senest opdateret 09-12-2020 11:21:54

 

ALLE BØGER

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 1

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

Seneste nyt

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

 2005

2004

2003

2002

2001

2000

1999

 

Listen omfatter kun offentlige eller så godt som offentlige arrangementer og ytringer. Af planlagte eller aftalte fremtidige ting bringes stort set intet – af hensyn til faren for hybris. Eksterne links kan være blevet inaktive.

Senest opdateret d. 09-12-2020 11:21:54. ”Seneste nyt”-filen længst til venstre i menuen opdateres – hvis der er sket noget – normalt én gang om ugen, lørdag - søndag.

 

 

Seneste

Nyt

2001

 

Årets begivenhed: Udgivelsen af Spindoktor 23/5 01

Artiklen ”Den artige oprører, Erik eller Essensen af Hansen. Et bidrag til udforskningen af sagprosaens fortællerstemmer” udkommer 18/9 01.

Har læser på Ertholmene, Christiansø, 28/7 01


20/12 01: Klumme i Magisterbladet nr. 23, 2001: Det skal op. Det skal ned. Det er komplet overflødigt og besværligt. Sprællemænd, kravlenisser, englespil, klokker og guirlander. Kort sagt: julepynt. Objektivt set en komplet tåbelig foreteelse uden påviseligt udbytte. …

**

18/12 01: Erfarer via forlaget at Spindoktor er anmeldt i SLAGMARK nr. 33, 2001. Tidsskrift for idéhistorie. Slagmark rapporterer fra og bidrager til aktuelle og specielle diskussioner inden for kultur, videnskab og filosofi. Udkommer vist 4 gange årligt med basis på Århus Universitet. Anmelderen er Henrik Borup Nielsen.

Anmeldelsen har overskriften Til rekonstruktion af den machiavelllistiske snusfornuft.

Det hedder bl.a. ”Kjøller er ikke ude på kynisk at nedgøre de demokratiske idealer. Han vælger blot at fokusere på det felt, hvor det parlamentariske sytstem forandrer sig med størst hastighed, og hvor dets problemer derfor tydeligst kommer til udtryk, nemlig i kommunikationen mellem politikere og befolkning.” og ”For at disse forbrugere [borgerne] ikke skal være helt ”lost” i al markedsgøglet, sætter han sig for at blotlægge ”konkurrencebetingelserne” for dem. Det er der kommet en underholdende bog ud af, som samtidig vil være håndbog for såvel spindoktorer og politikere som ”forbrugere”.

”Bogens første hovedafsnit med eksempler og analyser er det mest vellykkede.” ”I andet hovedafsnit kondenseres disse erfaringer i en række perspektiver, regler og råd. Mange af pointerne forekommer trivielle, men den systematiske opstilling gør alligevel bogen til et interessant studie i, hvordan en machiavillistisk logik stadig sætter sig igennem i et samfund, der har været i stand til at udrydde politisk vold. Her kan en idéhistoriker finde materiale for et sammenlignende studie, der rækker ud over de sædvanlige kyniske betragtninger om det politiske spils amoral og intet nyt under solen.”

**

23/11 01: Deltager i panelet på Miljøstyrelsens konference ”Generationsmålet – Hvordan når vi det?” i Eigtveds Pakhus. Mit indlæg handler om information ud fra spørgsmålet: Hvordan skaffer vi bedst en folkelig opbakning til at nå generationsmålet, og er den overhovedet mulig? Vi slutter med debat. Ordstyrer: Steen Gade, direktør i styrelsen.

**

Uge 46 (12-18/11) 01: En hel del medieoptræden og –citater i forbindelse med valget. Nok med fredag d. 16. som mest intens med radio: P1, P3, Radioavisen, ”Radionyhederne” og ”Netavisen”, TV-Avis og diverse dagblade. Har også oplevet i mange medier at man gør opmærksom på at jeg har skrevet Spindoktor.

**

8/11 01: Klumme i Magisterbladet nr. 20, 2001: Adolf Hitler havde det, Martin Luther King og Jesus Kristus havde det. Osama bin Laden har det, og Amdi Petersen: karisma, dvs. en helt ekstraordinær personlig gennemslagskraft…

**

10/10 01: I Artes nye foredragskatalog, se også www.arte.dk, er præsentationen af min ydmyghed på en halv side i afdelingen som er specielt henvendt til erhvervslivet, bygget op om bogen Spindoktor.

**

10/10 01: I dagbladet Politiken fortæller Londonkorrespondenten Nis Olsen en historie om transportminister Stephen Byers spindoktor, Jo Moore, som to timer efter terroraktionen mod World Trade Center rundsendte en intern e-mail hvori hun bl.a. skrev: ”Nu er det blevet en rigtig god dag til at udsende hvad som helst, vi ønsker at begrave. Byrådsmedlemmernes udgifter?”

E-mailen blev lækket – sikkert fordi hun tidligere har haft adskillige sammenstød med embedsværket – og førte til reprimande og undskyldning. Samtidig med disse knæbøjninger over for skueværdier og besværgelser over for ”spindoktoriet som nu har åbnet nye afgrunde” oplyser Nis Olsen at der faktisk er blevet sluppet en hel masse negative historier ud i ly af terroraktionen, fx 1) ændring af diæterne for byrådsmedlemer, 2) Gavyn Davies, en flittig donor til Labours partikasse og en personlig ven af finansministeren, er blevet ny formand for BBC, 3) regeringen opgav at bygge et stort atletikstadion i det nordlige London. Til gengæld har den besluttet at godkende opførelsen af en omstridt fabrik for atombrændstof i Sellafield.

Forløbet bekræfter vigtigheden af Spindoktors  Følgeregel 9 A: Vent med dårligt nyt til næste store ritual (s. 193): ”I ly af en stor god historie kan man udføre handlinger som ellers ville have givet dårlig omtale i stor opsætning, men som nu kun får mindre opmærksomhed. Derfor bør den slags handlinger udsættes indtil de i ly af en sådan historie kan udføres, gerne i bundter, så de overstås mens pressen er optaget af den store historie.”

Reglen gælder med stor styrke, alle professionelle i branchen kender og bruger den, politikere, journalister og spindoktorer. Men som mange andre gældende regler strider den direkte mod god moral, dvs. skueværdier. Det er derfor en vigtig disciplin i den politiske konkurrence at afsløre at modparten bruger den og skjule at man selv bruger den. Og derfor en lallende dumhed af en spindoktor at rundsende sådan en e-mail til embedsmænd som sidder og venter på at vælte hende af pinden.

**

September 2001: I Danmarks Socialdemokratiske Ungdoms medlemsblad (nr. 6) anmelder redaktør Peter Nielsen Spindoktor over en hel side med stor illustration af bogens forside. Han skriver bl.a. ”Enhver, der blot har en lille politiker eller læserbrevsskribent i maven, vil gøre en god investering i at tilbringe et par blæsende efterårsaftener i selskab med Klaus Kjøllers Spindoktor”. Der henvises også til dette netsted med stærk anbefaling.

28/9 01: I TV 2’s ugentlige blad til medarbejdere, annoncekunder og andre intersserede, TV 2 medienyt, er der en hel side om seancen Gangster chic på tvfestival.dk. Overskrift og underrubrik: ”Fra gangster til mediestjerne. Mediernes brug af kriminelle er blevet en industri, påpeger universitetslektor og opfordrer tv-stationerne til at holde en moralsk distance”. Se mere under datoen 14/9 01 nedenfor.

18/9 01: Artiklen ”Den artige oprører, Erik eller Essensen af Hansen. Et bidrag til udforskningen af sagprosaens fortællerstemmer” udkommer i Jarvad, P.; Gregersen, F.; Heltoft, L.; Lund, J.; Togeby, O. (red.) Sproglige åbninger. E som Erik. Festskrift til Erik Hansen 18. september 2001, Kbh.: Hans Reitzels Forlag 2001, s. 56-66. Læs manus til artiklen >>

Artiklen begynder således:

 

Nogle forskere er mere eksplicitte oprørere end andre. Det kan være svært for en universitetslærer som introducerer nye studerende til sætningsskemaet, at konkurrere med forskningsdisciplinens internationale oprørsfigurer som de kendes fra berømte værker i faglitteraturen. Læreren med tavlekridtet bliver vist ofte af de studerende opfattet som et omkringvandrende indeks over andres store gerninger. En faglig vandmand i klemme mellem kolliderende tømmerflåder…

 

Artiklen rummer disse mellemrubrikker:

 

Den tavse inspirator: oprøreren  i revolutionen

Skema til et oprør

Sagprosa: Fortællerens stemme er forfatterens stemme

Illusionen om den fortællerløse tekst

Når der sættes turbo på teksten

Der ønskes en vurdering af den danske skolestil

Nævn det ikke

Artig, hvordan?

 

14/9 01: Deltager i panel i en session på Tvfestival.dk i TV-studiet på Filmskolen, Holmen. Tvfestival.dk er en tre dages seminarrække, der omhandler tv-programmmer i Danmark og udlandet. Det foregår på Filmskolen og deltagerne er tv-folk fra hele branchen.  Det seminar jeg detager i, hedder Gangster Chic og handler om den fascination mediet har af forbrydere. Ud over den danske storsmugler m.m. Leon Orwild som i dag i høj grad bl.a. ernærer sig som foredragsholder på gymnasier og lignende, er der inviteret en engelsk forbryder ved navn Dave Courtney, som har optrådt i flere tv-programmer, portrætter, roller i storfilm m.m. I øvrigt er han også bestsellerforfatter. Dernæst kommer Eric Nadler og Richard Kroehling fra Court tv i USA og fortæller om deres tv-kanal, der jo også spinder guld på kriminelle (bl.a. med det kontroversielle program: Confessions). Ordstyreren er tidligere kriminaljournalist og nu Rigspolitichefens rådgiver, Søren Kragh Pedersen. Jeg danner debatpar med filmskaberen m.m. Erik Clausen, og det er vist passende kaotisk og stimulerende.

12/9 01: Foredrag om Spindoktor i netværket af statslige informationschefer.

11/9 01: Nogle journalister ringer og spørger – idet de henviser til Ossians Kong Klaks sten -- om det er mig eller Arne Ossian der har skrevet Regine Olsens dagbog som udkommer den følgende fredag på Hovedland. Jeg svarer at det er det ikke. Men at jeg heller ikke ville sige det hvis det var, før tidligst på fredag.

To kulturskribenter berører i deres blade samme mulighed: Det er Andres Raahauge der i Jyllands-Posten d. 11/9 01 i en stor artikel om mysteriet bl.a. skriver:

”Forlaget Hovedland har før gjort det i spøg og skæmt og legede for få år siden kispus med offentligheden, da man lod universitetslektor Klaus Kjøller skrive en nøgleroman under pseudonym – med sindrig iscenesættelse over for medierne.”

Min kommentar: Bortset fra 1) at det ikke er nogen nøgleroman og 2) at det heller ikke var forlaget der tog initiativ til at bogen blev skrevet, og 3) at jeg skrev efterskriftet, så er det stort set rigtigt.

Også Jens Andersen er inde på temaet d. 15/9 01 i Berlingske Tidende i en artikel om Steen Piper og forlaget Hovedland som fylder hele forsiden af anden sektion:

”At Steen Piper har en svaghed for leg med pseudonymer, viste han i 1998, hvor der pludselig dumpede en roman ned på avisredaktionerne, der angiveligt var skrevet af en Arne Ossian. Den handlede om et spektakulært mord på Københavns Universitet, og under pseudonymet gemte sig endnu en af Pipers gavtyve-venner, nemlig lektor Klaus Kjøller, der er kendt for sine bøger om bl.a. argumentation og spindoctors.”

10/9 01: Deltager i panel i temaaften i Foreningen af Undersøgende Journalister, som holdes i Politikens foredragssal, København. Ca. 100 tilhørere. I panelet sidder også Michael Kristiansen, Venstres spindoktor, Per Rystrøm, socialministerens spindoktor, Jan Kjærgaard, Ekstra Bladet, Christine Cordsen, Politiken, Kaare R. Schou, TV 2, Michael Ulvemann, Jyllands-Posten, Niels Helveg Petersen, tidl. udenrigsminister. Temaet er ”Før to valg”. Arrangør Pernille Tranberg, Politiken. Ordstyrer: Mette Vibe Utzon, DR.

7/9 01: Interview i TV 2 Lorry i anledning af sagen om bevillingen til Døveforeningen. Historien byggede på Ekstra Bladets fremstilling som var resultatet af ca. et halvt års bestræbelser på at få indsigt i sagsgangen og –akterne.

24/8 01: www.kommunikationsforum.dk anmeldes Spindoktor af Timme Bisgaard Munk.

12/8 01: I sin ugentlige bog-kommentar i Ekstra Bladet behandler litteraturredaktør John Christian Jørgensen begreberne ærke- og hypervirkelighed med udgangspunkt i Spindoktor. Bl.a. forklares det at ”ærkevirkeligheden er den gode gamle virkelighed, fra tiden før der var tv på. Hypervirkeligheden er ærkevirkeligheden plus de former, den antager i medierne.” Og det forklares hvordan man fx i tv-programmer om politikere der optræder i medierne, kan give hypervirkeligheden status af ærkevirkelighed, og dermed særlig troværdighed – indtil seerne opdager at det bare er nye kulisser. Der perspektiveres til de skønlitterære forfattere Svend Åge Madsen og Jan Kjærstad, og til film- og tv-serier som handler om livet på tv-stationer.

5/8 01: I en stor artikel i Fyens Stiftstidende skriver Per Storm Madsen om bogen Spindoktor, bl.a. refereres historien i kapitel 2 ”Manden som gjorde sin kone til symbol” (om Nyrups håndtering af Nyrup-bogen i 97). Artiklen har overskriften ”Den første spindoktor” og manchetten ”Politik: Johannes Junker var skomager i Fjeldsted og rådgiver for Hilmar Baunsgaard. Alt tyder på at Junker var forud for sin tid”. I anledning af at det d. 10/8 01 er 25 år siden Hilmar Baunsgaard gik af sin kandidat i Middelfart-kredsen – og i øvrigt blev afløst af Niels Helveg Petersen – udgiver kredsen et skrift om Baunsgaards kredsarbejde. I dette skrift blotlægges Junkers rolle for første gang offentligt.

3/8/ 01: Ekstra Bladets tv-anmelder, Hans Flemming Kragh, portrætinterviewes i Weekendavisen under overskriften: ”Ja, jeg er medieliderlig”. Manchet: ”Interview: Denne verdens Hans Flemming Kragh om at indtage en smuk position i samfundet som en villet negativ tv-kritiker, der skriver for ældre enlige, ensomme kvinder.” Anmelderen kan ikke lide reklame. Han mener at det altid drejer sig om at sælge ”noget lort”. I den forbindelse nævnes lanceringen af Spindoktor, hvor forfatteren med forskellige andre var i tv flere gange i forskellige udsendelser. Én gang i morgen-tv sammen med Dansk Folkepartis spindoktor, Søren Espersen. Og her mener Hans Flemming Kragh at ”man virkelig kan tale om at sælge noget lort”. Det fremgår at det er Dansk Folkepartis spindoktor han eksplicit tænker på, ikke bogen ”Spindoktor”. Interviewer er Poul Pilgaard Johnsen.

August 01: Interviewes i MAIN Magazine’s augustnummer om Dansk Folkepartis mediehåndtering. Artiklen har titlen ”De forfulgte uskyldigheder” og der interviewes ”eksperter i kommunikation, reklamefolk og forfatter Jan Sonnergaard om udviklingen”. Samme nummer rummer et illustreret portræt af partiets spindoktor, Søren Espersen.

28/7 01: Opdager tilfældigt ved besøg på ø-gruppen Ertholmene (”Christiansø”) at jeg har en læser på den næststørste af øerne: Frederiksø. Det er Grethe som har læst Dronningens Hund. Da jeg oplyste at Arne Ossians roman Kong Klaks sten har væsentlige og ret dramatiske scener som udspiller sig på Ertholmene og i farvandene deromkring i foråret 2002, hentede Grethe kuglepen og papir og bad om at få denne titel skrevet ned, så hun kunne bestille den på biblioteket.

19/7 01: Interview i ugebladet FEMINA (nr. 29) i forbindelse med temaet: Ondskabens fascination. Hvorfor drages vi mod ondskaben? Interviewer: Lisbet Holst. Interviewet fylder et dobbeltopslag med overskriften: ”Kommunikations-eksperten: Onskab både tiltrækker og frastøder.” Den direkte anledning er Peter Lundin-sagen og den store interesse den har vakt. Interviewet er illustreret med et ungdomsbillede, taget engang i slutningen af 80’erne på mit kontor på Københavns Universitet Amager.

21/6 01: Magisterbladet nr. 12 bringer positiv omtale og lille interview med forfatteren i anledning af Spindoktor under overskriften ”Lærebog i spindoktori”. Artiklen er skrevet af Sigurd Nissen-Petersen. Der kobles til min undervisning på Københavns Universitet i Sproglig rådgivning og opfordres til at opsøge nærværende netsted, hvis man ønsker at få mere at vide.

18/6 01: Bogbranchens blad Bogmarkedet bringer under rubrikken ”Aktuelt om bøger” en spalte med informationsmættet og positiv omtale af Spindoktor. Overskrift: ”Politikernes bagmænd”. Rubrikken redigeres og skrives af Jannik Lunn.

16/6 01:

I artiklen ”Svinsk sprog” i Politiken bringes bl.a. udtalelser af mig og det nævnes i den forbindelse af jeg har forfattet Spindoktor. Artiklen er skrevet af Jens Lenler og har underrubrikken: ”Svin. Landsforræder. Racist. Jargonen i den politiske debat skingrer. Men hvem bruger det beskidte sprog, hvornår, hvorfor—og bliver det værre?”

Kalundborg Folkeblad bringer Sonja Sabinskys artikel om Spindoktor (se bl.a. d. 8/6 01).

15/6 01: I Politikens kronik af Kresten Schultz Jørgensen refereres i indledningen til at ”en bog af Klaus Kjøller har aktualiseret temaet [spindoktorer] og […] politikere og kommentatorer derefter har blæst fænomenet op til en sådan størrelse, at det alt efter temperament enten er i begreb med at undergrave det danske folkestyre eller snarere er så pompøs og udansk en størrelse, at det alene eksisterer i hænderne på Tony Blairs mørkemænd Alastair Campbell og Peter Mandelson.” Kroniken har titlen ”I professor Labris telt” og konkluderer at den politiske kommunikation professionaliseres, fordi det moderne samfund kræver det.

Tirsdag d. 12/6 01: Ekstra Bladet bringer i rubrikken Frontalt artiklen ”Advarsel: dansk-læreren er løs. Undervurdér ikke din dansklærer! Gennem den meget snak i timerne lokkes eleverne på banen og indoktrineres at være danskere, afslører dagens Frontaltskribent, der er lektor ved Københavns Universitet”. Læs manus til artiklen >>. Frontalt fylder en hel side, her med en flot tegning af Anne-Marie Steen Petersen. Artiklen gør bl.a. opmærksom på Lars Brorholms nyudkomne, omfattende undervisningsmateriale”På vej mod vor tid – Danmark 1960-2000 i Litteratur, Sprog og Medier”, illustreret, plus videobånd (3 t. 39 min., 695 kr.) og cd/cassette (varighed 60 min. 275 kr.). Bd. I: Teori, opgaver, periodekarakteristik, (2000), 236 s., 200 kr. Bd II: Temalæsninger, tekst- og videoopgaver, forfatterportrætter, kultur- og medieanalyse, (2001), 372 s. 251 kr. Gyldendal Uddannelse. Produceret med støtte fra Undervisningsministeriet. Bogpriserne forudsætter køb af klassesæt.

Lørdag d. 9/6 01:

Politikens tillæg Bøger bringer min kommentar til anmeldelsen af Spindoktor d. 2/6.

Information bringer min kommentar til anmeldelsen af Spindoktor (let forkortet) d. 26/5.

Fredag d. 8/6 01:

Berlingske Tidende bringer min kommentar til anmeldelsen af Spindoktor d. 23/5.

Sonja Sabinskys store artikel ”Den politiske løgnhals” med præsentation af Spindoktor bringes i Holbæk Amts Venstreblad (se også d. 28/5 og d. 26/5 01). Sonja Sabinsky er journalist ved Den liberale Presse i København.

 

Onsdag d. 6/6 01:

Interview i Børsen af Ida Ebbensgaard. Artiklen fylder det meste af avisens midteropslag og har overskrift og manchet: ”Er der en doktor til stede? Spindoktorer gør kommunikationen på den politiske scene stadig mere professionel. Men politikerne halser endnu langt efter erhvervslivet, når det gælder om at styre informationsstrømmene udadtil. Det vækker bekymring på demokratiets vegne, og der synes kun at være én sikker vinder: Kommunikationsbranchen.” Den er illustreret af et billede af bogen og af forfatteren. Artiklen behandler også bogen ”Professionaliseringen af den politiske kommunikation”, redigeret af Rasmus Jønsson m.fl., Labcom litteratur, og rummer interview med Peter Bro som er ph.d.-studerende ved Syddansk Universitet, Institut for Journalistik.

Snyd ikke dig selv ved eksamen indgår i en kommenteret oversigt over eksamensrelevante bøger i Jydske Vestkysten. Artiklen har overskriften ”Lån en bog. Hjælp: Biblioteket har gratis medicin mod eksamensfeber. Og det er et klogt sted at begynde eksamenslæsningen.” Journalisten er Anne Hedegaard som har skrevet næsten en hel side om temaet eksamen.

Søndag d. 3/6 01:

Synspunkt i Søndagsavisen under overskriften ”Spindoktorer præger det politiske mediebillede”. På forsiden henvises der til synspunktet med disse ord: ”Hvad enten man kan lide dem eller ej, er spindoktorerne kommet for at blive i dansk politik. De eneste, der kan være interesseret i at nedvurdere deres betydning, er dem, som scorer på, at vælgerne ved så lidt som muligt om dem, skriver Klaus Kjøller. Synspunkt s. 2”. Søndagsavisen er en gratis omdelt ugeavis med et oplag på 1,6 millioner eksemplarer med 14 forskellige egnsafhængige udgaver. Synspunktet er skrevet efter opfordring fra redaktøren. Læs det her.

Lørdag d. 2/6 01:

Anmeldelse af Spindoktor i Politiken af Jacob Fuglsang. Overskrift og manchet: ”Syg spindoktor. To bøger spinder en ende over den politiske kommunikation i dagens Danmark. Den ene spinder sig selv ind i vrøvl om spindoktorens kommende verdensherredømme, mens den anden tegner et mere realistisk billede af udviklingen.” Den anden er Rasmus Jønsson og Carsten Borch (red.) Professionaliseringen af den politiske kommunikation, Labcom, 135 s., 125 kr.

Fredag d. 1/6 01:

Anmeldelse af Spindoktor i Weekendavisen (1. - 7. juni 2001) af Troels Mylenberg. Overskrift og manchet: ”På spindoktorens briks. Politik: Medierne er til at sno om lillefingeren, politikerne er magtliderlige. Sådan ser demokratiet ud anno 2001. I stadig større grad styret af højt gagerede spindoktorer. Eller hvad?”

Torsdag d. 31/5 01:

Anmeldelse af Spindoktor i Morgenavisen Jyllands-Posten af Ralf Pittelkow. Overskrift og manchet: ”Politik i spin. Klaus Kjøller har skrevet en letlæst og stimulerende bog om spindoktorernes arbejde. Den går ikke i dybden med sit emne, men giver et ganske informativt bidrag til at forstå, hvor langt moderne politik er kommet i spin.”

Tirsdag d. 29/5 01:

Direkte interview i Morgen-tv2 sammen med Marianne Jelved (radikal økonominister) og Kaare R. Skou (politisk redaktør, TV 2 Nyhederne) i anledning af at de radikale har lanceret deres egen tv-station på nettet med adressen www.radikale.dk (kun for isdn-forbindelser!). Interviewer: Steen Ankerdahl.

Mandag d. 28/5 01:

Interview i TV 2’s ”Station 2” om den drabsdømte Peter Lundins mediefigur og ondskab: Hvorfor er han så fascinerende for mange? Programmet var nr. 2 på top 20-listen over seertal for tv-programmer den uge (fraregnet nyhedsudsendelser). Det blev set af 1.185.000 (mod normalt 1.071.000), havde en ”share” på 60% (dvs. 60% af dem der så tv på det pågældende tidspunkt så dét program) og en vurdering på 4,2, hvilket er over gennemsnittet for vurderingen af det magasin som ligger på 4,1 (skalaen går fra 1 til 5 med 5 som det højeste). Programmet blev kun den uge overgået af landskampen mellem Danmark og Tjekkiet, og det gjorde mandag til TV 2’s bedste dag rent seermæssigt. (Kilde: Det ugentlige ”TV 2 Nyt” som udsendes af TV 2).

Sonja Sabinskys store artikel ”Den politiske løgnhals” med præsentation af Spindoktor bringes i Flensborg Avis (se også d. 26/5 01) og i Fredericia Dagblad—med overskriften ”Spindoktorens manipulation af medier og vælgere”. Sonja Sabinsky er journalist ved Den liberale Presse i København.

Søndag d. 27/5 01:

Præsentation af Spindoktor og interview med forfatteren i SøndagsPolitikens tillæg Media. Interviewer: Michael Rothenborg. Overskrift og manchet: ”Doktoren skærer i demokratiet. I fremtiden vil politikeres spindoktorer forvandle journalister fra kritiske vagthunde til logrende skødehunde. Det er et problem for demokratiet, men man kan ikke stoppe udviklingen, siger forfatteren til den nye bog ’Spindoktor’.” Artiklen fylder 6 spalter og mere end halvdelen af siden.

Lørdag d. 26/5 01:

Stor artikel om Spindoktor i Frederiksborg Amtsavis af Sonja Sabinsky med overskriften: ”Den politiske løgnhals. Aldrig tidligere har politikerne haft så mange kommunikationsfolk hyret til at sørge for at manipulere med medierne og vælgerne. Ny bog går bag om fænomenet spindoktor”. Artiklen fylder mere end en halv avisside i hele bredden. Der er tre store fotos i farver af Nyrup, Schlüter og Per Stig Møller. Samme artikel i nøjagtig samme opsætning trykkes samme dag i Dagbladet (regionsavis med base i Ringsted).

Spindoktor og omtalen af den er emne for opinionsredaktør Bjørn Bredals klumme på forsiden af Politikens sektion Debat. Under overskriften ”Selvspin” skriver Bjørn Bredal bl.a. at hans klumme ikke bygger på læsning af bogen fordi ”den type mediebøger om medierne bliver altid først fremsendt til almindelig læsning og anmeldelse, når de for længst har været kørt som ’gode historier’ af velvillige kolleger i medierne”. Og det fremgår tydeligt at det er tv han især tænker på. Klummens klimaks består i et drømmetrip tilbage til en tid uden spindoktorer og den slags: ”Hvor ville det være dejligt, hvis vi slap for det kolossale spindelvæv af informationsmedarbejdere, kommunikationseksperter, sludrechatoller og tekstmaskiner som i disse år bliver skudt ind mellem beslutningstagerne og befolkningen.”

Min kommentar: Alle har jo lov at dagdrømme engang i mellem, men jeg har i bogen forsøgt at beskrive den faktisk foreliggende virkelighed. Den forsvinder jo ikke selv om man har lyst til at drømme den væk. I hvert fald ikke for mig. Ifølge forlagets oplysninger har bogen været hos alle medierne, herunder Politiken, fredag d. 18/5. Michael Rothenborg fra Politiken som interviewede mig onsdag d. 23/5 i Politikens kantine (til tillæget Media, søndag d. 27/5), havde studeret hele bogen, bl.a. fordi han af sin redaktør havde fået lov til at koncentrere sig mandag om at læse den.

Spindoktor anmeldes i Information af Lars Mogensen. Overskrift: ”Fanget i sit eget spin. Ny bog om spin doctors har svært ved at forlige sig med det faktum, at fænomenet endnu ikke har vundet udbredelse i danske partier” (6 spalter).

Interview (12 minutter) i DR-radio P1, magasinet ”Politisk debat. Ugens politiske begivenheder, belyst gennem reportager, interview og analyser”, produceret af Radioavisens Christiansborgredaktion. Interviewer: Sten Kristensen. Anledningen er Spindoktors udgivelse.

Spindoktor omtales i B.T.’s sportssektion i en artikel over hele midteropslaget med titlen: ”Sportens troldmænd. Spindoctors skal afværge katastrofer uden for banen.” Jeg interviewes—sammen med andre—om spindoktorer i sportsverdenen med udgangspunkt i Bjarne Riis’s vellykkede håndtering af Epo-sagen med Bo Hamburger. Riis hyrede i starten af året en medierådgiver: Anders Bay.

Fredag d. 25/5 01:

Hans Fl. Kragh omtaler min og min bogs rigelige medieomtale i sin klumme ”TV-GOK” i Ekstra Bladet. Omtalen fylder det meste af en hel spalte. Pointen er denne: ”Problemet for de fleste politikere er nok, at de ikke har noget ’selv’, og så kan selv de dygtigste spindoktorer ikke sælge dem. Det gør kun ondt værre.”

Rolf Bagger nævner bogen og omtalen af den i sin klumme ”Ugens radio” i Berlingske Tidende.

Torsdag d. 24/5 01: Notits om Spindoktor i Politiken af Carsten Andersen: ”Bliv den næste spindoktor”. Det hedder bl.a. ”Nye spindoktorer kan begynde på side 159 med ’Spindoktorens grønspættebog’. Almindelige vælgere kan nu også godt læse med.”

Onsdag d. 23/5 01:

Spindoktor udkommer. Flere af de store københavnske boghandlere var mødt frem på forlaget om morgenen for at være sikre på at have eksemplarer nok til dagens forventede salg.

Direkte interview i Morgen-tv2 sammen med Birthe Rønn Hornbech (Venstre) og Søren Espersen (spindoktor fra Dansk Folkeparti). Interviewer: Steen Ankerdahl. Varighed: 10 minutter. Anledning: bogens udgivelse. Den meget spindoktorkritiske Birthe Rønn Hornbechs eksemplar af bogen var allerede forsynet med talrige understregninger, og et stort antal små gule sedler stak ud mellem siderne som om det var en ældre pastors bibel. Hun anbefalede varmt bogen.

Anmeldelse af Spindoktor i Berlingske Tidende. Anmelder: Karsten Svensson. Overskrift: ”Den iscenesatte virkelighed. Klaus Kjøller har skrevet en hel bog om spindoctor-fænomenet, som ikke er så nyt som han tror”. Anmeldelsen fylder alle seks spalter nederst på forsiden af sektionen Kultur.

Søndag d. 20/5 01:

TV-Avisen, Søndagsmagasinet: indslag i anledning af Spindoktor: filmet oplæg (8 minutter) med bl.a. interview med Per Stig Møller, Lars Mortensen (tidligere medierådgiver hos Poul Nyrup), og David Trads, efterfulgt af direkte dobbeltinterview (5 minutter) i studiet af Henrik Qvortrup og mig. Interviewer: Morten Løkkegaard.

I Berlingske Tidendes Magasin-sektion: 1) Interview ved Søren Kassebeer med overskriften ”Spillere i den politiske gråzone. Danske politikere forsøger i stigende grad at styre medierne. Og de bliver bedre og bedre til det. Det mener lektor Klaus Kjøller, der i næste uge udsender en bog om et nyt fænomen i dansk politik: Topprofessionelle spindoctorer”. 2) Uddrag af bogens kapitel 2: ”Manden som gjorde sin kone til symbol”. Samlet omfang: en hel side + 2 spalter (10 hele spalter).

15/5 01: Direkte interview i DR2-magasinprogrammet om medier, Paparazzi, sammen med forhenværende spindoktor, chefredaktør på B.T., Henrik Qvortrup, om betydningen af valgtemaets dominans i dækningen af dansk politik i øjeblikket. Interviewer: Mette Vibe Utzon.

29/4 01: I en artikel af Nina Kragh og Tonie Yde Mørch på forsiden af SøndagsPolitikens tillæg Media med titlen ”Politiske slagtilbud” nævnes det ret i øjnefaldende i en boks at Spindoktor  udkommer den 15. maj. Det er siden blevet rettet til 23. maj (ikke i bladet, men i forlagets udgivelsesplan).

19/4 01: Direkte interview i Morgentv (TV 2) sammen med Naser Khader om politisk korrekt sprogbrug. Interviewer: Mette Lisby. Naser Khader er radikal folketingskandidat og medlem af partiets hovedbestyrelse.

5/4 01: Direkte interview i Go’morgen P3 i anledning af en rapport fra Europarådet om racisme i Danmark: Er den politiske tone i debatten blevet mere rå? Er det bestemte politiske partiers skyld? Interviewer Lars Daneskov.

5/4 01: Klumme i Magisterbladet nr. 7, 2001: Magistre, foren jer! Det gælder chefposterne. Enhver magister i dette land har allerede gjort sig langt flere tanker og fået langt flere indsigter end de fleste ansvarlige politikere og ledere nogensinde får. […]

28/3 01: I dagbladet Børsen en halvsidesartikel med illustration af Fogh Rasmussen. Overskrift: ”Fogh overtræder uskrevne spilleregler—men vinder. Kommunikationsekspert mener, at Fogh trækker det længste strå i den standende citatkrig.” Artiklen er skrevet af Anne Axholm og Frank Korsholm. Anne Axholm ringede mellem to vejledninger på universitetet tirsdag d. 27/3. Der står også at jeg snart er ”på gaden med en ny bog om, hvilke virkemidler politikere bruger for at sætte en dagsorden i medierne […]” Artiklens emne behandles også i bladets leder.

15/3 01: I TV2’s forbrugermagasin Boomerang interviewes jeg om nogle udvalgte tekster fra et hæfte med små jeg-fortællinger som Falck/Securitas udsender til folk der overvejer at anskaffe en tyverialarm.

2/3 01: I dagbladet Børsen i artiklen (dobbeltopslag med stor illustration) ”Topchefer pudser profilen” af Kasper Kronenberg udtaler professor i retorik, Christian Kock og ”adjunkt ved Københavns Universitet”, forfatter Klaus Kjøller sig om mundtlig kommunikation og kropssprog hos topcheferne i henholdsvis SEB Swedbank, Nordea og Danske Bank: Lars Thunell, Thorleif Krarup og Peter Straarup. Artiklens underrubrik lyder således: ”Førstemanden i børsnoterede virksomheder bliver stadig vigtigere for investorer. Børsen har derfor bedt to eksperter vurdere profilen af tre topchefer i den finansielle sektor.”

26/2 01: I artiklen ”Dansk Folkeparti har meget at takke sine modstandere for” af Jakob Andersen i Ugebrevet Mandag Morgen er der en række personer der refereres for diverse meninger, bl.a. Dansk Folkepartis spindoktor, Søren Espersen, Venstres spindoktor, Michael Kristiansen, kommunikationsspecialisten Henrik Byager, ”professor i retorik” Klaus Kjøller samt Flemming Voetmann fra PR- og kommunikationsfirmaet Rostra. Artiklens underrubrik: ”Dansk Folkeparti kan takke sine modstandere for sin succes, siger partiets pressechef, Søren Espersen—Mange af provokationerne lykkes kun på grund af afsenderen [det må vist være en fejl; der skal nok stå ’modtageren’] -- Humor, folkelighed og tilbageholdenhed på de tunge områder er andre årsager til medvinden—Ugebrevet analyserer baggrunden for en mediesucces”

23/2 2001: Klumme i Magisterbladet nr. 4, 2001: Er vi magistre gode nok til at skabe interesse for vores ting? Måske bør du æde en kamel rå for at skabe større opmærksomhed om din seneste artikel om kvantefysik eller myrernes parring? […]

19/2 01: Artiklen Ledelse med humor fra tidsskriftet Ledelse i dag’s vinternummer, se nedenfor, offentliggøres på www.ledersupporten.dk. Ledersupporten er et netmagasin for ledere i Københavns Kommune. Formålet er at udveksle ideer og inspirere.

8/2 01: Begynder selv at tro på at den næste bog kommer.

Februar 2001: Overbevis dig selv kommer på bogudsalget. Også Arne Ossian Kong Klaks sten er til salg i udsalgskataloget.

Søndag d. 28/1 01: medvirker som ”idolekspert” i Snurre Snups Søndagsklub, tv2 om formiddagen. Sidder i sofa med Vito (miniputfodboldspiller), Laus (tidligere Krumme) og Anette Heick (sanger, idoldyrker m.m.). Interviewes af Bubber.

26/1 01: Tidsskriftet Ledelse i dag nr. 411 (vinter 2000) anmeldes/omtales i dagbladet Børsen af Steen Hildebrandt som er så venlig at fremhæve mit bidrag om ledelse og humor som ”interessant”.

16/1 01: Antologien ”I billedet er alt muligt” (se nedenfor) anmeldes i Berlingske Tidende af Eva Pohl. Anmeldelsen fremhæver loyalt udvalgte pointer fra udvalgte bidrag og fylder hele 8 spalter nederst på siden med overskriften ’Skævt skærmsamfund’.

Januar 01: artiklen ”Om valg af billeder i offensivt formidlende tekster: 4 eksempler” offentliggøres på www.kommunikationsforum.dk.

Januar 01: Det åbenbares for mig at Dronningens Hund er kommet som lydbog allerede i februar 2000 på forlaget Den Grimme Ælling.

11/1 2001: Klumme i Magisterbladet nr. 1, 2001: Vi er magistre. Vores religion er grundighed, forberedelse, afdækning af kendsgerninger, udtømmende analyser. Vi tror på den lange vandring gennem pensum frem mod belønningen.

Det er svært, ja umuligt at være imod os.

[…]

2/1 2001: Interview sammen med filminstrukturen Susanne Bier i Morgentv (TV2, Metronome-studierne på Amager) af Michael Meyerheim i anledning af Poul Nyrup Rasmussens nytårstale.

29/12 2000: Tidsskriftet Ledelse i Dag, specialmagasin om nordisk og international ledelse, udkommer med artiklen ”Ledelse med humor”.

Formålet med artiklen er dels at overbevise eventuelle tvivlere om at humor er et nødvendigt redskab for en leder, dels at gøre lederen (læseren) bedre til at nå sine mål med humor. Jeg vil så godt som muligt underbygge mine råd med henvisninger til forskning eller autoriteter. Men artiklen bygger også på mine egne erfaringer fra mine godt 5 år som leder af et stort institut på Københavns Universitet. Hvor det ikke tydeligt fremgår at artiklens iagttagelser, analyser og vurderinger er hentet fra en bestemt kilde, er det noget jeg selv har fundet ud af.

Læs artiklen på www.kommunikationsforum.dk

12/12 00: artiklen ”Om valg af billeder i offensivt formidlende tekster: 4 eksempler” udkommer i Fausing & Redvall (red.) I billedet er alt muligt København: Tiderne Skifter, s. 323-347.

Om valg af billeder i offensivt formidlende tekster: 4 eksempler

Resumé: Efter analyse af et eksempel på klassisk forskningsformidling gennemgås fire bøger som er offensivt formidlende, dvs. beregnet for læsere som hverken læser af tvang eller fordi de interesserer sig for den pågældende videnskabelige disciplin. De fire bøger resumeres og beskrives ud fra deres brug af billeder på tre niveauer. Endelig placeres de i forhold til to erkendelsesteoretiske fordomme som bøgerne må søge at nedbryde for at nå læserne: 1) bevidstheden som en beholder, og 2) sproget som noget der først og fremmest benyttes til at beskrive med. Afslutningsvis reflekteres der over årsagerne til bøgernes forskellige grad af udbredelse. Se manus til artiklen på nettet >>

De 4 eksempler er Aktiv seer (77), Sprogets vej til sindets fred (82), Manipulation (91) og Overbevis dig selv (97).

Artiklen falder inden for projektet Offensiv forskningsformidling: Målet er at indsamle erfaringer om formidling gennem genre- og stileksperimenter med offensiv formidling af pragmatiske emner. Offensiv vil sige: formidling som hverken forudsætter faglig interesse eller tvang hos læserne. Titler i projektet ud over de i artiklen nævnte: Ud mæ’ sproget! 91, Den tv-skabte virkelighed 92, Snyd ikke dig selv ved eksamen 93, Hej Danmark! Ti toppolitikere taler ud 93, Jeg elsker dig 94, Brug dit hoved! 94, Skriv bedre opgaver 95.

Du kan se sammenhængen mellem disse bøger og andre jeg har skrevet her.

7/12 00: Artiklen fra Ledelse i dag offentliggøres på www.kommunikationsforum.dk. Lasse Krogh fra Advice A/S har stået for det praktiske med at få den lagt ud.


Til toppen af siden.

© klaus@kjoeller.dk