Kjøller forside à alle kommentarer à kommentar: Prinsens pr-selvmord

[senest opdateret 9/2 2002]

 

Prinsens pr-selvmord

 

Som bekendt er det strafbart ikke at søge at hindre almindelige mennesker i at begå selvmord. Men så må en prins vel heller ikke begå pr-selvmord uden nogen griber ind? Hvem fortæller prins Henrik at han er nødt til at beklage hvad der er sket? Lad os få Niels Helveg Petersen til Caix og snakke prinsen på banen igen. Helveg er Danmarksmester i at trække i land efter at han offentligt har udfordret sine chefer. Først Poul Nyrup Rasmussen i 1996, så Marianne Jelved i 2001.

 

Prins Henriks interview til Bodil Cath i BT søndag d. 3. februar har inspireret til mange fortolkninger og vurderinger. Dog har ingen kaldt det en fornuftig, konstruktiv handling.

 

Hvis handlingen skal forstås som en rationel handling er det en offentlig provokation af hans chef, dronningen. En del af provokationen består i at den officielt fremstilles som en spontan impulshandling der er udført af en mand i krise.

 

Denne officielle forklaring på handlingen tvinger resten af familien ind i en støttende rolle. I en almindelig virksomhed ville handlingen have medført fyring – eller i det mindste en langstrakt sygeorlov med efterfølgende placering på et karrieremæssigt sidespor. Men på grund af familiemytens tætte forhold til kongehuset vil en fyring af prinsen være det samme som skilsmisse. En skilsmisse vil ramme dronningen, Frederik og Joachim mere alvorligt end det vil ramme prins Henrik. Dronningen og hendes sønner er i langt højere grad historisk og personligt forpligtet over for institutionen Kongeriget Danmark og kongehuset end prins Henrik er.

 

Dette giver prinsen en enestående magtposition efter hans udspil. Myten om den lykkelige kernefamilie rummer kongehusets væsentligste officielle værdier. Det man i organisationsteorien kalder skueværdier. Derfor er man tvunget til at besvare Henriks stærke provokation med en demonstration af at man stadig lever fuldt op til kernefamiliens skueværdier.

 

Og ægtefælle og sønner er også nødt til at optræde ekstra forsigtigt for at undgå at provokere den kriseramte far til – i krisens navn – at komme med flere offentlige angreb på sin kone. Han har vist hvilke midler han er villig til at bruge, og ingen ved hvornår han bruger dem igen. Denne situation blev fotoseancen i Caix kort efter interviewet en klar illustration af. Prins Henrik småsnakkede muntert med journalister og fotografer. De tre andre koncentrerede sig om at smile.

 

Men måske skal interviewet slet ikke forstås som en rationel handling, men som en symptomhandling. Historien om krisen er så den væsentlige forklaring – ikke beregnet på at forebygge gengældelse for en provokation. At interviewet så samtidig er en skarp offentlig kritik fra en underordnet mod sin overordnede, er et beklageligt ledsagefænomen. Det understreget hvor alvorlig krisen er: Prinsen tænker sig ikke om og omgås pressen letsindigt.

 

Og så er der jo også den tredje mulighed at interviewet kan være en blanding af en rationel handling og en følelsesimpuls.

 

Sket er sket. Kommentatorerne har brygget på sagen i dagevis. Medierne har solgt ad helvede til godt i dagevis. Det er vist ingen overdrivelse at sammenfatte på denne måde: Der er hos medier og kommentatorer meget lille forståelse for historien om krisen. På den anden side er der heller ingen der elsker historien om den bevidste provokation. I stedet for at vælge mellem disse historier, har man taget fat på prinsens person og rolle. Og det har skadet ham dagligt. Det er lang tid siden at en offentlig person her i landet har mistet så meget image på så kort tid. Det minder om pr-selvmord.

 

Det gode spørgsmål er nu: Hvordan lander kongehuset?

 

Den strategi man har ført indtil nu har bestået i stumfilm (med prinsekommentarer) og lancering af ny baby hos Joachim og Alexandra. Er den effektiv? Nej. Hvorfor ikke? Fordi kongehusets pr-problem er at der er én af dem som i øjeblikket er meget upopulær, og det ændres ikke en tøddel ved at vise stumfilm eller lancere baby, tværtimod. Det gør bare de andre endnu mere populære og sender ham endnu længere ned i et stort mørkt hul.

 

Hvad bør de gøre for at begrænse skaderne?

 

Først må Henrik gå ud og sige at han er blevet overrasket over reaktionen på hans interview. Han må beklage disse konsekvenser og at han åbenbart – trods sine mange års erfaringer – har fejlvurderet hvordan nuancer i hans mundtlige udtalelser ville blive overfortolket når de kom på tryk. Han må også beklage den skade han ubetænksomt har gjort mod sin elskede kone.

 

Samtidig med dette må han indrømme at hvis hans placering i det danske kongehus ikke er hvad han kunne ønske, så er det hans vigtigste opgave selv at sørge for at arbejde på at ændre det. Dette vil fx indebære at han påtager sig nogle nye opgaver som klart signalerer at han begynder på en frisk og at hans ønske er at intensivere kontakten med almindelige danskere. Så må han skrotte nogle af de andre poster han har, hvis arbejdsbyrden bliver for voldsom.

 

Hvis han gør dette, er der en god mulighed for at befolkningen accepterer ham. Der er stor forståelse for at man kan komme i krise, og at denne krise kan føre til grundlæggende ændringer. Ja, det er vel egentlig forudsætningen for at der overhovedet sker grundlæggende ændringer. For hver dag der går hvor han intet gør, bliver hans situation værre og mere besværlig. Samtidig med at sympatien med kongefamiliens 3 andre medlemmer vokser.

 

Fotoseancens billeder af ”prins i hopla” med de 3 andre som tavse baggrundsfigurer var bestemt helt uegnet til at få Henriks agtelse i den danske befolkning højnet. Man kom vel mest til at tænke på en neurotisk person som ”nød sin magt over resten af familien.” Men hvem fortæller ham det? Og så længe ingen gør det, kan tragedien fortsætte.

klaus@kjoeller.dk