Først lagt op 21-06-2020; senest opdateret 21-06-2020 14:03

Mini-essay 16

 

Ebon Borg - hjælperen

 

Da folkene bag tv-serien Badehotellet skulle finde ud af, hvordan danske badehoteller så ud omkring 1930, kunne de gå på biblioteket og søge i bøger og tidsskrifter. De kunne også håbe på, at nettet kunne bruges. Under alle omstændigheder ville det sikkert blive en møjsommelig proces.

Så de skød genvej og spurgte Ebon Borg (1924-2015). Hun samlede på illustrerede magasiner, som hun læste og registrerede, således at hun altid kunne vende tilbage til artiklerne og illustrationerne. Hun elskede at hjælpe andre.

Allerede da hun gik i tredje klasse, begyndte hun at registrere sin bogsamling. Hun kunne være blevet en glimrende bibliotekar, men hun dumpede til den lille latinprøve, som gav adgang til gymnasiet og måtte affinde sig med en praktisk kontoruddannelse.

Hun blev ansat på filmselskabet ASA, men måtte holde op, da selskabet begyndte at handle med Paris, for hun kunne ikke fransk.

Hun tog sine små nederlag med oprejst pande. Efter ASA rejste hun til Stockholm for at blive gift med sin halvfætter, filmproducenten Rune Waldekranz. Hun kendte ham kun som brevskriver! Da hun kom derop, blev hun overrasket over, hvor gammel han var. Da der var gået et par år, indså de, at de ikke passede sammen.

Ebon Borg forblev i Stockholm efter skilsmissen fra Waldekranz. Hun var ansat på Det Kongelige Danske Generalkonsulat, da hun i 1949 mødte sit livs kærlighed, den finske basbarytonsanger Kim Borg. Han kom til konsulatet, fordi han søgte indrejsetilladelse til Danmark. Hun syntes, han var charmerende og spurgte, om han ville spise middag med hende. Han friede til hende efter at have prøvesunget katalog-arien fra Don Juan for hende. “Jeg måtte jo høre, om du syntes om min sang, ellers …”, sagde han.

Men hun kunne i den grad lide, hvad hun hørte. Ebon og Kim blev gift i 1950 og flyttede til Danmark i 1952. Siden var Ebon med i bagagen, når Kim turnerede rundt i verden.

Med i bagagen er titlen på den erindringsbog, Ebon udgav i 2002, og som jeg har parafraseret i det foregående. I sin karakteristiske springende stil fortæller hun om sit liv som medrejsende - og som mor til de to børn, hun og Kim fik sammen. Og om hvordan hun fik mulighed for at dyrke interessen for periodica og fylde ægteparrets rummelige Østerbro-lejlighed med dem. Efter Kim Borgs død i år 2000 hengav Ebon Borg sig fuldstændig til sin rolle som hjælper for billedredaktører, forfattere, producenter m.v.

I en selvbiografisk fodnote til artiklen om Lone Kühlmann i Dansk sagprosa har jeg fortalt, hvordan jeg kom i kontakt med Ebon Borg. Vi udviklede et muntert venskab, og jeg havde den fornøjelse at skrive forordet til det udvalg af hendes artikler, som udkom i 2005: Fund - sagde bogsamleren.

I de 11 år, jeg kendte hende, kom hun med forslag, henvisninger etc. til de bøger, jeg arbejdede på. Især mine små studier om breve nødt godt af hendes iderigdom i form af henvisninger og udklip. På samme måde var hun researcher for en række forskere, forfattere og udgivere. Med stolthed fremviste hun de bøger, hvori hun var takket i forordet. Hun gjorde det at være hjælper til en dyd.

Ebon nød at få besøg i sin boghule af dem, hun hjalp. Over et fad kager og et glas portvin fortalte hun løst og fast om de forfattere, kulturpersonligheder - især mænd - hun havde kendt. Nej, hun var ikke man-eater. Hun flammede bare op, når en ny herre trådte ind. Selv at være genstand for opmærksomhed havde hun heller ikke noget imod.

Ved hendes bisættelse i Skt. Jakobs Kirke fyldte Ebons drenge” godt op i rækkerne. Selv sad jeg ved siden af Jacob Ludvigsen og Jørn Lund. Vi var taknemmelige, ikke blot for hendes hjælpsomhed, men også for hendes lyse sind og permanente opbakning.

Da jeg holdt afskedsforelæsning i januar 2007, sad Ebon på første række. “Var den dame, du hilste på, din mor?” spurgte Pil Dahlerup mig bagefter. Jeg ved ikke, hvad Ebon ville have syntes om spørgsmålet, men for mig ramte det noget præcist i relationen.

 

 

©John Chr. Jørgensen