Først lagt op 23-04-2018

Senest opdateret 23-04-2018 13:54

 

Fra Forligsen:

Breaking paper i kampen om frokostpausen

”Hver time, som bruges til private formål i arbejdstiden, giver jo en times ekstra frokostpause,” oplyser innovationsministeren. Men er der tale om et ”søvngængerpapir”?

 

Nytænkning, der batter? Eller endnu et slag  luften?

I et opsigtsvækkende lækket papir fra forhandlingerne skæres nu igennem dødvandet omkring frokostpausen. Papiret foreslår, at alle offentligt ansatte bruger arbejdstiden til private forretninger, som f.eks. telefonsamtaler, brevskrivning, kopiering af festsange, tandlæge- og frisørbesøg. Til gengæld nedlægges frokostpausen.

-- Nu må befolkningen forstå, at det er alvor med frokostpausen, udtaler innovationsministeren, som fralægger sig ethvert ansvar for papiret.

Politisk kommentator Frank Englesprutt mener, at regeringen med dette udspil pønser på valg: --- Et columbusæg, som både hugger forhandlingsknuden over og samtidig begraver de offentligt ansatte i goder, de aldrig har turdet drømme om. Men det kan også bare være et såkaldt ”søvngængerpapir”, og så bør det ikke overfortolkes for meget.

Søvngængerpapir?

Et søvngængerpapir er et papir, som en udmattet forhandler nedskriver for at holde sig vågen gennem natten. Et velkendt terapimiddel blandt erfarne forhandlere i den danske model.

Ph.d. Søren Svendsen fra Sudansk Universitet i Kolding, som er ekspert i sene forhandlinger, oplyser, at det ofte sker, at ophavsmanden til et søvngængerpapir falder i søvn og så – når han måske efter bare nogle få minutter vækkes af de andre – tror, at søvngængerpapiret er et udspil, han lige har fået stukket i hånden.

”De fleste, der vækkes, tilslutter sig,” udtaler Søren Svendsen, som har skrevet ph.d. om søvngængerpapirer. ”Det overraskede mig, men skyldes sandsynligvis, at alle vil skjule, at de falder i søvn. Derfor tilslutter de sig straks for at skjule, at de har været væk et øjeblik og ikke aner, hvad der foregår.”

En anonym forhandler, som holder sig vågen ved altid i hver hånd at holde et lille tændt stearinlys, som det kendes fra fødselsdagslagkager, mener derimod, at papiret er endnu et kæmpe fupnummer, der skal narre befolkningen til at tro, at regeringen kan knække frokostpauseproblemet. – Hvis alle bruger arbejdstiden til private gøremål i fuld offentlighed, så vil det være meget svært at bruge en væsentlig del af tiden på private gøremål i det skjulte.

-- Men det er jo netop ideen, at det nu skal være tilladt?

-- Her tror jeg også, at regeringen alvorligt forregner sig. Ingen offentlig ansat vil finde sig i, at andre snager i hans private sager. Her går grænsen!

Diæter for pårørende

Formanden for Forbundet af Samtlige Offentligt Ansatte er forstående over for målsætningen med forslaget. Men samtidig har han visse forbehold:

-- Det, vi har mindst brug for, er, at de offentligt ansattes forhold yderligere forringes. Vi må have sikkerhed for, at vores samarbejdsvilje også honoreres, f.eks. i form af ekstra bonustillæg for hvert privat gøremål, vi udfører i arbejdstiden. Regeringen kan ikke ustandseligt komme og kræve nye ofre af de i forvejen hårdt ophængte offentligt ansatte.

Formanden for Foreningen af Pårørende til Offentligt Ansatte er positiv:

-- Vi må alle gøre en positiv indsats. Men det er klart, at vi kun kan gå med til ordningen, hvis det bliver tilladt for pårørede at trække telefon og diæter fra på selvangivelsen. Der kommer til at gå utrolig megen mere tid med helt formålsløs kommunikation, end der gør i forvejen. Men vi stiller gerne op.

 

 

 

 

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk

 

 

Hvis du vil af med noget efter at have læst kommentaren, så skriv på www.facebook.com/klauskjoeller

151217klauskjoellerDKforside.bmp