Et fremragende arbejdsredskab for både politikere, Iobbyister, spindoktorer og chefer og for de vælgere og medarbejdere, der gerne vil vide, hvad de kan blive udsat for, og som har lyst til at tage del i spillet om magten.

Lisbeth Knudsen, Berlingske Tidendde

Bogen anbefales med den varmeste kynisme.

Jakob Levinsen, Jyllands-Posten, 5 stjerner

 En fræk og rap bog er det, ikke anbefalelsesværdig for svage, uanstændige sjæle, men nyttig for andre som vaccination mod tidens lumpenhed.

Johannes Værge, Weekendavisen

Og så opfordrer han ellers til, at man gør hans bog til pensum i 9. klasse. Fulgte Undervisningsministeren hans råd, ville velfærdsstaten bryde sammen. (Anna Libak, Weekendavisen).

Kjøllers ligefremme skrivestil og opfindsomme eksempler får én til at briste i latter flere gange. Man bliver efter læsningen af bogen også bedre i stand til at forstå, hvad der foregår i det politiske liv, i organisationerne, i virksomhederne og i alle andre fora. (Erhvervsbladet).

Hans argumentation og eksempler er (desværre!) ret overbevisende. (John Chr. Jørgensen, Ekstra Bladet)

Aldrig udsendt til pressen, grundet forfatterens afsky for undertrykkelse.

Bibliotekerne fik dog mulighed for at lave en lektørudtalelse:

Selvhjælpsbog, hvor du i teori og letforståelig praksis lærer at bruge "magtens enkle teknikker". For alle der ønsker at blive klogere på, hvad magt er for en størrelse.

Forfriskende direkte bog om magt, der kan få alle til at reflektere over sin egen rolle i spillet om magten.

2023, paperback, 2. rev.udg.  18. oplag

2004, 2007 paperback.

2016- print on demand. 2015- e-pub

2013- e-pub

 

 

 

Først lagt op  02-01-2025. Senest opdateret 03-01-2025 11:44:48

 

GRATIS RÅD

Konstruktivt. Realistisk. Straks

 

 

Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik (Frederik André Henrik Christian), kronprins til Danmark, greve af Monpezat og dansk tronarving - fra European Wind Energy Association offshore event "EWEA Offshore 2015" i København, marts 2015

Foto: Mogens Engelund/ Wikimedia Commons

 

Folket bevare kongen!

 

For den danske konge bør en nytårstale ikke bare gå ud på at bestå en oplæsnings-test. Kongen bør overveje at flytte stedet for næste nytårstale fra slottet og ud i befolkningen

 

Kong Frederik 10. bestod nytårs-taleprøven. Både DR og TV 2 tolkede flittigt detaljer i talen. Og indkaldte eksperter kommenterede. Næsten alle var meget positive.

Sådan kan kongen og hans taleskrivere trygt fortsætte i de kommende år. Fremtiden er sikret.

Men det er ikke forbudt at eksperimentere. For at gøre det endnu bedre. Så iscenesættelsen passer bedre til kongen.

Frederik blev cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet i 1995 og læste undervejs statskundskab ved Harvard University, USA, i 1992-93. Efter universitetet havde kongen flere diplomatiske stillinger i FN og i Paris.

Men kongens image i den danske befolkning er ikke først og fremmest at han er akademiker og diplomat. Det der profilerer kong Frederik i den danske befolkning, er hans utraditionelle valg af uddannelsen til jægersoldat og hans glæde ved sport. Han føler sig hjemme og tryg ved fysisk udfoldelse. Og ved at udbrede og inspirere til fysisk aktivitet.

Derfor bør hans nytårstale gøres mere fysisk. Formen, hvor han sidder ved et bord i en mennesketom stue med landkort på væggen og læser op fra en stabel papirer, vil aldrig blive opfattet som naturlig for ham.

Det føltes ægte, da han brød traditionen og startede med at gå hen til bordet i fri dressur. Men resten føltes som en eksamen – som han heldigvis bestod. Men for den danske konge bør en nytårstale ikke bare gå ud på at bestå en oplæsnings-test. Det gælder om at folde sig mest muligt ud med sine særlige talenter og derved inspirere befolkningen mest muligt.

Derfor bør kongen overveje at flytte næste nytårstale fra slottet og ud i befolkningen. Talen kan holdes i en idrætsklub eller på et rådhus, og skal tv-transmitteres direkte i landsdækkende tv. Det vigtige er at nytårstalen holdes for et publikum som kan komme i samspil med kongen, fx med latter. Således som det foregår, når kongen deltager i idrætsarrangementer og lignende.

Talen trænes -- som nu -- i et samspil mellem kongen og taleskrivere og taleinstruktører, men kongen forsynes ikke med et oplæsningsklart manuskript, men med et ark med stikord til nytårstalens forskellige punkter. Den improviserede form vil kræve lidt mere tid. Talen bliver i praksis et kort foredrag i samspil med publikun. Højst 25 minutter. Og en kort skriftlig udgave bør stadig lægges på kongehusets website.

Nogle hævder at kongen af og til spontant taler sort. Men min fornemmelse er, at det aldrig bliver mere sort end det straks kan afklares med improviseret kongelig humor. Dette er en af flere originale værdier ved kongens person, som dette ny regi for nytårstalen kan udfolde.

 

© Klaus Kjøller

 

 

 

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk