Bog udkommet 1993. Først lagt op som webtekst 11-03-2024. Senest opdateret 12-03-2024 14:29

Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid, Hendes Majestæt Dronning Margrethe 2.

Foto 2012: Johannes Jansson/ norden.org/ Creative Commons

 

R * I

 

Der kan ofte være en tendens til, at de store linjer tabes i de nære, daglige gøremål. Derfor er det vigtigt, at vi engang imellem giver os tid til at stoppe op og kigge os tilbage og se fremad og spørge: ”Hvad er det egentlig, jeg står midt i? Var det egentlig sådan, jeg ønskede det?”

Sjældent er svaret helt klart ja eller nej. Men det kan alligevel være så usigeligt afklarende at samtale med ligesindede om det, der jo i virkeligheden ligger os allermest på sinde. Alt det inderste i os. Det kan være så utroligt givende at genkende sine egne sorger, bekymringer, glæder og håb hos dem, der sidder på de allerhøjeste poster i samfundet.

Skinnet kan til gengæld bedrage. Det ved vi alle. Og måske vil vi også af og til helst bedrages.

 

 

 

 

Marianne Jelved klappes op på scenen ved landsmødet 2007, for at modtage sin afskedsgave og afskedstale fra Margrethe Vestager.

Foto: David Bering/ Det radikale Venstre/ Flikr pro/ Creative Commons

 

MARIANNE JELVED: MIN RADIKALE REJSNING

 

Der tales så meget om betydningen af det ydre, af image, i politik. Jeg kæmpede længe imod, fordi jeg mente at dét ydre som havde været godt nok til min karriere som skolelærer, også var godt nok i min gerning som folketingsmand for Det Radikale Venstre.

Sådan har det jo altid tidligere været: Jørgen Jørgensen, Bertel Dahlgaard, Ole Vig Jensen ligner allesammen overlærere. Hvorfor så ikke også mig?

Men efterhånden som jeg så mig selv mere og mere på fjernsyn kunne jeg godt forstå hvad det var velmenende folk mente når de spurgte hvor jeg gemte mine smil, og hvor jeg havde fundet min lange hængehårsfrisure med udadbøjede ender.

Den nye Marianne

Så fik vi en stylist på Christiansborg. Hun lærte mig at lægge blåt på øjenlågene og gav mig mod til at vise min nakke offentligt. Jeg købte også nogle nye skjortebluser på tilbud: 3 for 199, – .

Smilene kom herefter nærmest af sig selv. Nedadvendte mundvige så helt forkert ud sammen med alt det nye.

Så blev jeg minister, men lad nu alt det ligge.

Det mærkelige er at jeg får langt færre frække tilbud med mit nye image. Jo bedre jeg ser ud på tv og jo mere indflydelse jeg får, jo færre mænd er interesseret i mig. Selvfølgelig er der stadig nogle, så jeg klager ikke. Men det er slet ikke som i gamle dage.

Minder

Selvfølgelig ser Anders Fogh Rasmussen da stadig sultent på mig. Sådan ser han på alle, selv på Pia Gjellerup. Men det er slet ikke som før jeg kom rigtigt frem i forreste række. Henning Dyremose sender aldrig mere de små frække sedler over til mig når vi sidder i udvalgsmøderne. Nu er han bare blevet åh så galant. En rigtig træmand.

Helt galt er det med Poul Nyrup. Men OK. Nu er han jo også trådt officielt frem med Lone. Det kræver selvfølgelig ofre. Der er mange der har spurgt mig hvad hun ser i ham. Det undrer mig, for det er da så tydeligt: Den mand kan bare blive ved og blive ved. Og når det er allerhedest råber han: ”Det er helt klart, klart, klart, klart ...”. Men selvfølgelig kan det være noget andet med Lone.

Blandt de borgerlige er det kun Hans Engell der har samme længde og drøjde. Og så behøver han næsten ingen pauser.

Arven fra Stalin

SF-mændene er som de altid har været: fantasifulde og sjove og utrolig gode til at snakke en kvinde varm. Men når det kommer til stykket vil de altid have at jeg skal fortælle dem hvordan jeg vil have det. Det er sådan set ikke noget problem. Som erfaren radikal kan jeg let give dem et svar som hverken er fugl eller fisk. Så mærker jeg deres hænder tøve, og manddomskraften svaje. Derfor siger jeg gerne: ”Elsk mig som en stalinist ville gøre det!”. Det giver dem straks vitaliteten og stramheden tilbage, ja de kan blive helt øre, så det hele er forbi før det rigtigt er begyndt.

Så ser de på mig som små hundehvalpe. Jeg klapper dem på håret og smiler anerkendende. Selv om vi ideologisk ligger langt fra hinanden, har vi fx på miljøområdet mange fælles interesser.

Fremskridtsmændene derimod ser jeg ingen som helst grund til at skåne. Derfor er det altid noget særligt med Kim Behnke. Vi ved begge at der ikke er nogen politiske bagtanker. Det er ren passion. Og så kan der jo altid komme en enkeltsag eller to.

Hvad mænd drages af

Ofte spørger jeg mig selv hvad det er ved mig der drager mændene.

Når jeg ser forlovelsesbilledet af Poul og Lone i robåden i Frederiksberg Have kan jeg godt forstå Poul: Lone ser brandgodt ud i blåt —specielt hvis lyset falder sådan at man også kan se det blå i hendes øjne. Men sandheden er, tro mig, at det sitrende og hudløse i Lones væsen skræmmer mændene. De vejrer problemer. Alligevel er der selvfølgelig altid nogen der vil prøve når alting går op i en spids, og der skal findes samarbejdspartnere.

Også Ritt har problemer. Jeg ved at Ole Vig Jensen længe er blevet jagtet af hende. Engang søgte han tilflugt på mit kontor:

 

—Nu har hun igen pisk med, og for lidt siden kom hun hen og slog mig på låret med den, mens hun sagde: ”Øh...” på en meget sensuel måde.

 

Han var meget rød i hovedet. Jeg løsnede hans slips.

Så gik jeg ud for at give Ritt en skideballe. Men hun var der ikke. I enhver ordentlig virksomhed ville hun blive anmeldt for sexchikane.

Folkestyret arbejder

Det kan da godt være at Ritt har ret med Ole. Men hvad ligner det at fare frem på den måde? Mænd kan godt lide at det er dem der bestemmer. I hvert fald i begyndelsen.

Det er derfor de er så vilde med en bænkevarmertype som mig. Hende, hvis eneste fortrin er at være på det rigtige sted til den rette tid. Helt uden principper og visioner sidder jeg og frister med mit undskyldende, beskedne smil.

Med stemmer der arbejder, kan de let kalde kvinden i mig frem. Snart er jeg hvirvlet ind i langt mere end jeg havde turdet drømme om. Og så mærker jeg tydeligt mine egne ressourcer. Jeg skyr ingen midler for at få enkeltsagerne igennem. Det er mig, Marianne Jelved, der bestemmer. Den grå stålmus!

Så kan der ordentligt arbejdes hen over midten.

For det er ikke afgørende med hvem der samarbejdes. Det afgørende er hvad der samarbejdes om. Personspørgsmålet er helt uinteressant. Det er kun resultatet der tæller.

 

 

 

© Klaus Kjøller