Først lagt op 11-07-2020; senest opdateret 11-07-2020 14:06

Mini-essay 21

 

Vinhøst, disputats og Rom

 

Anden gang jeg var på San Cataldo, arbejdede jeg med færdigpudsningen af min disputats om Det danske anmelderis historie, så det passede mig fint, at der den gang var mindre fest og farver over foretagendet. Jeg skulle koncentrere mig om at gøre mit manuskript så konsekvent og uangribeligt som muligt.

Det var var i oktober måned, så vi fik mulighed for at opleve en vinhøst. Det kom bag på os, at forfatteren Svend Åge Madsen kunne bære så tunge kurve med druer. Han ser jo ikke ud som en vægtløfter. Men vi, som havde hørt frasagn om hans tennisspil, var klar over, at han havde potentiale til at leve op til det navn, han fik under vinhøsten: Forte Madsen. I øvrigt var han et omgængeligt og hjælpsomt menneske. Han fragtede mig til apoteket i sin medbragte bil - imponerende at den var med på den lange rejse fra Aarhus. Han var i godt selskab på køreturen. Hans nu desværre afdøde kone, Lise, var et sødt og klogt menneske. Hun svingede godt med min egen kone, Teresa, som også var med på San Cataldo-holdet denne gang.

Tilbage til det saglige: Svend Åge Madsen kunne ikke bare bære vin, men også give relevant modspil til min disputats.

Da jeg fortalte om det moderne gennembruds anmelderi og spillet bag kulisserne, advarede han mig mod uden videre at antage, at det kritikerne skrev i breve, var mere sandt end det, de skrev i anmeldelserne. Jeg var opmærksom på problemet, men det at få det påpeget af netop Madsen gjorde et særligt indtryk på mig.

Også Madsens skakmakker på holdet, matematikprofessoren Steffen I. Lauritzen fra Aalborg, kunne yde et bidrag til mit disputatsarbejde. Han skaffede mig et nyttigt fagudtryk, ekstenter. Det fører for vidt at forklare det her. Meget interesserede læsere - dem skal der også være noget for - vil kunne se det på side 46 i disputatsen.

Fagfolk fra andre fag kan være gode at spørge til råds, når det gælder teoretiske og strukturelle problemer. Jeg havde nytte af samtaler med den knivskarpe juraprofessor Knud Waaben, også da vi kom hjem til Danmark. Hans otiums-speciale var maden i fængslerne gennem tiden.

Knud Waaben havde gået i skole med komponisten Poul Rovsing Olsen, som min kone kendte fra Dansk Folkemindesamling, hvor hun hjalp PRO ved indsamlingen af de polske roearbejderes sange.

Langt væk fra Danmark opdager man, hvor mange tråde der binder danske kulturfolk sammen. Med på holdet var også en fynsk pianist, Pia Terndrup, som min kone havde undervist i musikteori, og Lis Levinsen, som havde været rektor på min søns gymnasium. Lis Levinsen blev i øvrigt gode venner med Knud Waaben under dette ophold på San Cataldo, som også er kendt for at fungere som dating-bureau for mennesker i alle aldre. Sol og vin og beåndede samtaler i skønne bjerglandskaber virker befordrende for den menneskelige kontaktevne.

 

P.S.

Da jeg tredje gang fik lejlighed til at tilbringe en måned i Italien, var det i Skandinavisk Forenings Kunstnerkollegium, som dengang, i 1996, lå på Via Garibaldi i Rom. Min generøse institutbestyrer Klaus Kjøller gav mig lov til at absentere mig fra instituttet i en måned.

Kunstnerkollegiets leder var en tidligere studerende fra instituttet og forskningsbibliotekar fra KB. Teresa var med, og her var vi mest på tomandshånd. Vi snakkede med de andre stipendiater, bl.a. om hvor mange måder man kan blive snydt på i Rom. Selv blev vi tørret af en taxichauffør, som gav os avispapirpenge tilbage. Han havde klippet pengesedler ud af en lotteriannonce i en avis, og dem brugte han åbenbart, når han havde samlet turister op i nattelivet.

I modsætning til San Cataldo havde Kunstnerkollegiet næsten intet organiseret fællesskab. Det var en mere privat studietur, hvor vi gik til koncerter og opera og fik byen ind på rygmarven. Mit officielle ærinde var at gå i Tom Kristensens fodspor. Det gjorde jeg også, men der kom kun et foredrag ud af det. Jeg mødte imidlertid min gamle studiekammerat fra danskstudiet, Levende Billeder-redaktøren og Tour de France-kommentatoren Henrik Juul Hansen dernede. Han boede også i Trastevere. Det var en dejlig overraskelse.

 

©John Chr. Jørgensen