Kjøller forside à alle kommentarer à kommentar: Hvad har Brixtofte til fælles med …?

[senest opdateret 15/3 2002]

 

Hvad har Peter Brixtofte til fælles med Amdi Pedersen, Klaus Riskær, Kurt Thorsen og Willy Strube?

 

Der er nogle hårde kendsgerninger som de alle 5 har pokkers svært ved at bortforklare. De har brudt den grundregel for magtudøvelse at man helt undgår at producere hårde kendsgerninger som kan bruges af tidligere ansatte og journalister til at skrive dårlige historier. Når skandaler i pressen er undtagelsen, er det fordi enhver professionel magthaver ordner mest muligt reelt arbejde i uformelle netværk hvor der ikke er krav om dokumentation.  Det officielle system bruges så til facadearbejde.

 

Der kommer kun sager om Klaus Riskjær, Kurt Thorsen, Willy Strube, Amdi Pedersen og Peter Brixtofte fordi der er nogle hårde kendsgerninger de ikke kan bortforklare. Bortset fra dette er der ingen grund til at tro at disse personer adskiller sig væsentligt fra alle andre mennesker som kæmper for at få gennemført det de tror på, med al den indflydelse de måtte have.

 

Egentlig onde personer er yderst sjældne. Selv den person som i medierne fremstår som den største skurk og svindler, vil over for sig selv og sine nærmeste have de allerbedste forklaringer. Den almindeligste er nok at man er forfulgt af sine fjender eller rivaler som nu bruger systemet til at ramme én. Forklaringen kan også være at man er langt forud for et i øvrigt bagstræberisk system. Det er den forklaring politikere ofte bruger, fx både Peter Brixtofte efter han i Indenrigsministeriet forleden var blevet fastholdt på krav om deponering af store beløb, og Mogens Glistrup da han i 1970’erne blev dømt for skattefusk og måtte sidde den af i Horserød.

 

Willy Strube kan forekomme at være et svært tilfælde. Hvordan har han retfærdiggjort over for sig selv at han har stjålet 1,2 mio kroner fra SID? Jamen, det er vel i princippet ikke anderledes end når en ansat som er helt rask, melder sig syg fra arbejde og således stjæler en arbejdsdag fra firmaet. Det gør man jo ikke hvis man er 100% loyal over for firmaet og sin leder. Enhver ansat har et internt moralsk regnskab med sin arbejdsgiver. Hvis den ansatte føler sig svigtet, undervurderet, udnyttet eller bare overset, ja, så er den mest almindelige måde at rette regnskabet op på, at man som ansat kører sin egen dagsorden i firmaet. Man er fysisk til stede, men bruger så vidt muligt tiden til noget andet end det arbejdsgiveren betaler én for at gøre. Og en gang i mellem er man ikke engang fysisk til stede.

 

Willy Strube opfattede det vel selv sådan at han havde givet sit liv og sit engagement til sin fagforening, SID. Da han så tabte formandsvalget til Poul Erik Skov Christensen er frustrationerne over dette blevet så kolossale at han har måttet tage af kassen for at genskabe en retfærdig balance i sit interne moralske regnskab mellem hvad han har ydet, og hvad han har fået ud af det. Han skulle udadtil stå last og brast med den mand som han syntes havde stjålet hans formandspost fra ham. Og som havde fået støtte fra en række personer i SID som Strube selv havde regnet med. I den forbindelse er beløbet på de 1,2 mio latterligt lille, nærmest symbolsk. Det væsentlige er den illoyalitet som de er symbol på. Det er i denne illoyalitet Strube har forsøgt at skabe retfærdighed i sit forhold til en organisation og nogle kolleger som han syntes havde svigtet ham.

 

Der er ingen grund til at tro at Strube er utypisk. Tværtimod er der al mulig grund til at tro at det mest usædvanlige ved ham var at han blev afsløret. Vistnok takket være en tidligere ansat i et firma som SID (og altså Strube) gjorde forretninger med. En ansat som også følte sig mishandlet af sin arbejdsplads og derfor havde taget nogle belastende bilag med.

 

Det er sandsynligvis på samme måde at Brixtofte-sagen kom op at køre i BT. Der er én der lækker nogle bilag som ikke kan bortforklares til et medium.

 

Moralen for danske firmaer og organisationer er denne: Få de ansatte til at elske jer. Ellers går de til pressen.

 

Moralen for ansatte er denne: Sørg for at tage kopi af alt der kan bruges mod din arbejdsplads. Den bedste sikring af din fremtid er gode historier på lager. Historier som kan dokumenteres med hårde kendsgerninger.

 

Pressen fokuserer meget på skandaler som individuelle undtagelser, hvor personligt begær efter magt, penge eller sex driver værket. Det er rigtigt at skandalerne er undtagelser, men næppe rigtigt at det usædvanlige ligger lige netop dér hvor pressen påpeger det. Det mest usædvanlige ved enhver skandale er at den slipper ud i medierne. Det gør den nemlig kun fordi der slipper hårde kendsgerninger ud til nogle journalister. Det gør der kun hvis magthaveren optræder klodset eller overmodigt. Fejlen er at der overhovedet findes bilag som en ansat kan medtage eller kopiere.

 

Nøglen til effektiv magtudøvelse er at operere uden at producere hårde kendsgerninger som senere kan fælde én. Hårde kendsgerninger er noget der kan dokumenteres, dvs. noget på skrift, lydbånd eller videobånd. Eller noget som kan bevidnes af flere uafhængige vidner. Alt andet er bløde kendsgerninger, dvs. noget der kan bortforklares af hovedpersonen.

 

Dokumentation er kun et krav for de handlinger der udføres officielt i organisationen. Så skal der jo journaliseres. Det betyder at stærke magthavere helst reducerer den formelle struktur de leder, til at være en paradeforestilling som spilles igennem efter alt er klaret af i uformelle netværk. I disse uformelle netværk er der intet krav om dokumentation og journalisering, derfor er evnen til at skabe og styrke sådanne netværk kernen i enhver magtudøvelse.

 

Møntfoden i et netværk er tjenester. Der handles mand-til-mand og ansigt-til-ansigt og med håndslag. Det er en bytteøkonomi. Der kan godt forekomme betalinger i form af penge, men det indebærer altid en risiko fordi ethvert beløb der går ud eller ind på en bankkonto også samtidig producerer en hård kendsgerning som man senere kan blive stillet til regnskab for. Betalinger skal derfor altid ske i håndholdte penge. Dette er i praksis vanskeligt og besværligt – hvis der er tale om regelmæssig betaling eller meget store beløb. Derfor er den almindelige metode når der skal betales for en ydelse i netværket, at den der skal modtage betalingen, får en post eller en opgave i det formelle system som helt legitimt udløser en betaling. Det formelle, officielle system reduceres således til middel for netværket. Man kan sige at dets væsentligste betydning er at det kan bruges til belønning af tjenester i netværket. At sørge for at vennerne fra netværket ansættes under overholdelse af samtlige officielle krav, er ethvert netværks væsentligste måde at øge sine ressourcer, og hermed sin magt, på.

 

Netværksarbejde tåler ikke offentlighedens lys fordi det er en intern byttehandel om offentlige midler og aftaler om hvordan man officielt vil begrunde brugen af dem. Magthaverens position afhænger af de belønninger han kan give. Jo længere oppe i det formelle hierarki han sidder, jo bedre belønninger kan han sikre til sine folk i netværket. Men uden stor, helst ubegrænset loyalitet og tillid, går det ikke. Derfor er magthaverens evne til at give og modtage kærlighed, vigtig. Privatlivet bruges intensivt til netværksarbejde.

 

Trods ihærdige forsøg på at holde så meget som muligt som uformelt netværksarbejde, sker det at der i det officielle system produceres hårde kendsgerninger som er farlige. Hvorfor det sker, er magtteoretisk og filosofisk interessant, men fører for vidt at komme nærmere ind på her. Det er væsentligt at holde farlige kendsgerninger, dokumenter, så skjult som muligt. Jo færre der ved de eksisterer, jo bedre. Oppositionens stærkeste magtmiddel er at kræve oplysninger fra den officielle administration som magthaveren leder. Her er en alliance med pressen ofte nødvendig for at fremtvinge svar.

 

Det er ikke ondskab, begær eller magtbrynde der i magthaverens selvforståelse ligger bag hans eller hendes adfærd. Det er et brændende ønske om at nå nogle mål som skal gøre det lettere og bedre at leve livet for en gruppe mennesker. Det er troen på disse mål der i magthaverens eget indre regnskab berettiger til brug af midler som mest muligt er hævet over enhver fare for afsløring af fjendtlige kræfter, dvs. folk der er imod magthaveren. En kompetent opposition, frafald i netværket, ansatte som har sans for belastende bilag og pressens interesse i at optræde som den fjerde statsmagt, er befolkningens eneste garanti mod at blive udnyttet.

 

Men uden hårde kendsgerninger, ingen skandaler i pressen – og det ved enhver professionel. Derfor og kun derfor er der så få skandaler der når frem til pressen.