Først lagt op 07-06-2021,,senest opdateret 07-06-2021 11:32:15

 

 

 

Kanelsnegle i fad, ukompliceret barnemad. Så let bør det også være for forskere at fastholde deres forskerstatus og undgå politisering. Foto: barnemad.tv

 

Poletæk for forskerspirer

At forske og formidle i politisk brandbare emner kræver altid en god, sikker politisk indsigt. Kunsten er undgå at få spoleret sin forskerstatus.

 

De 262 underskrivere af debatindlægget ”Ane Halsboe-Jørgensen, Fortæl os, hvor og hvornår vi har bedrevet noget, vi ikke må?’” i dagens Politiken (7/6 2021) demonstrerer en nærmest ufattelig politisk naivitet. Forskerne reagerer på anklager om politiseret forskning ved straks at kaste sig ud i en politisk demonstration, som ovenikøbet bringes som forside på Politiken. Herved bekræfter de anklagen om politisering og giver deres anklagere mere vind i sejlene. Det er kort sagt torskedumt.

At forske og formidle i politisk brandbare emner kræver altid en god, sikker politisk indsigt. Kunsten er undgå at få spoleret sin forskerstatus ved igen og igen at blive taget til indtægt af en bestemt gruppe politiske partier. Derfor skal hårde kendsgerninger som bestemte partier især kan bruge direkte, altid garneres med prosa som tydeligt signalerer at man gør sig umage for at balancere politisk. Dette er barnemad for enhver der forsker i politiske partier, mediers politiske dækning og lignende. Men det bør være den lille ABC for enhver som forsker i varme politiske emner.

Hvordan bør man så ideelt set som forsker reagere på anklagen om politiseren? Man bør med godt humør og kampgejst konkret påvise hvor anklagerne tager fejl. Derimod er en fælles, generel afvisning og floksygemeldinger døden: Det bekræfter kritikerne i at de rammer.

Sådan er politik eller ”poletæk”. Og poletæk fortsætter, uanset hvor mange der tror de kan melde sig ud, fordi de kommer fra en højere, upolitisk virkelighed.

 

 

Læs

 

 

Læs

 

Læs

 

 

Læs

 

Læs

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk