senest opdateret 26-12-2020 17:13:20

 

ALLE BØGER

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 1

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

Seneste nyt 2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

 2005

2004

2003

2002

2001

2000

1999

 KD181026Forsiden

Listen omfatter kun offentlige eller så godt som offentlige arrangementer og ytringer. Af planlagte eller aftalte fremtidige ting bringes stort set intet – af hensyn til faren for hybris. Eksterne links kan være blevet inaktive. Senest opdateret d. 26-12-2020 17:13:20. ”Seneste nyt”-filen længst til venstre i menuen opdateres – hvis der er sket noget – normalt én gang om ugen, lørdag - søndag.

 KD181026Forsiden

 

 

 

Seneste nyt 2018

2018’s mærkepunkter

 

NY: 01.11.2018: Algoritmen som åd sin skaber. Kunstig intelligent roman udkommer officielt – som paperback.

 

01.09.2018: Stopper med Groft sagt i Berlingske

 

NY: 15.03.2018: Tal folket op til dåd. Håndbog for politiske talere udkommer

 

NY: 25.02.2018: Annnoncering af at Foredrag Frit! Kvantetaler i en tid med kvantecomputere og fiskekvoter udkommer d. 01.03.2018

 

Normalt bringes der flere gange om ugen korte, skarpe kommentarer på Kjoeller.dk. De opregnes ikke på listen nedenfor. Se dem her

 

 

19.12.2018

Ekspertudtalelser til Berlingske:

Skrevet af Helene Kristine Holst. Citeret i TV2 Øst, Ritzaus Bureau (4 versioner), Lolland-Falsters Folketidende,  DR.dk. TV2.dk, Dagbladet Roskilde, Politiken.

Regeringen vil overbevise udlandet om udrejse-ø: Det bliver »moderne« , der er helipad og færgeafgang

[…]

En af landets mest fremtrædende eksperter i politisk kommunikation, Klaus Kjøller, der er lektor på Københavns Universitet og forfatter til flere bøger om politikeres retorik, har læst instrukserne til de danske ambassader.

Ekspert i politisk kommunikation, Klaus Kjøller

»Det er helt tydeligt to forskellige fortællinger om øen, regeringen prøver at skabe.«

»Det er helt tydeligt to forskellige fortællinger om øen, regeringen prøver at skabe, og de fortællinger står i skarp kontrast. Begge fortællinger er faktuelt korrekte, men forskellen ligger i selektionen af pointerne, og hvilke detaljer der er fremhævet,« siger han.

Regeringen har desuden oplistet en række mulige spørgsmål fra medier til ambassadørerne og tilføjet, hvordan svarene skal være.

[…]

 

 

 

17.11.2018

Citat, skrevet af (se nedenfor)

Forfatter og kommentator Klaus Kjøller har også lagt mærke til tendensen.

" Tidligere var det normale, at politikere udgav deres erindringer, når de ellers var sikre på, at de var færdige i politik, men nu skriver flere politikere også om emner, som de gerne vil problematisere og typisk komme med en form for løsning på. Hvad enten man har en bog i maven som politisk journalist eller politiker, vil det altid være mest spændende at udgive en bog op til et folketingsvalg," siger Klaus Kjøller og tilføjer, at det jo kan være mest fordelagtigt at tage ordet selv: " Lars Løkke Rasmussen ville nok gerne have været Henrik Qvortrup og Lars Trier Mogensens portrætbog ' For enhver pris' foruden, mens Pernille Vermund, der selv har bidraget til Andreas Karkers bog ' Værdikrigeren', bedre kan bruge den til at blive valgt til Folketinget."

 

 

 

01.11.2018

Algoritmen som åd sin skaber. Kunstig intelligent roman udkommer officielt – som paperback.

Da skrifttypografien spiller en vigtig rolle i bogen, vil den ikke udkomme som ePub, bl.a. fordi brugeren bestemmer over skrifttyper.

 

Bogen er samme dag i Bogmarkedet med forsiden og teksten på omslagets bagside.

 

28.10.2018

Ekspertudtalelser til Jyllands-Posten med vurdering af Veganerpartiets provokerende udtalelser:

Citater (skrevet af Manon Buch)

[…]

Klaus Kjøller, der er (var indtil 2015, kk) lektor i politisk kommunikation på Københavns Universitet, mener dog, at opslaget har haft den ønskede virkning for Veganerpartiet.

»Da Veganerpartiet er et nyt parti, er dets største udfordring nu, at vælgerne skal opdage, at det eksisterer. Et provokerende sprogbrug giver omtale, og befolkningen får øjnene op for partiet. Når det trækker i land og pointerer, at der ikke er tale om en sammenligning, virker det mindre stødende på partiets bagland. Det er vejen frem for et nyt parti,« siger han.

[…]

Hvorfor tager fødevareministeren ikke Veganerpartiet seriøst?

»Det er, fordi danskerne generelt ikke tager veganisme seriøst. Vi er et landbrugsland, og økonomisk set er det et håbløst projekt for Veganerpartiet. Det ved de etablerede partiet godt, og det er også derfor, at de ikke føler sig truede. Jakob Ellemann-Jensen kan ikke signalere, at det er værd at overveje, at dyrene skal have mere plads i staldene, for så vil han rejse en storm i Venstre. Dyrevelfærd er uden for den politiske dagsorden, og derfor kan han lave lidt grin med partiet,« siger Klaus Kjøller.

 

Og hvad betyder det for Veganerpartiet?

»Baconkommentaren er guld værd for et nystartet parti som Veganerpartiet. Eksponering er det vigtigste for partiet lige nu, og det får det ved at komme i dialog med en etableret politiker. Jo mere et parti bliver hånet og krænket, desto mere samler baglandet sig om partiet, fordi det bliver irriteret på Jakob Ellemann-Jensen og hans retorik,« siger han.

 

Den uenige retoriker var professsor Christian Kock, KU.

Læs Køllebank: Svinenes befrielse

 

26.10.2018

Ekspertudtalelser til Kristeligt Dagblad (forsiden):

Citat, skrevet af Daniel Øhrstrøm:.

[…]

Forfatter og kommentator Klaus Kjøller har også lagt mærke til tendensen.

"Tidligere var det normale, at politikere udgav deres erindringer, når de ellers var sikre på, at de var færdige i politik, men nu skriver flere politikere også om emner, som de gerne vil problematisere og typisk komme med en form for løsning på. Hvad enten man har en bog i maven som politisk journalist eller politiker, vil det altid være mest spændende at udgive en bog op til et folketingsvalg," siger Klaus Kjøller og tilføjer, at det jo kan være mest fordelagtigt at tage ordet selv:

"Lars Løkke Rasmussen ville nok gerne have været Henrik Qvortrup og Lars Trier Mogensens kommende portrætbog 'For enhver pris' foruden, mens Pernille Vermund, der selv har bidraget til Andreas Karkers bog 'Værdikrigeren', bedre kan bruge den til at blive valgt til Folketinget."

 

Læs Kølletæppebank: Forfatterbanket

 

18.10.2018

Udtalelser til DR.dk:

”Shitstorm i et glas vand eller politisk skandale: Hvornår går de folkevalgte af?

Eksperterne er enige: Niko Grünfeld var ikke nødt til at gå af - set med historiske briller.”

Citat, skrevet af sandra Meinecke:

 

[…]

Klaus Kjøller, som er ekspert i politisk kommunikation, er enig i, at Niko Grünfelds ”skandale” ikke var stor nok til, at han var tvunget til at gå af, og at hans krisehåndtering godt kunne have være bedre.

Han mener dog, at årsagen skal findes et andet sted.

- Der har været en interesse fra baglandets side i at få ham fjernet, siger Klaus Kjøller og tilføjer:

- Hans afgang går meget fint i tråd med Alternativets ønske om at gøre op med traditionel pamper-opførsel. Niko Grünfeld promoverer partiets ideologier ved at gå af.

[…]

Klaus Kjøller er enig i, at Alternativet sagtens kunne have håndteret sagen bedre og mener ikke, at der tradition for, at politikere går af på baggrund af så lille en sag.

-Traditionelt har folk, der gik ind i politik, været ret hårdhudet. De hårde damer og herrer i politik kæmper til det sidste, siger Klaus Kjøller.

[…]

 

 

21.09.2018

Bruges som ekspert i Ekstra Bladets kritiske artikel om, at Løkkes ”pynter sig med lånte fjer” i en annoncekampagne i store aviser.

Citat (skrevet af KRISTIAN BRÅRUD LARSEN)

LØKKES STORE HELIKOPTERKUP

[…]

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er stærkt fortørnede over, at statsministeren i en stor annoncekampagne bruger en lægehelikopter, som Venstre ikke kan tage æren for.

Og en ekspert i politisk kommunikation giver de to partier ret.

- Budskabet i annoncen er, at Lars Løkke redder dig, hvis du falder om med hjertestop. Velfærden er takket være Lars, må man forstå, siger Klaus Kjøller, ekspert i politisk kommunikation, forfatter og tidligere lektor i sprog og kommunikation ved Københavns Universitet.

- Når man kradser i over-fladen, så kan man se, at Løkkes velfærds-virkelighed ikke helt holder, vurderer han.

[…]

Det er dog de færreste, som læser så langt i Venstres annonce, at de ser, at Løkke kun tager æren for DF-helikopteren i Nordjylland, vurderer ekspert Klaus Kjøller.

- Vælgerne ser billederne og overskriften. Ingen går ind og læser den tekst, som følger med, siger Klaus Kjøller.

Dermed får de fleste den opfattelse, at Lars Løkke står bag de lægehelikoptere, som allerede nu er i luften, vurderer han.

[…]

 

 

29.08.2018

Stop for Groft sagt

Jeg stopper som leverandør til Groft sagt-spalten i Berlingske d 1/9. Vemodigt, men nødvendigt. Berlingske ønsker nyt blod til spalten. Det er der ikke noget at sige til.

Tak til Berlingske for mine godt 7 1/2 år i Groft sagt. Det har været lærerigt og fornøjeligt. Og ikke mindst tak til læserne – også for kommentarer og andet input.

Køllebank og KølletæppebankKJOELLER.dk fortsætter – så længe det står i min magt, og lysten er der.

 

Læs hvordan Groft sagt begyndte – og nok også egentligt sluttede – for mig: Nekrolog: Claes Kastholms død: en grovhed, vi godt kunne have undværet.

 

Læs i Brevkasssen svar på spørgsmålet: --- Er det anderledes at skrive Groft sagt i Berlingske end at skrive Køllebank på Kjoeller.dk?

Læs de bedste Groft sagt/ Køllebank fra 2018: Kølletæppebank: Månedens bedste Køllebank 2018

Læs teksten her i rammen som særlig fil.

 

14.06.2018

Jeg får ørerne i kollega Lars Møllers Groft sagt-maskine i Berlingske:

Citat (skrevet af Lars Møller). Læs mit svar under citatet.

Det er for galt

Under Folketingets afslutningsdebat påpegede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gentagne gange, at Socialdemokratiet lempede udlændingepolitikken 45 gange under Thorning.

Groft sagt er som bekendt en hund efter sandheden, men grundvolden rystedes, da det viste sig, at statsministeren ifølge Klaus Kjøller, lektor på Københavns Universitet og ekspert i politisk kommunikation, var uartig.

Det viser sig nemlig, at statsministeren selv stemte for 13 af de 45 forslag. Det havde ifølge lektoren været mere værdigt, hvis han havde sagt det.

Thorning lempede altså kun udlændingepolitikken 32 gange, hvilket i sig selv kan være problematisk nok i nogens opfattelse.

Det ville måske også være mere værdigt, hvis lektoren indrømmede, at han er skabssocialdemokrat.

 

Læs mit svar: Køllebank: Lig i skabet

 

10.06.2018

Udtalelser til Berlingske om en detalje i Folketingets afslutningsdebat.

 

Citat (skrevet af Helene Kristine Holst)

Løkke kritiserer Socialdemokratiet for 45 udlændingelempelser - men han lagde selv stemmer til en stribe af dem

[…]

 

Men statsministeren nævnte ikke, at Venstre stemte for 13 af de omtalte lempelser, at Konservative stemte for 10, mens Liberal Alliance stemte for 32.

Og det burde Løkke have gjort klart, mener Klaus Kjøller, der er (forhenv. KK) lektor på Københavns Universitet og ekspert i politisk kommunikation.

»Det er en unøjagtig måde at fremlægge tallene på. Det er et greb, han bruger for at vinkle det til sin fordel. Han prøver at slippe af sted med at sige 45 lempelser, for han er ikke interesseret i at gøre et stort nummer ud af, at han var med til nogle af dem. Det passer ikke ind i fortællingen,« siger Klaus Kjøller.

Under afslutningsdebatten spurgte Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, om statsministeren selv havde været med til nogle af lempelserne. Det svarede Lars Løkke Rasmussen ikke direkte på, men sagde:

»Mit parti () støttede helt grundlæggende ikke op om den slappere udlændingepolitik, der blev ført. Betyder det så, at der ikke er hjørner af noget af det, der blev gennemført, vi ikke har bakket op? Nej, det betyder det selvfølgelig ikke.«

Statsministeren burde her mere tydeligt have sagt, at han stemte for nogle af lempelserne, siger Klaus Kjøller:

»Statsministeren er uartig, for han forsøger at snakke udenom. Formuleret på den måde, er det uklart, om han stemte for eller imod lempelserne. Det havde været mere værdigt for en statsminister at stå ved, at han stemte for 13 af de omtalte lempelser.«

[…]

 

 

06.06.2018

Udtalelser til Her&Nu med vurderinger af Kronprinsens fødselsdagsfejring.

Citat (skrevet af Jan Körner):

Ekspert efter Kronprinsens fødselsdag En sejr for Frederik

[…]

Den stort anlagte uge forud for kronprins Frederiks 50-års fødselsdag kunne ikke være forløbet mere gnidningsfrit og var en fænomenal sejr for Frederik.

Det fastslår kommunikationsekspert Klaus Kjøller, der fulgte de mange festligheder i forbindelse med den runde dag.

[…]

 

- Han har vist, at han kan få folket med sig. Han blev omfattet af en enorm sympati. Al det andet, der har været omkring hans møgsager, blev fuldstændig tromlet af den måde, de håndterede hans fødselsdag. De ting, han har været igennem, blev helt udvandet, siger kommunikationseksperten.

Klaus Kjøller mener, at den gennemførte fødselsdagsuge har styrket Frederik på lang sigt.

- Det har styrket troen på, at han kan blive en god konge. Og det helt nye er den måde, hans idræt nåede ud til folket, siger Kjøller.

[…]

 

--- Og så var Kongehuset suveræn til at få foldet familien ud, da de inddrog de fire børn så meget, som de gjorde. De fik virkelig samlet folket på en enestående måde, lyder det imponerende skudsmål af effekten af den vilde fødselsdagsuge.


Mary var stjernen

. Det er ikke kun Frederik, som begejstrede Klaus Kjøller, med sin indsats i fødselsdagsugen. Han er også begejstret for kronprinsesse Mary, efter hun holdt en legendarisk tale for sin mand. - Mary var den overraskende stjerne. Hun benyttede lejligheden til at træde i karakter.

 

 

 

 

30.05.2018

scan0008

Manipulation II (2007)er i løbet af 2017 kommet i 10. oplag. Det fremgår af royaltyopgørelsen fra Gyldendal Business for 2017, som just er ankommet.

 

 

07.05.2018

Udtalelser til Berlingske i anledning af DRs sprogvejledning til medarbejderne.

 

Citat (skrevet af Søren Schauser.]:

DR: Væk med ord som »rullestol« og ældrebyrde

[…]

Klaus Kjøller er forfatter og kommentator med speciale i sprog og kan godt følge DRs overvejelser.

Men nogle af skærpelserne virker i hans øjne ikke vidtgående nok.

»At tale om »æresdrab«, er selvfølgelig ikke heldigt,« siger Klaus Kjøller. »Men jeg kan på ingen måde se »skamdrab« som heldigere. For vi skal hen til et syn på mord som uacceptabelt under alle forhold. At tilføje noget som helst om morderens baggrund eller kultur er en afsvækkelse.

Et drab er et drab.«.

[…]

 

 

09.04.2018

Udtalelser til Berlingske om mulige grunde til Socialdemokratiets store brug af annoncer i gadebilledet sidste år.

Citat (skrevet af Thomas Søgaard Rohde og Cathrine Bloch:)

Der er millioner af grunde til, at du så en annonce med Mette Frederiksen sidste år

[…]

Svært for oppositionen at få taletid

Klaus Kjøller, lektor emeritus ved Københavns Universitet og forsker i politisk kommunikation, kalder Socialdemokratiets massive annoncering for »iøjnefaldende«. »Der er en påfaldende stor forskel på Socialdemokratiet og de andre store partier,« mener han: »Formentlig hænger det sammen med, at Venstre er et regeringsparti og får massiv presse omtale, og det samme gør Dansk Folkeparti, i og med at det er regeringens støtteparti.

Socialdemokratiet har sværere ved at skabe kontakt til almindelige vælgere, end de to partier har, så det kan være en del af forklaringen.« Frederik Preisler, partner og direktør i kommunikationsbureauet Mensch, er enig med Klaus Kjøller i, at forklaringen på Socialdemokratiets markante annoncering kan findes i den politiske situation.

[…]

 

 

 

03.04.2018

Udtalelser til Berlingske Business om brug af engelsk i årsrapporter af 21 af de 25 topnoterede danske selskaber.

Citat (skrevet af Michael Korsgaard og Christoffer Torngård Retz)

Ørsted staves med Ø - men nu skal årsrapporten som 20 andre eliteselskabers være på engelsk

[…]

Spørgsmålet er, hvilken betydning det får, at årsrapporterne nu i stort omfang er engelske.

Klaus Kjøller, der gennem næsten 40 år var lektor i moderne dansk sprog og sprogbrug ved Københavns Universitet, vurderer, at effekten vil være symbolsk - men omvendt af en vis styrke.

»Den reelle betydning af det er minimal.

For de, der gider læse rapporterne, kan selvfølgelig engelsk. Men symbolbetydningen er enorm, fordi det signalerer, at de, der tilhører eliten og forstår økonomi, skal forstå engelsk.

Dansk er unødvendigt for den slags, og i et demokratisk perspektiv er det betænkeligt. Ideelt set burde alle kunne læse det. Det er et væsentligt princip i det politisk-økonomiske system, fordi vi i princippet alle kan være aktionærer, ligesom vi alle sammen kan være vælgere,« siger han.

[…]

 

19.03.2018

Ny forside, enkelte korrekturrettelser, bagsidetekstforbedring og prisnedsættelse:

 

 

Den gamle forside med ”suttetræet” var sådan set udmærket, men kunne på afstand ligne bræk lidt for meget.

 

15.03.2018

Ny bog udkommer som paperback og e-bog:

Få folk til at futte i den rigtige retning

Bogen for politikere, der gerne vil gøre en forskel. Og for folk, der bare gerne vil højere op i hierarkiet. Men også for folk, der bare vil overleve et oplæg, de skal holde på grundejerforeningens generalforsamling om at lave vejbump i området.

Og for folk, der bare gerne vil vide hvad Churchill, Fogh og Luther King gjorde, når de skulle have folk til at futte i den rigtige retning med en tale.

 

01.03.2018

Og det skete faktisk: Foredrag Frit! udkom på sin udgivelsesdag.

 

25.02.2018

Ny bog udkommer d. 01.03.2018:

 

Foredrag Frit! Helt frit.

25-02-2018: Kvantetaler i en tid med kvantecomputere og fiskekvoter. En bog om en foredragsholder som befriede sig fuldstændigt fra sit publikum - med stor succes.

 

Nok noget anderledes end de fleste af mine andre bøger. Måske direkte undergravende for mine stærkt anbefalelsesværdige håndbøger om at holde tale og om effektiv kommunikation. Herligt. Bare der er knald på foredragsholderen. Og det er der. Tror da pokker, for manden kæmper med ord, digressioner og improvisationer for at undgå at alle hans tilhørere gennem årene klasker sammen i ham, således som hele universet til sin tid klasker sammen i et enkelt sort hul.

Burde lave et smart sælgende pressebrev. Gider ikke. Er påvirket af foredragsholderen. Folk der læser denne bog, er selv ude om det.

 

15.02.2018

Nævnes som eksempel i en leder (skrevet af redaktør Jakob Elkjær) i Universitetsavisen om Metoo-bevægelsen. Dog kun fordi jeg med en udtalelse satte problemet på dagsordenen, ikke for at have forfulgt kvinder med uønsket sex.

Citat (fra den engelsksprogede udgave på nettet, universitetsavisen.dk):

MeToo - Two recent studies, one from the trade union Djøf and one from DM-s Magisterbladet have estimated the extent of sexual harassment of students in jobs. The Student Council at UCPH is to investigate the problem. This should have been looked into a long time ago, says the new chairman.

There was the case of the teacher Klaus Kjøller, who in 2007 got himself into trouble when he stated that "if you have a nice ass, there is no need to try and hide it at the exam-. And you could mention the scandal of the sexist intro course for new students at the Department of Political Science at the University of Copenhagen which was revealed in -14. And there has been the latest hullabaloo over the economics student-s ironic, but still questionable, -Men-s Party-.

But even though the conversation over power and sex convulses the University of Copenhagen time and again, the current MeToo movement has not had an impact on the discussion at the country-s largest university to any great extent. Perhaps there is just not that much to say about sexual violations in academia?

[…]

 

Der konkluderes i øvrigt ud fra den nævnte undersøgelse, at der er påfaldende få eksempler.

Læs om sagen i 2007.

Læs kommentaren (i magasinet Arbejdsmiljø) Nul sex, jeg er lektor.

 

31.01.2018

Udtalelser til Kristeligt Dagblad om køb af middag med en politiker i forbindelse med pengeindsamlingen Danmarks Indsamling.

Citat (skrevet af Frederik Fogde):

[…]

Samme vurdering giver Klaus Kjøller, forfatter, kommentator og lektor emeritus på Københavns Universitet, som i mange år har beskæftiget sig med politisk kommunikation og image. At kunne sætte den værdipolitiske dagsorden er afgørende, fortæller han, og det er det, der har sendt Mette Abildgaard og især Inger Støjberg til tops.

" Det er personer, der udløser stærke lidenskaber. Jo mere folk elsker en politiker, desto flere folk findes der også, der hader dem. Men det er også en aktiv politisk handling fra dem, der byder. At vise, at man støtter op," siger Klaus Kjøller og fortsætter: " De (Mette Abildgaard og Inger Støjberg, red.) har meldt sig ind i værdidebatten, i værdipolitikken og begge to satset deres person." Andre politikere, der har meldt sig på banen med middag, er Benny Engelbrecht (S), justitsminister Søren Pape Poulsen (K), Kristian Thulesen Dahl (DF), Pernille Skipper (EL) og flere andre, mens en række politikere ligeledes udlodder foredrag og gåture.

I buddenes lavere ende finder man middage med blandt andre Venstres Carl Holst, Alternativets Josephine Fock til 350 kroner og til Tim Knudsens overraskelse også Bertel Haarder (V), der indtil videre har et prisskilt på 1300 kroner. Han er ellers Folketingets længst siddende medlem og mangeårig minister.

[…]

 

Men for Klaus Kjøller er Bertels Haarders lave placering ikke overraskende.

Han peger på, at Folketingets nestor ikke udløser specielt kraftige følelser hos danskerne, og det er generelt det, som de lavere placeringer er udtryk for.

" Bertel Haarder er meget respekteret og stærk i de teoretiske udredninger og de mere generelle højskole-agtige betragtninger omkring demokrati og lignende. Men han er ikke på den måde en person, der opildner til lidenskab, så der passer det fint, at han ligger lavt. Han er en person, der undgår de der meget stærke værdipolitiske tornadoer, som Inger Støjberg hele tiden befinder sig i," siger Klaus Kjøller.

 

 

25.01.2018

Udtalelser til Jyllands-Posten om det danske MeToo-manifest som samme dag var forsidehistorie både i Politiken og Berlingske.

Citat (skrevet af Michael Enggaard):

[…]

Jyllands-Posten har forelagt retorikeren Klaus Kjøller det fulde manifest, og han mener, at det blotlægger »groteske« forhold i branchen.

»Man efterlyser en ”ny” kultur, og så begiver man sig ud i at beskrive den gamle. Den er, må man forstå, præget af skrappe forhold med krænkelser og udskamning af ofrene. Det er jo virkelig oprørende, at det her har kunnet finde sted. Manifestet giver dog en forklaring: Der hersker en tavshedskultur,« siger Klaus Kjøller.

Han konkluderer, at de 1.100 underskrivere af manifestet nu har gjort sig til tillidsrepræsentanter og forpligtet sig til at reagere, når de møder dårligt arbejdsmiljø i fremtiden.

»Retorisk må man forstå det således, at de har svigtet tidligere. Det er forudsætningen for, at manifestet giver mening,« siger Klaus Kjøller.

Det er opsigtsvækkende, at 1.100 personer kan underskrive et manifest med en så klar ordlyd. Deres fagforbund har nemlig ikke kendt til den udbredte sexisme, og politiet har ikke rejst sigtelser.

»Manifestet kan ikke bestå ikke-prøven. Det er jo indlysende, at man er imod krænkelser,« siger Klaus Kjøller. »Det opsigtsvækkende ligger i, at underskriverne så klart og helt uden forbehold vedkender sig en eksisterende syg kultur.«

[…]

 

 

 

15.01.2018

Udtalelser til BT om historien om præsident Trumps affære med en pornostjerne. Artiklen illustreres af brystbilleder af ikke mindre end to særdeles veludstyrede pornostjerner.

Citat fra artiklen ”ENDNU EN PORNOSTJERNE STÅR FREM: Blev inviteret til sex med Trump” (skrevet af Susanne Johansson):

Var historien blevet bragt dengang, er det tvivlsomt, om USAs præsident i dag ville være Donald Trump, mener lektor emeritus Klaus Kjøller fra Københavns Universitet, som bl. a. forsker i politisk kommunikation, spin og manipulation.

»Det er helt klart en møgsag for Donald Trump nu. Men på det tidspunkt i 2016 havde den været langt mere interessant. Den havde skabt mere fokus på dén side af ham og ville have haft en betydning for, om han var blevet præsident eller ej. Nu er den efter min vurdering mere en slags efterskrift,« siger Klaus Kjøller.

Indtil nu har Det Hvide Hus hårdnakket afvist historien om, at Donald Trump skulle have haftsex med en pornostjerne på dette tidspunkt, hvor han var gift med Melania og netop var blevet far til parrets første og eneste barn sammen.

[…]

Men vælger pornostjernen Stormy Daniels alligevel at bryde den, tvivler lektor emeritus Klaus Kjøller på, at det får konsekvenser for USAs præsident.

»At der med hele MeToo-kampagnen er kastet mere lys på mægtige mænds misbrug af kvinder, gør det jo til en møghistorie, der er med til at underminere hans image. Men for dem, der elsker Donald Trump, vil denne historie overhovedet ikke gøre en forskel.«.

 

 

07.01.2018

Udtalelser til DR.dk om præsident Trumps brug af nedsættende betegnelser for sine modstandere.

https://www.dr.dk/nyheder/udland/ekspert-trumps-brug-af-oegenavne-vidner-om-grundlaeggende-inkompetence

Citat (skrevet af Nynne Hein Møller):

Og brugen af øgenavne er højst usædvanlig for en leder i et stort land, vurderer Klaus Kjøller, som er forfatter og tidligere lektor i kommunikation ved Københavns Universitet. Faktisk kan han ikke komme i tanke om nogen fortilfælde.

- Med Obama var det utænkeligt, og der er ingen amerikanske fortilfælde. Heller ikke Kinas præsident Xi Jinping eller Ruslands Vladimir Putin kunne man forestille sig gøre det samme.

Klaus Kjøller kan kun se et enkelt formål med, at Trump benytter sig af øgenavnene.

- Manden får masser af presse hver dag og sætter dagsordenen. Problemet, og grunden til at ingen andre gør det, er, at det giver ham selv og hans administration masser af problemer. Han laver en masse støj, som slører for det, han vil have fokus på.

”Stærkt signal om grundlæggende inkompetence”

 

Trump tager mediernes dagsorden ved at kalde sine modstandere for ’Sloppy Steve’, ’Crooked Hillary’ og ’Rocket Man’, når han for eksempel sender tweets ud tidligt på morgenen. Og det giver sandsynligvis medarbejderne i hans administration grå hår, mener Kjøller.

- Det er grundlærdom for alle, der underviser i kommunikationsledelse, at koordinere sin indsats med hele sit system, så lederen ikke om morgenen sender et budskab ud, som kolliderer med hele dagsorden. Det er et stærkt signal om grundlæggende inkompetence, siger han.

LÆS OGSÅ:Trump promoverer video med Clinton-angreb

Gennem Trumps præsidentkampagne kaldte han Ted Cruz, som var blandt republikanernes øvrige kandidater, for ’Lyin’ Ted’, og mest kendt blev nok hans øgenavn ’Crooked Hillary’ til demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton. Men at han stadig benytter øgenavne, efter han – højst overraskende for de fleste – vandt præsidentvalget for over et år siden, undrer Klaus Kjøller:

- Når man er præsident, skal man prøve at forene landet og ikke repræsentere den gruppe, som fik én ind.

Kernevælgerne elsker det

Netop den gruppe af vælgere, som banede vej for Trumps plads i Det Hvide Hus, er ifølge Klaus Kjøller fortsat vild med øgenavnene.

- Han signalerer til dem, at han ikke har ændret sig siden valgkampen. At han ikke er blevet en sleben og diplomatisk type.

Øgenavnene gav også Trump masser af medvind hos sine støtter under præsidentkampagnen, og han brugte for eksempel ’Crooked Hillary’ til at skabe et ”fælles had”, påpeger Klaus Kjøller:

- Med ’Crooked Hillary’ kunne han gejle sine tilhængere i deres had. Det gavnede ham i kampagnen, at alle tænkte på hendes mail-sag, når han kaldte hende ’Crooked Hillary’.

 

 

03.01.2018

Udtalelser til ugebladet Her&Nu om portrætudsendelse i TV om prins Joachim.

Citat (skrevet af Jan Körner):

- Han skal genopfinde sig selv, efter at det ikke gik i Sønderjylland. Jeg tror, folk har svært ved at se, hvad han skal. Og det ville han fortælle befolkningen, siger kongehuseksperten Sebastian Olden-Jørgensen.

Kommunikationseksperten Klaus Kjøller er enig i bedømmelsen af, at bagtanken med dokumentaren var at vise en anden side af sig selv.

- Han har jo været meget i modvind med historier om hans økonomi, som altid bliver brugt imod ham. Så han har formentlig haft behov for en offensiv. Han kunne trække på skuldrene og være ligeglad, men jeg tror, han har solidaritet overfor Kongehuset, så han er med til at give et billede af Kongehuset som helhed, siger Klaus Kjøller.

 

 

 

 

 

 

Øverst på siden

 

 

 

 

 

v