Bog udkommet 1993. Først lagt op som webtekst 11-03-2024. Senest opdateret 12-03-2024 14:29

R * II

 

Nej, det er ikke størrelsen det kommer an på. Langt vigtigere er evnen til at udnytte det man nu engang har. Og hurra for det, for Danmark er jo et lille land. Ganske vist har vi også både Grønland og Færøerne i rigsfællesskabet, men det tæller jo ikke rigtigt, bortset fra, når fallitten truer dem. Så har vi da heldigvis vores penge at gøre godt med. Og ellers låner vi nogle.

Vi danskere har måske af og til en vis tendens til at trække os tilbage og leve lidt for selvtilfreds i ly af vores ”ubetydelighed”. Vi skutter os så at sige i den! Men i virkeligheden har vi utroligt mange ting, som er meget højt værdsat ude omkring. Problemet er ofte, at folk slet ikke ved, at vi eksisterer.

Derfor er det at prins Henrik og jeg rejser så meget. Og jeg tør godt love at Frederik fortsætter, hvor vi slipper.

Når man i længere tid har en fremtrædende post, kan det være svært helt at bevare den nære kontakt til det folk, man repræsenterer. For at varetage sine pligter er man tvunget til at leve i den samme verden, som alle de andre, der også varetager deres pligter. Og når man så tager på skiferie, er det de samme man møder igen.

Derfor kan det ofte være svært for ledere at forstå at folket ikke altid løber helt så hurtigt, at vi kan være kritiske og sige imod. Det kan være irriterende, men det er jo vores ret i et demokrati.

 

 

 

 

BDF Chairman Uffe Ellemann-Jensen in Sida Baltic Sea Unit Stand. 5. oktober 2009.

Foto:  Anna Stasevska/ Baltic Development Forum/ Wikimedia Commons

 

UFFE ELLEMANN-JENSEN: BØN TIL DET DANSKE FOLK

 

Brave, danske folk!

Jeg beder jer om at tilgive at jeg kan være opfarende og ilter, og at jeg alt for ofte glemmer at en politiker og minister er folkets tjener.

Specielt husker jeg EF-afstemningen den 2. juni 1992, hvor jeg flere gange alt for tydeligt udtrykte at jeg anså dem der alvorligt overvejede at stemme nej, for at være idioter.

At der så viste sig at være et flertal af dem, gjorde det hele meget værre. Jeg blev møgsur på jer, fordi I slet ikke forstod at værdsætte den indsats jeg havde gjort for at få os accepteret af de store i Europa. Eller rettere: Fordi jeg dengang anså jer for at være utilladeligt dumme.

Tilgiv mig for alt dette, folk, og mere til!

Jeg har allerede tilgivet jer. I stemte jo trods alt ja ved den anden afstemning i maj 93.

Min storhed, Danmarks chance

Jeg må lære at forstå at mange af jer er så indskrænkede at I simpelt hen ikke kender ægte storhed når I møder den. Mange fatter ikke at det kun er til deres eget bedste at jeg færdes blandt Europas andre statsmænd i min mørkeblå habit med stjerneslipset og -sokkerne.

Kan I da ikke se at jeg bare er hele Danmarks døråbner på de bonede politiske gulve i de europæiske paladser? For hvert glas guddommelig årgangsvin jeg drikker, skaffer jeg litervis af frisk, skummende øl til jer ude i kolonihaverne. En østers jeg spiser med verdensmandens ynde redder straks nye kvoter hjem til torskene. En bramfri vits ved cognacen sikrer os mod udhuling af bistandshjælpen.

I vore dage måles et lands storhed ikke så meget i kvadratkilometer og bruttonationalprodukt. Det er den personlige gennemslagskraft, respekten og sansen for at gøre og sige det rigtige på det rigtige tidspunkt, der skaber indflydelse.

Husk at klaphatten først fik sit internationale gennembrud i CNN da jeg tog den på og sagde: ”If you can't join them, beat them!”

Hjælp mig, jeg er dansk

Det giver et stort ansvar at vide at man har disse talenter i en grad som ingen anden i dette land. Det gør det til en skæbnetung pligt for mig at omgås Europas andre topfigurer. Det ville være en historisk forbrydelse mod mit folk hvis jeg underkastede mig Janteloven.

Men guderne skal vide at det er et alvorligt handikap at jeg er bundet til Danmark. Det er som altid at have en stor jordklump om foden. Tænk på hvor langt jeg kunne være nået hvis jeg havde været franskmand!

Men ak, hvor ville Danmark så have været i dag?

Officielt er I gode nok

Tilgiv mig for min arrogance og mit temperament. Det skyldes aldrig ond vilje, men altid mit stærke engagement i det danske folks ve og vel. Det skyldes at jeg har så svært ved at værdsatte jeres træghed og sejhed.

For selvfølgelig er I gode nok som I er.

Det ville være politisk selvmord for mig officielt at mene noget andet. I hvert fald så længe vi har demokrati.

Min uforbeholdne hyldest -- også til de dumme og snævertsynede

Det er klart at ud af en befolkning på ca. 5 mio. kan ikke alle være lige kvikke. Derfor kan man alligevel godt have hjertet på det rette sted. Hertil kommer at træghed godt kan være en fordel i visse situationer, selv om jeg ikke lige nu husker hvilke.

Og hånden på hjertet: Kan man fortænke mange mennesker i at de aldrig tænker længere end til deres egen næsetip? Problemet er bare at de også har lov til at stemme. Men det har de altså. Det er det der er demokratiets styrke.

Fjernsynet har en stor del af skylden.

Seernes respekt, min styrke

Selv om jeg prøver af alle kræfter at sige at jeg respekterer folkets afgørelser, så er der alt for mange der kan se i mit ansigt at jeg ikke mener det. Jeg er alt for edderspændt. Og som regel kommer jeg også med stikpiller.

Det er én af de mest irriterende ting at folk som ikke gider sætte sig ind i hvad sagerne drejer sig om, at de sagtens kan se på fjernsynet om jeg mener hvad jeg siger. Det er simpelt hen ikke retfærdigt. Det er i høj grad denne uretfærdighed som gør mig så anspændt at jeg kommer til at røbe ting i utide.

Hvilken ret har alle disse bekvemmeligheds-danskere til at sidde ude i deres stuer og bedømme mine saglige politiske argumenter ud fra hvordan jeg ser ud i ansigtet?

Grimasser til masser

Jeg har drøftet problemet med formanden for EF-kommissionen, Jacques Delors. Han siger at han så vidt muligt forsøger at se ens ud i ansigtet altid:

 

—I et internationalt tv-samfund, hvor stadig færre borgere forstår det tungemål deres ledere taler, og hvor stadig færre borgere er i stand til at fatte de egentlige politiske problemer, er det stadig vigtigere at lederne indser at nøglen til kontrollen med masserne ligger i at kunne kontrollere sit ansigt.

 

Det lykkes ganske godt for Delors. Det er derfor han slipper så godt fra sine dementier hver gang der er nogen der påstår at han er arrogant.

Hvor har jeg meget at lære!

Mit ansigt er alt for letbevægeligt.

Giv mig i dag et flæskefjæs

Jeg har talt med Henning Christophersen  om det:

 

—Uffe, sagde han. Der er to metoder: Nålekuren og fedekuren. Ved nålekuren sætter du dig hver dag en halv time foran spejlet og får Alice eller en betroet medarbejder til at stikke dig med små nåle, kilde dig med en fjer og stimulere dig på alle mulige uventede måder. Imens træner du i at holde et helt udtryksløst ansigt. Fedekuren siger sig selv. Her bliver ansigtshuden ved opfedning efterhånden så spændt og fedtpuderne på kraniet så tykke at ethvert udtryk opfanges og forsvinder inden det viser sig på overfladen.

—Hvilken kur er den bedste? spurgte jeg.

—Svært at sige. Men det er ret let at se hvem der har valgt hvilken kur. Personligt har jeg lært meget af den tyske kansler, Helmuth Kohl. Fedekuren er ligesom den mest naturlige for ledende politikere og embedsmænd, fordi vi jo alligevel skal deltage i så mange frokoster og middage, og bliver transporteret rundt i store biler.

Dit kryds for en bedre Uffe

Gode, danske folk, forstå hvor svært det her er for mig. Hjælp mig hver gang jeg håner jer. Forstå at det kun sker fordi jeg endnu ikke helt har mig selv under kontrol. Støt min kamp mod mig selv ved at sætte kryds ved mig, ved det borgerlige Danmarks næste statsminister.

Alle stemmer er velkomne, også dem fra de dumme, hysteriske og forkælede. Ja, faktisk er I de vigtigste, for dem med bare en smule hjerne stemmer allerede på mig.

På forhånd, tak.

 

 

 

 

© Klaus Kjøller