Bog udkommet 1993. Først lagt op som webtekst 11-03-2024. Senest opdateret 12-03-2024 14:29

R * III

 

Ja, så må vi se, hvad det kan føre til! Min erfaring er, at vi danskere er gode nok på bunden, så mon ikke også dette problem skal finde en løsning?

Vi lider nok allesammen lidt af, at alting hele tiden skal være større, smartere og — ja, dyrere. ”Mere vil have mere”, lyder det gamle mundheld. Vi ser os omkring i vores hjem og synes pludselig, at vores stuer er blevet for trange. Måske fordi vi i et blad har set, hvordan nogle rige og succesrige mennesker lever.

Så er det vi ofte er alt for hurtige til at misunde dem, vi tror, har det hele. Da er det, vi skal vide, at intet slot er så stort, at der ikke altid er plads til endnu en tragedie. Og ingen hytte for lille til, at der ikke altid er plads til mere kærlighed, frodighed og glæde.

Vi skal passe på, at vi ikke undervurderer de af og til næsten ubærlige byrder og bekymringer, der følger med stor indflydelse og mange penge. Vi må ikke glemme, at kun folk med råd til flere kokke i køkkenet på deres egen krop har erfaret den dybe folkelige indsigt, der rummes i det gamle ordsprog: ”Mange kokke fordærver maden”. For andre er det bare teori.

Nej, den sikreste lykke findes ofte snublende nær.

 

 

 

 

Ritt Bjerregaard, Overborgmester i København,  Balders plads - december 2006

Foto: Chrissie Sternschnuppe/ Flikr pro/ Creative Commons

 

 

RITTBJERREGAARD: NYE LEJLIGHEDER TIL ALLE !

 

Selvfølgelig kan en lille lejlighed blive for trang og måske trænger De også til forandring. Men inden De kaster Dem ud i det ofte dyre og besværlige projekt som en flytning er, så tænk nøje over om der mon ikke er en lettere og billigere mulighed.

Problemet er at hvis De virkelig vil have en god, stor lejlighed så er den hundedyr og De skal også vente på at den bliver ledig. Det er faktisk umuligt at få noget ordentligt og samtidig billigt hvis man ikke kender nogen der kan skaffe noget.

Hertil kommer så den danske misundelse. Den møder De hvis det lykkes Dem at få en stor, centralt beliggende lejlighed i kraft af gode forbindelser.

Alt dette undgår De ved ikke at flytte!

Se Dem derfor om i den gamle lejlighed! Tænk på at plads ikke så meget er et spørgsmål om kvadratmeter, som om praktisk indretning. Med årene er jeg blevet mere og mere overbevist om sandheden af dette mundheld: Der findes slet ikke små lejligheder, men der findes uhensigtsmæssig boligindretning.

Se med nye øjne på det gamle

Der findes jo slet ikke lejligheder som er store eller små i sig selv. Det hele afhænger af de behov man har.

Problemet er som regel at man samler alt for meget sammen som årene går. Man arver en stol, finder et bord hos en marskandiser og får en potteplante. Altsammen kræver det plads.

Køkkenskabene bugner af potter, pander og gryder. Hånden på hjertet: Hvor mange af Deres grydeskeer og -skrabere har De egentlig brug for? Hvor tit bruger De det stel til 12 med sovseskåle, chokoladekander og lysestager som står og fylder op i bunden af klædeskabet?

Der er kun én vej ud af suppedasen: De må se på alt det gamle med friske øjne.

Det kan være svært

Dette er lettere sagt end gjort for de fleste. Man står med en overflødig grydeske i hånden og skal til at smide den ud, men så husker man pludselig at det vist var den ske ét af børnene engang slyngede ud gennem vinduet og lige ned i hovedet på viceværten som brækkede den i raseri inden han smed stumperne tilbage. Den blev limet sammen og holder stadig, bare den ikke bliver brugt til at røre i varme ting med. Faktisk er det én af Deres mest velbevarede træskeer, bortset fra at den i virkeligheden er brækket.

Sådan er det hele vejen igennem: Hver ting, sine minder. Jo flere minder, jo flere ting.

Indrømmet: Det er svært.

På den anden side: Noget må der gøres.

Fat mod: Der er håb.

Alle samler

For det første er der en sammenhæng mellem hvor mange personer der er i lejligheden og så hvor mange ting der er. Hver person vil samle ting omkring sig. Det bør de tænke på inden De fx gifter Dem eller får børn. Forebyggelse er som bekendt bedre end helbredelse.

Hvis denne mulighed er forpasset, så kan De prøve at få indført regler om størrelsen og antallet af ting som hver enkelt beboer må have i lejligheden. Men der er ikke store muligheder for at det lykkes at overholde dem.

Så er der kun én vej ud af moradset: De må lege flytteleg.

Flytteleg

Alle lejlighedens beboere pakker deres ting ned i kasser og bærer hele herligheden ned i gården eller på gaden. Samme vej går alle møbler. Når lejligheden så står ligeså tom som da I flyttede ind, går I op og ser kritisk på den som om det var en helt ny lejlighed.

Læg ikke fingrene imellem!

Giv den gamle lejer det glatte lag over som der ser ud! Hvordan har dette hul kunnet tjene som menneskebolig? Trangt, mørkt og laset. Man kan ikke uden gysen forestille sig de lusede skæbner der har henslæbt deres eksistens på disse arrede brædder, mellem disse forvitrede vægge.

Forlang en gennemgribende istandsættelse før I overhovedet vil overveje at bære jeres skattede ejendele ind.

Som sagt, så gjort: Tag omgående fat!

Tapetsér, mal, høvl! Forny det hele!

Luft mellem møblerne

Når I er færdige, så nyd de tomme lokaler en dag eller to.

Og begynd så at flytte jeres ting ind.

Men ikke dem allesammen. Det er jo en ny lejlighed I flytter til. Og den er selvfølgelig større end den gamle. Ellers ville det hele jo være spildt. I en større lejlighed er der længere mellem alting end i en mindre. I jeres tilfælde betyder det færre ting. Jo færre ting, jo større lejlighed. It's as simple as that!

Hvordan klarer man det rent praktisk?

Hjælp hinanden!

Joh, nu skal I høre: Ingen må bære sine egne ting ind, men kun andres. Og vigtigt: Kun det allervigtigste skal ind! Det betyder at der står ret meget tilbage i gården eller på gaden når I er færdige. Fortvivl ikke! Det er jo netop det der er meningen med det hele!

Få det kørt væk, alt det unyttige gamle bras.

Og nyd så jeres nye lejlighed. Hvem skulle tro det var den samme?

Tillykke med jeres nye liv! I har fortjent det!

 

 

 

© Klaus Kjøller