens indledning:

”I en årrække anmeldte jeg bøger i Politiken (1972-1996) og Ekstra Bladet (1996-2006). Det var stimulerende at stå midt i bogstrømmen. Men det var også en lettelse efter 34 år på posten at takke af og slippe for at inspicere alle de plimsollere, der sejlede forbi. Skønne fuldriggere var sjældne.

   Sagt ligeud: Som kritiker måtte jeg bruge meget tid på at læse halvsløje danske romanforfattere. Efter at jeg holdt op med at anmelde, har jeg lykkeligt kunnet samle mig om litterære klassikere og interessante skribenter uden for skønlitteraturen.”

 

2021

 

27-12-2021: Artikel: Frits Helmuth som forfatter.

Med mellemrum. Erindringer, 2000, 2. udgave 2001.

Klip fra artiklen:

”der var enighed om, at Helmuth beherskede den valgte anekdotiske stil ganske godt. Han slår tonen an i referatet fra faderens begravelse: “da præsten i fadervor nåede til “Ske din vilje”, hørtes tydeligt lyden af en flaske, der blev trukket op. Det ville have moret Far, som elskede timing.”

 

 

24-12-2021: John Chr. Jørgensen skriver til Seneste nyt:

Den 18. december 2021 bragte DR2 en udgave af aktualitets- og debatprogrammet “Deadline”. Studieværten Lotte Folke Korsholm havde gæster i studiet. En af dem var forfatteren Jacob Skyggebjerg, der netop havde udgivet romanen “Inderkredsen”. Titlen refererer til en lille kreds af litteraturanmeldere, der under ledelse af magtmennesket “Tudse” bestemmer, hvordan de nye bøger skal vurderes i pressen. I interviewet forsøgte Lotte Folke Korsholm at finde ud af, hvad der var baggrunden for denne kritik af kritikken. Jacob Skyggebjerg henviste til John Chr. Jørgensens disputats “Det danske anmelderis historie” (1994, nr. 21 på listen over Selvstændige publikationer – med biografiske noter), som han anbefalede.

   I romanens kapitel 15 står hovedpersonen i et auditorium på Københavns universitetet og underviser i disputatsen. Han har udarbejdet et kompendium til den. En note på romanens side 378 præciserer dette lån. En disputats om anmelderi bruges som argument i en roman om anmelderi! Så mangler vi bare lige en disputats om Jakob Skyggebjergs roman, som har fået usædvanlig dårlige anmeldelser. Foreligger der en konspiration?

 

 

20-12-2021: Parkinson Status opdateres med P.S. med brok, dec. 2021.

   Læs bl.a. om årets indlæggelser, diagnoser og behandlinger. Og fortsatte skrivearbejde. Uden et eneste ord om corona.

 

 

12-12-2021: Artikel: Finn Søeborgs humor - med udgangspunkt i erindringsbogen Sådan var det bare.

   Efter John Chr. Jørgensen i 1989 havde skrevet en artikel om Søeborgs forfatterskab i Politiken, modtog han et langt brev, som sluttede således:

”Når jeg i tidens løb nu og da har været langt nede på grund af modgang, har jeg altid trøstet mig med, at når jeg engang var død, var der nok en eller anden, der ville finde ud af, at så dårlig var jeg heller ikke og måske skrive noget i retning af det, du har skrevet. Nu har jeg oplevet det i levende live og kan dø med fred i sindet. Det skal du sgu have tak for.

Mange venlige hilsener Finn Søeborg”

 

 

12-12-2021

I Politikens Kultur-tillæg søndag 12.12.21 brugte

Thomas Bredsdorff John Chr. Jørgensens ”Landet vi ikke kender” (2021) som afsæt for en artikel om Herman Bang og kvinderne: Bang var woke, længe før det blev moderne. Katinka Bai i ”Ved vejen” og titelpersonen i novellen om ’Irene Holm’ er fremragende kvindeskikkelser. Selv hævdede Herman Bang dog, at man skal være kvinde for at skildre en kvinde.

   På Politiken.dk fik artiklen overskriften: »Om det virkelig er min mening, at kun kvinder kunne skrive om kvinder? Oprigtig talt og her mellem fire vægge: Ja«

 

 

10-12-2021

I dag udsender Lindhardt & Ringhof den første af 21 bøger af John Chr. Jørgensen som e-bog.

Det er Leif Panduro. En biografi. Den koster 66 kr.

Læs mere om e-bogen. Og køb den.

 

06-12-2021

Artikel: Erindring om klunker. Otto Rung: Fra min Klunketid. En hjemlig Kavalkade (1942)

   I indledningen skriver John Chr. Jørgensen:

   ”Nogle forfattere ville være fuldstændig glemt, hvis det ikke havde været for deres erindringer. Deres skønlitterære udgivelser har af den ene eller den anden grund ikke fundet læsere, der kunne bære dem videre til kommende generationer. Når disse forfattere huskes, så er det som vidner om deres tid. De har oplevet noget exceptionelt eller set dybt ind i det almene, og de har fundet en holdbar form til deres erindringer. Otto Rung er en sådan forfatter.”

 

29-11-2021

Tredje artikel i en miniserie om Muusmann på tre artikler:

I indledningen til Muusmann: Da København blev voksen forklarer John Chr. Jørgensen: ”Den første bog handlede om 1880’erne, den anden om 1890’erne. De blev udgivet lige efter hinanden i 1920 og 1921. Der synes ikke umiddelbart at have været planer om en fortsættelse, men i 1932 udsendte Muusmann en bog, som med sin titel, Da København blev voksen, kunne opfattes sådan, og efter Muusmanns død i 1936 samlede Forlaget Danmark de tre bøger under titlen Det glade København, 1939.”

 

22-11-2021

Anden artikel i en miniserie om Muusmann på tre artikler: Muusmann om halvfemserne er den anden af tre artikler om Carl Muusmanns Det glade København (1939). Den næste vil handle om da København blev voksen.

 

15-11-2021

Første artikel i en miniserie om Muusmann på tre artikler:

”Muusmann om 1880’erne” er den første af tre artikler om Carl Muusmanns Det glade København (1939). Den næste vil handle om 1890’erne.

 

 

08-11-2021

Afsluttende artikel i serien Journalister i litteraturen:

 

Flere skurke end helte. Tilbageblik og supplement: Fra Balzac til Cavling tegnes der et billede af pressen som den store frister. Pressen lokker idealisterne i fordærv. Lokkemidlet er mammon og magt. De stræbsomme

digterspirer ender som anløbne journalister, hvis de ikke i tide forsværger avisen og al dens væsen.

 

 

01-11-2021

Artikel 19 i serien Journalister i litteraturen:

 

Femikrimien. Gretelise Holm: Paranoia: Det er foreløbig blevet til fem Karin Sommer-krimier. I sin erindringsbog fortæller Gretelise Holm, hvordan de er blevet til. Udgangspunktet har i hvert enkelt tilfælde været et samfundsmæssigt spørgsmål, hun har stillet sig. I Paranoia er det, hvad der vil ske, hvis markedsmoralen fortrænger andre former for etik og moral.

 

 

26-10-2021

Artikel 18 i serien Journalister i litteraturen:

 

Nekrologen der fik nyt liv: Det er sjældent, at en af avisens genrer løftes frem som titel og tema i fiktion, som det sker i Lars Kjædegaards roman Nekrolog (2001).

 

 

21-10-2021

Artiklen “Rif versus Tom”, er nu trykt s. 137-49 i Spring nr. 49, redigeret af Marianne Barlyng, Hellerup, 2021.

Læs også notitsen under 03-10-2021 nedenfor.

 

 

18-10-2021

Artikel 17 i serien Journalister i litteraturen:

 

Praktikanten som blev fyret. Niels Rohleder: Andrea elsker mig.

 

 

10-10-2021

Artikel 16 i serien Journalister i litteraturen:

 

Journalisten som forbryder. Miki Mistratis Daniel Disling-trilogi:

Om Daniel Disling-trilogien (2008-12) af Ekstra Bladets nyhedschef Miki Mistrati, som er glimrende til at konstruere spændende handling, men har et variationsproblem med skildringer af erotik. Igen og igen skriver han “hans lem voksede”.

 

 

04-10-2021

Artikel 15 i serien Journalister i litteraturen:

 

Rie Osted: Kærlighed og mord i bladhuset: Rie Osted (f. 1940) skrev fast for Alt for damerne i årene 1974-84. I 1990’erne arbejdede hun freelance som journalist og forfatter. Hun bidrog med klummer i Berlingske Tidende og udgav tillige skolebøger og håndbøger. Med Dag&Nat påbegyndte hun – som halvfjerdsårig – i 2010 en serie kriminalromaner med fællestitlen en Andrea de Lima-krimi.

 

 

03-10-2021

Tidsskriftet “‘Spring” nr. 49 bringer en artikel, som nogle af dette netsteds læsere allerede kender. Det er Rif versus Tom, John Chr. Jørgensens analyse af forholdet mellem Klaus Rifbjerg og Tom Kristensen. På overfladen var det et jovialt venskab. Skraber man lidt i den pæne overflade, ser man to digtere i kamp med hinanden.

   Blandt netartiklens læsere var der to lærde herrer, der mente, at artiklen burde udkomme på papir. Det var Aage Jørgensen, Danmarks ‘rigsbibliograf’ i Aarhus,  og Hans Hertel, den altseende fyrmester på Bogtårnet i Kronprisessegade i København.

   John Chr. Jørgensen kiggede artiklen igennem, og fra den 21. oktober vil ”Rif versus Tom” kunne læses på papir i Marianne Barlyngs tidsskrift. Den gamle version bliver hængende her på netadressen hos Klaus Kjøller.

 

 

28-09-2021

Artikel 14 i serien Journalister i litteraturen:

 

Skandalebog om sladderjournalistik: Om Ken B. Rasmussen: Livet, det forbandede. En roman (2014)

 

20-09-2021

Artikel 13 i serien Journalister i litteraturen:

 

Kvinde i formiddagspressen (Anne Marie Løn: Veras vrede (1982))

 

18-09-2021

Digitalisering af bøger

John Chr. Jørgensen har indgået en aftale med Egmont International om digitalisering af 22 af forfatterens bøger, fra “Litterær metodelære” (1971) til “Sprogblomster i spinatbedet” (1999). Digitaliseringen skal være gennemført inden for et år.

   Andre bøger af Jørgensen er allerede nu tilgængelige i elektronisk form som e-bøger, bl.a. “Herman Bang og Politiken” (2019).

 

13-09-2021

Artikel 12 i serien Journalister i litteraturen:

 

Journalister M/K i krig: Om krigsromaner af Dy Plambeck (2014), Puk Damsgård (2017) og Jan Stage (1985).

 

07-09-2021

Artikel 11 i serien Journalister i litteraturen:

 

Bodelsen og Rifbjerg om Ekstra Bladet: Om de satiriske romaner Villa Sunset, 1964, og Du skal ikke være ked af det, Amalia, 1974.

 

01-09-2021

Tiende artikel i serien Journalister i litteraturen:

 

Bettina Heltbergs “Deadline”. Satirisk nøgleroman om Politiken på chefredaktør Tøger Seidenfadens tid.

 

24-08-2021

Niende artikel i serien Journalister i litteraturen:

 

Hævn over anmelderen. Med en række eksempler fra romaner hvor kunstnere af forskellig slags hævner sig på kritikere. Det røbes i forbifarten at også John Chr. Jørgensen i sit mangeårige virke som dagbladskritiker har været ude for at en ældre, velrenommeret dansk forfatter en aften ringede til ham og sagde: “Jeg helmer ikke før jeg får dig i jorden!”

 

17-08-2021

Ottende artikel i serien Journalister i litteraturen:

 

Information i fugleperspektiv. Især om Klaus Rifbjergs roman Spinatfuglene (1973).

 

09-08-2021

Syvende artikel i serien Journalister i litteraturen:

 

Henrik Cavling: Journalisten som stræber. Om romanen Fra de dybe Dale (1894).

 

03-08-2021

Sjette artikel i serien Journalister i litteraturen:

 

Hergels problemkatalog: Om Olav Hergels roman Punktum (2016).

 

27-07-2021

Femte artikel i serien Journalister i litteraturen:

 

New journalism forklædt som roman: Om Morten Sabroe: Sidste tog. Roman (1996).

 

20-07-2021

Fjerde artikel i serien Journalister i litteraturen:

 

Pariserkorrespondent under pres: Om Henrik Stangerup: Slangen i brystet (1969).

 

17-07-2021

Artiklen Pontoppidan i hjørneværelset findes nu også på hjemmesiden www.henrikpontoppidan.dk.

 

14-07-2021

Anden og tredje artikel i serien Journalister i litteraturen:

 

Balzacs korrupte journalist

 

Pontoppidan i hjørneværelset

 

07-07-2021

Første artikel i serien Journalister i litteraturen:

 

Søren Kierkegaards fortabte journalist

 

01-07-2021

Så kan vi allerede bringe forordet til John Chr. Jørgensens næste artikelserie på Kjoeller.dk ”Journalister i litteraturen”.

 

28-06-2021

”De anmeldelser, en Lars Bukdahl skriver i Weekendavisen, bærer præg af et brændende ønske om at blive set og hørt”. Svend Skriver har gjort disse ord af John Chr. Jørgensen til motto for sin nye bog “Billedstormeren. Lars Bukdahls kritik 1988-2006.” Ordene stammer fra en artikel om kunstnerisk produktion og kritik i tidsskriftet “Spring”. Den står på Svend Skrivers litteraturliste sammen med 11 andre arbejder af samme forfatter. Sagt i al stilfærdighed: Det er en fornøjelse for en fagbogsforfatter at se sine bøger genbrugt af et begavet menneske fra en ny generation. 

John Chr. Jørgensen

 

21-06-2021

Efterskrift med henvisninger til den hermed afsluttede serie Journalister i bogform.

 

20-06-2021

Når man udtrykker sig på skrift, skal man passe på ikke at prøve at spille morsom. – Bettina Heltberg (Politiken 20.6.) har haft fingrene i min “De elegante. Elleve portrætter af danske prosaister”. Hun skriver:

”En af de elegante, jeg udvælger mig, er digteren/anmelderen Kai Friis Møller, født i New York i 1888, hvor hans far forsøgte at producere hvidtøl til amerikanerne. Eller som John Chr. Jørgensen kommer for skade at skrive: »Han var søn af en ølbrygger, men aristokratisk af natur«. Men?”

John Chr. Jørgensen

 

14-06-2021

Sidste artikel i serien Journalister i bogform:

 

Herbert Pundik: Det er ikke nok at overleve. Erindringer

 

:08-06-2021

Næstsidste artikel i serien Journalister i bogform:

 

Ulla Terkelsen: Vi kan sove i flyvemaskinen

 

31-05-2021

Ny artikel i serien Journalister i bogform:

 

Leif Blædel: Et forår i minefeltet

 

30-05-2021

Landet vi ikke kender, John Chr. Jørgensens “lille fine bog om Herman Bang som anmelder af samtidige kvindelige forfattere” (Erik Skyum-Nielsen), er kommet i 2. oplag, bedre korrekturlæst, men stadig til 160 kr. inklusive forsendelse ved henvendelse til Helge Scheuer Nielsen, post@bakkekrogen.dk

 

 

24-05-2021

Ny artikel i serien Journalister i bogform:

 

Peter Eriksen: Journalist i blytiden

 

17-05-2021

Ny artikel i serien Journalister i bogform:

 

Lasse Ellegaard: Efter tryk

 

09-05-2021

Ny artikel i serien Journalister i bogform:

 

Andreas Vinding: Sorgløse Tider

 

03-05-2021

Ny artikel i serien Journalister i bogform:

 

J.B. Holmgård: Sket i livet

 

27-04-2021

Ny artikel i serien Journalister i bogform:

 

Bent Albrectsen: Som svar på Deres forespørgsel

 

19-04-2021

Ny artikel i serien Journalister i bogform:

 

Jørgen Flindt Pedersen: Hjerteblod

 

13-04-2021

Ny artikel i serien Journalister i bogform:

 

Jane Aamund: Dengang det var sjovt

 

05-04-2021

Ny artikel i serien Journalister i bogform:

 

Mette Fugl: Fra koncepterne

 

29-03-2021

Ny artikel i serien Journalister i bogform:

 

Erik Nørgaard: Gyldne tider

 

25-03-2021

Ny artikel i serien Journalister i bogform:

 

Lasse Jensen: Journalist

 

15-03-2021

Ny artikel i serien Journalister i bogform:

 

Jan Stage: og ham der slår på tromme

 

10-03-2021

Ny artikel i serien Journalister i bogform:

 

Ole Cavling: Hver morgen er ny

 

04-03-2021

Hele anmeldelsen i Flensborg Avis af Kritiker eller emigrant bringes på Kjoeller.dk efter særlig tilladelse.

 

04-03-2021

Ny artikel i serien Journalister i bogform:

 

Frejlif Olsen: En københavnsk journalist

 

23-02-2021

Ny artikel i serien Journalister i bogform:

 

Henrik Cavling: Efter Redaktionens Slutning

 

20-02-2021

Flensborg Avis bringer kronik af Aage Jørgensen med kraftig anbefaling af John Chr. Jørgensens forfatterskab og med anmeldelse af Kritiker eller emigrant.

 

Læs citater fra kronikken.

 

16-02-2021

Arbejderen anmelder Landet vi ikke kender. Else Cederborg finder bogen nyttig, yderst underholdende og systematikbringende.

 

Læs citater fra Else Cederborgs anmeldelse.

 

14-02-2021

John Chr. Jørgensens voksende artikelsamling ”Journalister i bogform” får sin egen menu.

 

14-02-2021

Ny artikel

Artiklen er den tredje i artikelserien ”Journalister i bogform”.

 

 

11-02-2021

Ny artikel

Artiklen er den anden i artikelserien ”Journalister i bogform”.

 

 

05-02-2021

 

 

05-02-2021

Weekendavisen anmelder Kritiker eller emigrant over 5 spalter

 

Læs citat fra Lars Bukdahls anmeldelse

 

 

05-02-2021

Ny artikel

Artiklen er den første i en artikelserie ”Journalister i bogform”.

 

 

27-01-2021

Ny artikel

 

 

19-01-2021

Ny bog udkommet: “Landet vi ikke kender. Herman Bang anmelder kvindelige forfattere”

 

Jørgensen på dametur

John Chr. Jørgensen har nu fundet en ny, snedig måde at få sine bøger udgivet på. Han er begyndt at bidrage til en serie, der hedder “Kvinder skriver”! Andre bøger i serien er skrevet af kvindelige kapaciteter som Erna Juel-Hansen og Karin Michaëlis. Når John Chr. Jørgensen er blevet inviteret med på dametur, er det, fordi forlæggeren Helge Scheuer Nielsen meget gerne ville vide, hvordan Herman Bang anmeldte sin tids kvindelige forfattere. Det har Jørgensen så  undersøgt, og resultatet foreligger i en lille illustreret tryksag med titlen “Landet vi ikke kender. Herman Bang anmelder kvindelige forfattere”. Den er netop udkommet på Forlaget Helge Scheuer Nielsen (100 sider, 160 kr.).

 

 

 

12-01-2021

Ny artikel, en værkstedsartikel ”Hvad er kritisk liberalisme?” som lægger sig i kølvandet på Tom Kristensen-bogen. Artiklens appetitvækker lyder således:

 

John Christian kalder beskedent artiklen ”lidt nørdet” i en mail til redaktøren. Men check selv graden af nørdethed.

 

03-01-2021

Ny artikel på Kjoeller.dk, denne gang om Torben Brostrøm. Appetitvækkeren lyder sådan:

 

Læs artiklen

 

 

2020

 

 

 

17-12 2020

Politiken anmelder Kritiker eller emigrant over en halv side i kultursektionen:

 

thumbnail

Læs et par citater fra Per Theils anmeldelse

 

10-12-2020

Ny artikel ”Rif versus Tom” i relation til seneste bog Kritiker eller emigrant. Appetitvækkeren fra John Chr. Jørgensen lyder sådan:

 

02-12-2020

Parkinson Status opdateret med

 

13-11-2020

Digteren, litteraturforskeren og kritik-læreren Martin Glaz Serup skriver kort og godt om John Chr. Jørgensens nye bog. 

Læs

 

10-11-2020

Kritiker eller emigrant udkommer. Følg bogens modtagelse.

 

18-10-2020

Som opvarmning til udgivelsen af Kritiker eller emigrant d. 10. nov. bringer vi artiklen ”Den onde Tom Kristensen - Hærværksmand og bogslagter” af bogens forfatter.

 

11-10-2020

Der er dukket endnu en overstrømmende anmeldelse op af ”Herman Bang og Politiken”, som udkom for et år siden. Den står i tidsskriftet Standart, september 2020, og er skrevet af Dag Heede.

Læs uddrag af anmeldelsen her.

 

07-10-2020

”Kritiker eller emigrant” udkommer 10. november

Der er nu fastsat en udgivelsesdag for  John Chr. Jørgensens bog om den unge Tom Kristensens kritiske hærgen i Politiken. “Kritiker eller emigrant” udkommer tirsdag den 10. november på Forlaget Spring.

 

I forbindelse med udgivelsen publicerer Jørgensen to artikler her på Kjoeller.dk: En om “Tom Kristensen og afholdsromanen” og en om “Den onde Tom Kristensen”. Se også den biografiske note til Uden for nummer (B).

 

26-09-2020

Ny bog på vej

John Chr. Jørgensen har en ny bog under udgivelse. Den hedder “Kritiker eller emigrant” og handler om den unge Tom Kristensens anmeldelser i Politiken i 1920’erne. Tom Kristensen, som senere blev kendt for sin blidhed, var i sine unge dage helt skånselsløs. Han sagde, at hvis han ikke måtte være kritisk, så ville han foretrække at emigrere! “Kritiker eller emigrant" udkommer snart på forlaget Spring.

 

Læs John Chr. Jørgensens biografiske note om ”Kritiker eller emigrant”.

 

14-08-2020

Ny artikel om Bang

  […]

  […]

 

“Jørgensen giver en videnskabeligt uhyre grundig og samtidig underholdende og munter-ironisk udlægning af stoffet, og er ikke bleg for at vise de fremstillede karakterers værste og bedste sider i samme moment, som når Bang fx ses som både plattenslager og stjerne”, skriver redaktionen af tidsskriftet “Spring” nr. 47, som bringer John Chr. Jørgensens nye artikel “Herman Bang på boulevardavisen Aftenbladet 1892-97”.

 

16-05-2020

Min gamle ven og kontornabo Gunnar Syréhn er død. Jeg har sat ham dette minde:

 

Docent Gunnar Syréhn har sunget sin sidste Bellman-vise. Han døde lørdag den 9. maj, 82 år gammel, hos sit livs udkårne dansker, cand.mag. Helen Rossil. I en årrække lød der sang og guitarspil fra hans kontor på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet, hvor han fungerede som spil-levende svensk lektor. At have kontor ved siden af Gunnar var et musikalsk løntilskud. Også som forsker dyrkede fil. doktor Gunnar Syréhn de svensk-danske relationer, senest i en bog om Hjalmar Söderberg og Danmark. Hans speciale var ellers dramatikken. Han skrev vægtige værker om Lars Forsell, P.O.Enquist og Wennerbergs "Gluntarne", som han mente burde betragtes som teater. Den livsglade svensker gik gerne selv på scenen. Han bragede igennem. Vi, der har set ham spille og synge i Københavns Bymuseum, glemmer det aldrig.

 

Hans oplæsningskunst kan især Helen Rossil tale med om. Mere end 300 bøger læste han op for hende i de 15 år, de fik sammen.

John Chr. Jørgensen

 

24-03-2020

Nyt P.S. til John Chr. Jørgensens Parkinson Status:

”Siden jeg skrev min Parkinson-status i august 2019, har min - og verdens - tilstand forandret sig så meget, at et lille P.S. vil være på sin plads.”

Læs Nyt P.S. marts 2020.

 

09-03-2020

En af John Chr. Jørgensens læsere har sendt dette dejlige foto af journalisten Kate Fleron i Billedbladet 10.11.1942. Og i samme nr. var en præsentation af hendes bog ”Afsporet ungdom” (se under billedet).

 

 

Læs Kate Fleron – modstandsprosa? Dansk sagprosa

 

Læs Radikaliseret redaktør, Biografisk note

 

15-01-2020

John Chr. Jørgensen har fødselsdag. 76 år. I den anledning skriver Klaus Kjøller på Facebook: ”Kjoeller.dk ønsker John Chr. inderligt tillykke. Og takker for hans fandenivoldske, årelange indsats for at hæve niveauet på Kjoeller.dk. Og ser frem til fortsættelsen.”

 

02-01-2020

Kønsbalancen i Dansk sagprosa

Jørgensen indrømmer, at det er lidt snyd, men gør alligevel opmærksom på, at hvis vi i dagens bidrag til Dansk sagprosa lader “Karin Michaëlis om Agnes Henningsen” tælle for to kvindelige forfattere, er der nu fuldstændig kønsbalance i regnskabet: 8 mænd og 8 kvinder.

 

 

2019

 

 

29-12-2019

Dansk sagprosa omfatter p.t. 8 mandlige og 6 kvindelige skribenter. Jørgensen meddeler, at flere kvinder er på vej. Næste levende billede bliver Karin Michaëlis.

 

23-11-2019

I Selvbibliografiens titel rettes ”1970-2019” til ”1970–2020”. Det er nødvendigt, fordi der er en artikel på vej:

”Herman Bang på boulevardavisen (Aftenbladet 1892-1897)”, i: Marianne Barlyng (red.): Spring nr. 46, Hellerup, 2020.

 

20-11-2019

Så blev første kvinde optaget i ’Dansk sagprosa – værk i fremdrift’. Det blev Gretelise Holm.

 

15 - 17.11.2019

Årets store bogmesse i Bella Center Copenhagen:

Jørgensen oplyser, at hans Parkinson-sygdom forhindrede ham i at deltage på Bogmessen, men venlige mennesker sendte ham disse billeder af hans bøger på Forlaget Springs stand:

 

 

Læs om bogen på billedet: Herman Bang og Politiken (2019)

 

 

Læs om Jørgensens bøger på nederste billede:

 

Postkassen der rødmede (2017)

 

De elegante (2018)

 

Brænd mine breve (2016)

 

 

12-11-2019

Det glæder portrætmaleren, når modellen kan genkende sig selv. Søren Ryge Petersen har fundet sig selv i John Chr. Jørgensens portrætgalleri og takker hjerteligt Jørgensen i en mail. Han er vant til ros, men ikke i så store formater! (altså Søren Ryge).

 

11-11-2019

Jørgensen meddeler, at der også kommer kvinder i sagprosaen. Det fremgår af en mail, hvor han oplyser, at hans kone siger, at han ”nok snart får bank - altså ikke af hende, men af andre, hvis jeg ikke disker op med en kvindelig sagprosaforfatter.”

 

09-11-2019

Politiken bringer annonce for ”Herman Bang og Politiken” i bogtillægget:

 

 

 

 

I fortrolighed oplyser Jørgensen, at ”jeg følte det nærmest som en adling.”

 

03-11-2019

Erik Svendsen giver “Herman Bang og Politiken” en begejstret anmeldelse i Jyllands-Posten. Kalder bogen “et medrivende studie i magt og journalistik” og “en spændende afdækning af et stykke aktuel fortid”. Fem stjerner. Anmeldelsen blev allerede bragt i weekenden 19-20/10 på jyllands-posten.dk.

 

Bogen har hermed fået en drømmemodtagelse af alle de medier, der indtil videre har anmeldt bogen, som udkom d. 22. august: Politiken, Jyllands-Posten, Weekendavisen, gregersDH, Arbejderen.dk, Ugebrevet Omnibus, Kjoeller.dk.

 

Læs (citater fra) bogens anmeldelser og omtaler.

 

08-10-2019

Jørgensen oplyser, at Herman Bang Selskabet har rundsendt henvisning til Per Theils anmeldelse i Politiken til samtlige medlemmer.

 

 

©John Chr. Jørgensen