Først lagt op 13-01-2023,,senest opdateret 01-02-2023 17:08:50

 

 

Køddisken. Foto: Fra Samvirke

 

Gammelt kød

 

Det er grov manipulation at fylde os kunder med pernittengrynsk oplysning på pakken om Bedst før. Mens man intet antyder om, hvor mange årtier kødet har været nedfrosset. Hvis vi fx æder en oksesteg, som har haft 50 års jubilæum på køl, vil vi vide det.

 

 

Virksomheden Skare Meat Packers har fået omtale i Jyllands-Posten, da det kom frem, at Fødevarestyrelsen vil politianmelde virksomheden for at forsøge at hindre styrelsen i at foretage kontrol.

Jeg skal ikke gøre mig klog på foretagenets økonomi og lovlighed. Men som forbruger står jeg flere gange om ugen med kød fra køledisken i hænderne og tjekker Bedst før-datoen og vælger det kød i disken som er bedst længst. Derfor har jeg et stærkt forbrugerforhold til køds alder.

Under forberedelsen af stegningen af julegåsen 2022 fandt jeg en datomærkning inderst på plastiksækken omkring gåsen som lød på ”slagtedato 10-11-2021”. Det overraskede mig. Og jeg holdt for en sikkerheds skyld datoen for mig selv. Ingen gæster brokkede sig over smagen af gåsen. Tværtimod. Flere jublede mere end høflighed krævede. Men da den forsamlede storfamilie dagen efter fortsatte julefestlighederne med julefrokost, var stemningen så løssluppen, at jeg satte trumf på med offentliggørelsen af slagtedatoen.

Det udløste højlydt forundring, ja forargelse.

Det viste sig, at den almindelige opfattelse i vores familie og sikkert i mange andre er, at oksen, gåsen, hønen, svinet eller lammet er slagtet umiddelbart inden den/ det optræder i køledisken eller i slagterbutikken. Sagen om Skare Meat Packers viser at vores slagtede gås’ alder på 13,5 måneder i spiseøjeblikket ikke er noget særsyn. Kød kan sagtens stamme fra et gammelt lig som har tilbragt 20 år på køl, inden det tøs op og mærkes med Bedst før i overmorgen.

Det er grov manipulation at fylde os kunder med pernittengrynsk oplysning om Bedst før. Den går ikke mere. Vi kræver også oplysning om, hvor mange årtier kødet har været nedfrosset inden vi beslutter os for, om det er sandsynligt at det stadig er Bedst før i overmorgen.

 

Læs

 

Læs

 

Læs

 

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk