Først lagt op 23-10-2024, senest opdateret 23-10-2024 17:49:59

 

 

Donald Trump - Renoir

Foto: www.deviantart.com/ montrealdigital/ Creative commons

 

 

Medierne elsker Trumps løgne

 

Løgne er ikke spor ny i politik. Både J.O. Krag og Anders Fogh Rasmussen løj også lodret. Det ny ved Trumps løgne er, at han bruger dem til at skaffe sig overdådig dækning i medierne.

 

Trumps teknik for mediestyring er enkel: Han skal sige noget opsigtsvækkende ved enhver lejlighed.

 

Og noget som er en løgn, er altid opsigtsvækkende. Og jo grovere løgnen er, jo mere opsigtsvækkende er det, at en tilsyneladende seriøs præsidentkandidat lyver. Kan det virkelig passe, spørger seerne, mens de studerer hans ansigt og gebærder for at finde sandheden. Er det en dyds-scoring eller en dumhed? Men hvordan kan en toptrænet mediefigur, succesrig forretningsmand og tidligere præsident dog opføre sig så tåbeligt?

 

Det skal derfor gøres muligt for mange at tro på at løgnen er en humoristisk overdrivelse. Det klares med adfærdsnuancer som Trump mestrer gennem sine mange års oplæring som leverandør til TV-mediet. Adfærdsnuancer som kun kan improviseres i situationen.

 

Løgne er almindelige i politik. Men det originale ved Trumps løgne er at han intet gør, for at sandsynliggøre at løgnene i virkeligheden er sandheden. Hans madding til medierne er sensationen, at præsidentkandidat Trump lyver. Og medierne bider på hver gang og belønner ham med god placering i tv-nyhederne.

 

Men løgne er ikke spor ny i politik. Det ny ved Trumps løgne er, at han bruger dem til at skaffe sig overdådig dækning i medierne.

 

Foghs løgne havde modsat formål

De løgne som Anders Fogh Rasmussen fx stak, da han afviste at være kandidat til posten som generalsekretær i NATO i 2009, havde et helt andet, ja stik modsat formål: At komme mindst muligt i medierne.

 

Politik på TV blev – før Trump-løgnene -- aldrig stærkere end, når en toppolitiker kæmpede for at forsvare sin ærlighed samtidig med, at alle vidste, at han løj. Derfor måtte Anders Fogh Rasmussen på sine faste, ugentlige pressemøder i Statsministeriet besvare journalisternes spørgsmål.

 

Politiske journalister og kommentatorer var enige om, at når Fogh svarede:

 

·        Jeg er ikke kandidat til nogen international post

·        Jeg agter at blive som statsminister, så længe vælgerne vil have mig

·        Jeg svarer af princip ikke på hypotetiske spørgsmål.

 

Så betød det i virkeligheden:

·        Jeg siger ja, hvis jeg får tilbudet om at blive generalsekretær for NATO.

 

Tolkningen – at han ville sige ja – byggede mindst lige så meget på, hvad han ikke sagde, som på, hvad han eksplicit sagde. Det han ikke sagde, var fx:

 

·        Jeg lover jer, at jeg klart afviser tilbuddet om at blive generalsekretær for NATO, hvis jeg får det. Eller:

·        Jeg sværger ved Anne-Mette og vores børn og børnebørn, at jeg bliver som statsminister, så længe man vil have mig.

 

Den mest iøjnefaldende regel, som viser sig i dette eksempel, er:

·        For at forstå meningen med en politisk udtalelse, skal man vide, hvad der netop ikke blev sagt.

 

Den eneste fornuftige forklaring på, at Fogh undlader at sige det, som kan lægge ”sagen død”, er, at mere engagerede, forpligtende løfter og garantier vil være vanskeligere for ham at bortforklare – hvis han får jobbet.

 

Men denne enighed og totale klarhed om, hvad Fogh gik efter, var ikke nok for medierne. Der gik sport i at prøve at få Fogh til at være ærlig og faktisk sige det, som enhver vidste, at han ikke kunne sige – hvis han ville bevare chancen for NATO-jobbet.

 

Løgnens fascinerende effekt er evig

Ud fra en streng rationel betragtning var det egentlig unødvendigt at bore mere i sagen om Foghs NATO-drømme. Alt var jo klart, og statsministeren havde ikke mere han ville sige. Men det var elementært pirrende for seerne at iagttage, hvordan landets statsminister hver gang kæmpede for sin ærlighedsdyd, samtidig med, at alle vidste, at han løj.

 

Det pirrende for seerne ved Trumps løgne er også gang på gang at vurdere om manden virkelig lyver seerne direkte ud i ansigterne.

 

Men Trumps forhold til sine løgne er helt anderledes end Foghs: Trump er en avanceret, kreativ, nyskabende politisk løgner som med åbenlyse løgne dagligt tvinger medierne til at dække hans figur for at score flest mulige seere. Fogh var derimod en fanatisk løgnefornægter – lige indtil han fik NATO-jobbet og dermed blev tvunget til at retfærdiggøre sine løgne bedst muligt.

 

Hvis Trump vinder præsidentvalget, vil ingen kræve hans løgne retfærdiggjort. Tværtimod vil løgnene automatisk blive betragtet som sandheder eller som vittigheder, fordi han jo blev valgt.

 

 

Læs om Foghs løgn.

 

Læs om J.O. Krags løgn.

 

 

 

© KLAUS KJØLLER

 

 

 

 

 

 

© KLAUS KJØLLER