Virksomheden
Skare Meat Packers har fået omtale i Jyllands-Posten, da det kom frem,
at Fødevarestyrelsen vil politianmelde virksomheden for at forsøge at
hindre styrelsen i at foretage kontrol.
Jeg
skal ikke gøre mig klog på foretagenets økonomi og lovlighed. Men som
forbruger står jeg flere gange om ugen med kød fra køledisken i
hænderne og tjekker Bedst før-datoen og vælger det
kød i disken som er bedst længst. Derfor har jeg et stærkt
forbrugerforhold til køds alder.
Under
forberedelsen af stegningen af julegåsen 2022 fandt jeg en datomærkning
inderst på plastiksækken omkring gåsen som lød på ”slagtedato
10-11-2021”. Det overraskede mig. Og jeg holdt for en sikkerheds skyld
datoen for mig selv. Ingen gæster brokkede sig over smagen af gåsen.
Tværtimod. Flere jublede mere end høflighed krævede. Men da den
forsamlede storfamilie dagen efter fortsatte julefestlighederne med
julefrokost, var stemningen så løssluppen, at jeg satte trumf på med
offentliggørelsen af slagtedatoen.
Det
udløste højlydt forundring, ja forargelse.
Det
viste sig, at den almindelige opfattelse i vores familie og sikkert i
mange andre er, at oksen, gåsen, hønen, svinet eller lammet er slagtet
umiddelbart inden den/ det optræder i køledisken eller i
slagterbutikken. Sagen om Skare Meat Packers viser at vores slagtede
gås’ alder på 13,5 måneder i spiseøjeblikket ikke er noget særsyn. Kød
kan sagtens stamme fra et gammelt lig som har tilbragt 20 år på køl,
inden det tøs op og mærkes med Bedst før i
overmorgen.
Det
er grov manipulation at fylde os kunder med pernittengrynsk oplysning
om Bedst før. Den går ikke mere. Vi kræver også
oplysning om, hvor mange årtier kødet har været nedfrosset inden vi
beslutter os for, om det er sandsynligt at det stadig er Bedst
før i overmorgen.
|