Sproglig rådgivning forside àSprogbrugsbegreber à[aktuelt begreb]

 

INTERAKTION

 

Bruges synonymt med ’kommunikation’. Der er nok en tendens til at fravælge ordet ’interaktion’ til fordel for ’kommunikation’ når man beskriver relationer mellem sekundærgrupper, fx organisationer.

 

For at to aktører kan siges at indgå en rollerelation må de selvfølgelig kunne opfatte hinanden, eksistere for hinanden.  En blind og en døv som sidder i lægens venteværelse på hver sin stol uden at røre hinanden, indgår ikke i nogen rollerelation: der kan ikke finde nogen interaktion sted.  Men desuden skal de opfatte hinandens (og deres egen) adfærd som belønning og/eller straf.  Er disse to betingelser opfyldt, kan vi tale om at der er interaktion eller samspil mellem parterne. Dette indebærer at der overføres informationer mellem dem.

 

Der findes forskellige typer af interaktion.  Først kan man inddele efter de midler der benyttes i interaktionen.  Inddelingerne kan direkte overføres til begreberne ’information’ og ’kommunikation’.

 

Inddelt efter middel

Afhængigt af om midlet er sprog (i god gammeldags betydning: dansk, serbokroatisk, grønlandsk ... ) eller ej, taler man om sproglig interaktion og ikke-sproglig interaktion.  Ikke-sproglig interaktion kan fx benytte klædedragt, gestus eller mimik som midler.

 

Inddelt efter indhold

En anden måde at inddele på er efter interaktionens indhold.  Hvis interaktionens emne er noget i selve den interaktionsproces som foregår, så er der tale om metainteraktion.  Altså når fx den ene af parterne (med eller uden ord, det er underordnet) viser sin beundring eller sin modvilje over for den anden part og hans adfærd i interaktionssituationen. 

 

Hvis interaktionen ikke er metainteraktion, så kaldes den objektinteraktion.  Objektinteraktion er altså interaktion hvis emne findes uden for den interaktionssituation som er her og nu.

 

Andre inddelinger og betegnelser

Interaktion kan naturligvis inddeles på andre måder, efter andre faktorer i interaktionssituationen.

 

En anden betegnelse for metainteraktion er 'relationsinteraktion'.

 

En anden betegnelse for objektinteraktion er 'indholdsinteraktion'.

 

Når jeg anbefaler de første udtryk skyldes det at præfikserne 'meta'og 'objekt' allerede er fast institutionaliserede inden for videnskabsteorien i en betydning som nøje svarer til de to former for interaktion.  Fx er et metasprog et sprog hvori man taler om sproglige fænomener (fx en grammatik), mens et objektsprog er et sprog som ikke er et metasprog (fx en tekst om sommerfugle).

kkj@hum.ku.dk