Politisk satire

Serien Publicisterne om lektor i

politisk kommunikation Ivar Olavson

Først lagt op i 2007, senest opdateret 04-06-2024 13:21:34

 

 

ALLE BØGER

FORFATTER- OG BOG-KOMMENTARER

Systematisk oversigt over alle bøger

BEDST SÆLGENDE BØGER TOTALT

 

Den åndelige Akse

 

Tegning: Morten Ingemann.

 

Udkom første gang som p-bog d. 1. juni 2007 på Forlaget Hovedland. 239 s. Udsolgt.

141111AandAkseEpubFors600X800.jpg

Udkom som e-bog på SAXO.com i november 2014

 

Bagside

dage inden folketingsvalget 2008 kidnappes Statsministeriets åbenhedsombudsmand, Ivar Olavson. De fundamentalistiske kidnappere kræver ikke kun de sidste danske tropper hjem fra Afghanistan, men også offentliggørelse af hemmelige lydoptagelser fra statsministerens kontor.

 

Begge krav afvises blankt af statsministeren som i første omgang bakkes op af alle politiske partier til at indføre begrænsninger i pressefriheden mens gidselaffæren kører. Snart efter bryder den politiske enighed dog sammen, og gidselaffæren fylder hele valgkampen.

Statsminister Alex Ota Poulsen og hans spindoktor, Bart Smilas, søger med alle midler desperat at forhindre et jordskredsvalg til fordel for ekstremistpartierne.


For at afværge denne trussel mod demokratiet går dronningen på skærmen og appellerer til gidseltagerne. Herefter frafalder gidseltagerne ét af kravene. Imens samler Ivar Olavson i sit fangenskab beviser på at gidseltagerne i virkeligheden ikke er muslimske fanatikere. Men vil det lykkes ham at slippe levende ud og overbevise medierne og befolkningen om svindelen? Og at afsløre den skyldige?

 

 

Sidens menu

 

Serien Publicisterne

Denne roman indgår i den satiriske romanserie Publicisterne.  Serien omfatter Dronningens hund (1999), Lingos lov (2005) og Den åndelige Akse (2007). Bøgernes gennemgående hovedperson er lektor i politisk kommunikation ved Københavns Universitet, Ivar Olavson. Andre dominerende personer er toppolitikere, deres rådgivere og ledende personer fra medieverdenen. Seriens bøger kan læses uafhængigt af hinanden.

Citat

”Politik er en kampsport udført i et minefelt placeret i et guldfiske-akvarium lavet af magnetisk glas”

Neil Kinnock, tidligere leder af Labour i Storbritannien, svigerfar til Helle Thorning-Schmidt, i interview i Berlingske Tidende d. 17/12 2006

 

Brev til pressen

Ny Alliance er ikke nok

 

Der er grøde i dansk politik. Partiet Ny Alliance opstod, og en tzunamibølge fra vælgerhavet lagde gamle partiers strande øde.

Men det politiske system er jo stadig det samme. Og det er ikke spor effektivt. Det spildes en masse tid med ævl, kævl, tørklæder og rundkredse. Der er for mange folk i meget små sko der stripper for at komme i medierne.

Og der er fagforeninger, samarbejdsudvalg, debatter og afstemninger, og hvad det alt sammen hedder. En ny tid fordrer ikke bare nye alliancer, men et helt andet politisk system.

Danmark er gået demokrati

Dette har landets mægtigste erhvervsmand, Karl Kaerke McKillbrian Hansen, indset. Demokrati er permanent ledelseskrise. Ja, værre endnu: Demokrati i politik er en tilstand som svarer til konkurs i erhvervslivet. Derfor har hr. Hansen besluttet give sit land – og især sin dronning – en  enestående afskedsgave ved sin mulige død: et politisk system som vil placere Danmark helt i front. Et system som svarer til det system som hr. Hansens verdensomspændende foretagende hviler på. Nemlig enevælde.

De Himmelske Martyrers Guddommelige Frelser-Brigader

Og som sagt, så gjort. Kun få paragraffer i Grundloven skal ændres. Det svære er at få befolkningen og politikerne til at acceptere grundlovsændringen. Men hr. Hansen har en plan. Og den lykkes. Ved det næste folketingsvalg i efteråret 2008.

Den åndelige Akse er historien om hvordan det går til at enevælden genindføres i Danmark i en nær fremtid. Blandt andet tages den offenligt kendte forsker og åbenhedsombudsmand i Statsministeriet, Ivar Olavson, som gidsel af en terrorgruppe der kalder sig De Himmelske Martyrers Guddommelige Frelser-Brigader. Men det er kun en detalje i den nok dristigste intrige som nogensinde er spundet omkring kongehuset, landet, medierne, politikerne og erhvervslivet.

 

Anmeldelser

Fire Stjerner i Nordjyske Stiftstidende, d. 1/6 2007

Det er en bidende satirisk roman, der bygger på en vekselvirkning mellem det, der faktisk er hændt, og romanens fremstilling. […]

Men Kjøller deformerer i relation til de gængse [holdninger hos aktørerne], og det gør han med robust indsigt i de politiske forhold. Ikke for ingenting har han i sine fagbøger beskæftiget sig med politisk kommunikation og manipulation, og disse fakta gør tilsammen, at han har skrevet en læseværdig roman med en helt speciel ædende ond virtuositet.

Jens Henneberg, Nordjyske Stiftstidende, 1/6 2007


Lektørudtalelse, Indbindingscentralen, uge 27, 2007

Bogen er ret let læst, men præsenterer mange navne og side­handlinger, som det kan være lidt svært at holde styr på. Mange af personerne ligner til forveksling nulevende personer, men har andre navne, mens andre optræder som “sig selv”, bla. Ulla Terkelsen og Prins Henrik. Men bare at gætte på, hvem de forskellige personer mon skal ligne, er i sig selv god underholdning. […]

Samlet konklusion
Underholdende roman for læsere, der interesserer sig for samtidspolitisk satire, og som evt. har læst forfatterens 2 forrige romaner, som er selvstændige bind i serien. De potentielle læsere vil nok blive delt i dem, der morer sig over bogen, og dem, der synes at en hel roman bliver for meget af det gode.

Annemette Schønberg Johnsen


Jyllands-Posten og Politiken

Bogen blev frakendt alle kvaliteter i disse to dagblade i anmeldelser kort efter udgivelsen i juni 2007.

 

 

 

Direkte fra værkstedet: Forfatterens dogmer, moraler, budskaber og planer

Alle, dvs. absolut ALLE, kneb gælder når historier skal fortælles

Jeg er ligeglad med om det jeg skriver, virkelig er sket eller ej. Der er virkelige historier som ingen vil tro på fordi de ikke virker sandsynlige. Og der er frit opfundne historier som alle tror på er den rene og skære virkelighed, selv om historierne faktisk er fulde af løgn. Som fx når journalister opdigter nyheder til deres avis, eller skriver interview med personer de aldrig har talt med.

Jeg bruger elementer fra virkeligheden fuldstændig skamløst. Jeg bruger alt hvad jeg synes jeg kan bruge, og ændrer og kasserer det af virkeligheden jeg ikke kan bruge. I min historie gælder læserens lov: Historien skal være god. Jeg henter alt fra virkeligheden som kan tjene dette formål: personer, navne, organisationer, begivenheder. Jeg ændrer rask væk på alt, fuldstændig som det passer mig. Der er intet over eller ved siden af læserens behov for den gode historie.

Og hvad går Den åndelige Akse så ud på?

Få dage inden folketingsvalget 2008 kidnappes Statsministeriets åbenhedsombudsmand, Ivar Olavson. De fundamentalistiske kidnappere kræver ikke kun de sidste danske tropper hjem fra Afghanistan, men også offentliggørelse af hemmelige lydoptagelser fra statsministerens kontor. Begge krav afvises blankt af statsministeren som i første omgang bakkes op af alle politiske partier til at indføre begrænsninger i pressefriheden mens gidselaffæren kører. Snart efter bryder den politiske enighed dog sammen, og gidselaffæren fylder hele valgkampen. Statsminister Alex Ota Poulsen og hans spindoktor, Bart Smilas, søger med alle midler desperat at forhindre et jordskredsvalg til fordel for ekstremistpartierne.

For at afværge denne trussel mod demokratiet går dronningen på skærmen og appellerer til gidseltagerne. Herefter frafalder gidseltagerne ét af kravene. Imens samler Ivar Olavson i sit fangenskab beviser på at gidseltagerne i virkeligheden ikke er muslimske fanatikere. Men vil det lykkes ham at slippe levende ud og overbevise medierne og befolkningen om svindelen? Og at afsløre den skyldige?

Hvad er dit budskab?

Budskaber og moraliseren interesserer mig ikke. Jeg er helt naiv i forhold til et eventuelt højere indhold i mine historier. Hvis jeg havde noget særligt på hjerte, så skrev jeg en kronik eller gik ind i politik. Ethvert budskab er der kun fordi det er en nødvendighed for at lave en god historie. Det handler om at udfolde en tilstand af kærlig satire: et sted mellem den hadske, bidende satire og det tandløse revygrin. Universitetskolleger som læser mine romaner fremhæver ofte – undrende, synes jeg – at de følte sig godt underholdt. Det opfatter jeg som en stor hæder. Samtidig med at jeg ikke er helt døv for at de måske havde forventet noget mere åndeligt og mindre lavpandet. Men det kommer så nu: Den åndelige Akse.

Kommer der mere efter Den åndelige Akse?

Den åndelige Akse er den tredje i en satirisk trilogi, Publicisterne.

De to første satirer i trilogien, Dronningens hund og Lingos lov, handler om det velkendte som vi lever midt i: politikerne, deres rådgivere, journalisterne, redaktørerne, kommentatorerne og forskeren som gør sig nyttig. I Lingos lov er rammen folkeafstemningen om den forbedrede EU-traktat i 2007. Trilogiens tredje del, Den åndelige Akse, har baggrund i folketingsvalget i 2008 og er en konstitutionel satire hvor det demokratiske system frivilligt afskaffer sig selv.

Kun tiden kan vise om der kommer mere. Hvis det bliver en kvartet, så kan fjerde del eventuelt udspille sig i år 2022 i et Danmark hvor den digitale revolution er slået igennem på væsentlige punkter.

 

 

 

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk