Kjøller forside à alle kommentarer à kommentar: Generalen som blev …

 

[senest opdateret d. 5/5 2002]

 

 

 

 

 

Generalen som blev fældet af sine egne

 

Krige i dag vindes ét sted: i medierne. Forsvarschefen forsøgte sig med en åbenhjertig Ardenneroffensiv i JyllandsPosten, men blev slået tilbage af forsvarsministerens tapettale på pressemødet dagen efter. Måske er det dyrt at opruste forsvarets pressetjeneste med én af de skrappe journalister på Ekstra Bladet. Men det koster kun en brøkdel af hvad en ny F16-jager koster …

 

 

I bogen Sisyfosmyten lægger Albert Camus ud på denne måde:

 

”Der findes kun ét virkeligt alvorligt filosofisk problem: selvmordet. At afgøre om livet er værd at leve eller ej, er at besvare filosofiens grundspørgsmål. Alt det øvrige, om verden har tre dimensioner, om ånden kan inddeles i ni eller tolv kategorier, kommer i anden række. Det er legeværk: Først må det væsentlige spørgsmål besvares.” (her citeret efter Gyldendals Uglebøger 1964 s. 11, oversættelse: Helga Vang Lauridsen).

 

Samme klarøjede og konsekvente tilgang bør anlægges ved vurdering af mediekriser. Der findes kun ét virkeligt alvorligt problem ved mediekriser: Vil du spille med, eller vil du lade de andre tage livet af dig?

 

Der er næppe nogen tvivl om at forsvarschefen, general Christian Hvidt, meget gerne ville have holdt en stor fin afskedsparade med deltagelse af alle tre værn når han går på pension d. 31. juli 2002. Men efter at Ekstra Bladet nedkom med en kioskbasker-forside: GAK-GAK GENERAL, og en historie om at arrangementet ville koste skatteborgerne 40 millioner kroner, så trak generalen sig tilbage fra arrangementet.

 

Ekstra Bladet havde historien på søndag d. 28. april. Kilden angives at være en centralt placeret person. Straks var minister og flere politikere med forsvaret som ansvarsområde ude i radio og tv og udtale at hvis de tal holdt, så var det uantageligt. Ministeren bad straks forsvaret om en redegørelse. Forsvarets pressechef forsvarede mandag arrangementet med at det var kutyme med den slags parader, og at stort set alle udgifter var nogle som alligevel skulle afholdes til øvelser og træningsprogrammer. Forsvarschefen ventede hele søndag og mandag formiddag på at hans minister og andre skulle ringe og fortælle at deres kritiske udtalelser i radio og tv var pillet ud af en sammenhæng og derfor fremtrådte langt mere kritiske end de var tænkt. Men det skete ikke. Og så trak forsvarschefen sig fra arrangementet. Og han ønsker heller ikke på den baggrund at deltage i ministerens officielle afskedsmiddag for ham på Marienborg d. 30. juli. Når politikerne på denne måde spillede med på Ekstra Bladets melodi, kunne han ikke bare lade som ingenting. Forsvarsministeren reagerede straks med at tilbagekalde sit krav om en redegørelse fra forsvaret, men her insisterede general Hvidt på at den kom alligevel. Den forelå så nogle dage efter og viste en samlet udgift på 301.206 kr.

 

Lørdag d. 4. maj giver forsvarschefen så et ret åbenhjertigt interview i JyllandsPosten. Her fortæller han om klare samarbejdsproblemer med ministeren i form af at der er meget lidt kontakt mellem minister og forsvarschef. Hvidt siger bl.a. ”Det er ikke hensigtsmæssigt, at en bestyrelsesformand offentligt irettesætter den administrerende direktør.” Samtidig fortæller han om den store betydning det har for forsvaret at markere en begivenhed som lederskifte og at mærke politisk opbakning.

 

Dette interview og mediehalløjet i kølvandet på det tvinger så forsvarsminister Jensby til at holde pressemøde hvor han forklarer at han ikke har nogle problemer med general Hvidt. ”Jeg har altid haft et meget godt og nært forhold til forsvarschefen,” siger han. Han beklager forsvarschefens reaktioner og siger bl.a. ”Jeg håber at vi kan få lov at markere forsvarschefens afsked på en passende måde. Men vi er kommet i den situation, at general Hvidt ikke ønsker at få arrangementet gennemført. Nu må vi se, om den kommende tid fører til, at han får en anden opfattelse.”

 

Det vi er vidne til er et sjældent klart spil om sorteper mellem en minister og en topembedsmand. Hvem er barnagtig og urimelig, og hvem er voksen og fornuftig? Begge to forsøger at fremstå som folk der ikke har noget imod konfrontationer, men som også voksent og fornuftigt retter ind når afgørelsen er truffet.

 

Hvidt er sikkert en god general, men han og forsvaret har ikke spillet mediespillet godt. Det er fremadrettet mediearbejde at gå ud og give et interview ”med et menneskeligt ansigt” således som han gjorde lørdag d. 4. maj, men dette interview skulle være givet allerede søndag d. 28. april, altså samme dag som Ekstra Bladet havde sin kioskbasker. Og temaet skulle ikke have været: ”Det er synd for mig og forsvaret at vores minister og politikerne er nogle skvatmikler”. Det skulle have været: ”Ekstra Bladets historie er varm luft og selvfølgelig må politikerne reagere på en så vanvittig historie, men når først de ser realiterne så vil alting falde på plads.” Det ville have været godt hvis Hvidt allerede på dette tidspunkt havde haft tallene for de faktiske udgifter, så han kunne være gået i offensiven.

 

Det havde været naturligt i enhver moderne virksomhed med et minimalt mediekriseberedskab at den slags var parat i god tid. Ekstra Bladet er jo altid på jagt efter offentlige væsener, herunder forsvaret. Det er kun et spørgsmål om tid før man kommer på forsiden. Derfor må man selvfølgelig have et beredskab. Og bladet har længe været på jagt efter Hvidt, bl.a. også med en afskedsrejse i forsvarets jetmaskine til USA. Derfor er det rystende at der skal gå flere dage før man er i stand til at producere nogle tal for de reelle udgifter til arrangementet. Man bør allerede nu være i fuld gang med at forberede sit forsvar mod kommende kioskbaskerangreb fra Ekstra Bladet og andre medier.

 

Den anden fejl forsvarschefen gør, er at give et åbenhjertigt interview hvor han kritiserer sin chef. Det gør han kun fordi han ikke har fået professionel medierådgivning forinden, eller måske har han fået det, men ikke rettet sig efter rådene. Én af grundreglerne for udtalelser til medier er at mægtige personer som udtaler sig stærkt og følelsesladet til medierne, gør det på grund af afmagt på de indre linjer. Folk med magt, udtaler sig altid stort set intetsigende offentligt. Det er også det forsvarsminister Jensby straks gør, efter forsvarschefens ret følelsesbetonede udspil. Forsvarministeren kan slet ikke få øje på de problemer og særlige forhold som forsvarschefen bruger som begrundelse for sin åbenhjertighed. Jensby siger alle de korrekte formelle ting på sit pressemøde. Metoden kan kaldes ”at holde en tapettale”, dvs. en tale om det selvindlysende og de regler som alle kender – og en tale hvor man kun udtrykker ”politisk korrekte” følelser.  Det er lykkedes for ministeren at stresse generalen så meget gennem sin passivitet under mediestormen, at generalen går i offensiven med den begrundelse at han er blevet svigtet. Men ministeren kan ikke genkende generalens fremstilling af deres forhold. Generalen får tilsyneladende heller ikke nogen støtte fra andre politikere til sin politisk ukorrekte offensiv.

 

Hvem vil vinde på længere sigt? Det afhænger af hvordan statsministeren vurderer forsvarsministerens melding da Ekstra Bladet lavede sin forside. Hvidt går af på grund af alder om få måneder. Forsvarsministeren går af når statsministeren ønsker det. Der er næppe tvivl om at statsministeren allerede klart har bedt forsvarsministeren om at lukke denne sag omgående. Derfor blev Hvidt ikke fyret efter sit åbenhjertige interview. Tværtimod er det nu sandsynligt at Hvidt og forsvaret alligevel får et arrangement, måske i en noget beskåret udgave.

 

Men et moderne forsvar bør vel være i stand til at klare ikke kun terrorister og fjendtlige tropper, men også journalister som trænger sig på med gode historier? Det er på høje tid at det danske forsvar indser at krige i dag først og fremmest vindes ét sted: i medierne. Måske er det dyrt at købe én af de skrappe journalister på Ekstra Bladet til forsvarets pressetjeneste, men sammenlignet med hvad et F16-jagefly koster, er det jo pebernødder.

 

klaus@kjoeller.dk