senest opdateret 11-07-2021 11:10:56

 

 

 

 

Kjøller forside >> alle artikler >> Manus: Klumme i Magisterbladet

[senest revideret 11/7 2021, udelukkende med layoutforbedringer]

Magisterliv, klummer fra Magisterbladet 1998-2002

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Desperat forsvar for fodboldlandsholdets nedtur

Ingen jobsamtale, ingen ledelse

Oprørske elever

Magister ude at svømme

Fedt

Om valgte ledere på universitetet

Min hobby

Om salg af religioner

50+

Habittens fordele

Lyst

Første skoledag

Særlige øjeblikke

Hvad kan en magister?

Bevaringsværdigt lort

Årtusindskiftet 1999-2000

Universitetslektorens selvopgør

Styrk dansk: Drik mere øl!

Værdien af eksamensangst

Takketale for Nobelprisen

Hvad kan forfattere lære af finansloven?

Humor er nødvendig

Har magistre fjender?

Lektor med søm gennem hovedet

Ud af hængekøjen!

Casting i ledelse og politik

Bogens fremtid

Korpsånd og dødsforagt

Karisma, Adolf Hitler og Amdi Petersen

Jul

Netværk

Lektor på landevejene

Anerkendelse

 

 

 

Titel og medium                            

[uden titel] offentliggjort som klumme i Magisterbladet marts 2001. Stykket er som en særlig læserservice nu blevet forsynet med titel og underrubrik (d. 31/12 2012)

© klaus@kjoeller.dk

 

 

 

Lektor med søm gennem hovedet

 

Den korteste vej til at skaffe frivillige læsere til sine tekster er at lade tasterne hvile og gå ud i verden og gøre store gerninger. Eller bare være i nærheden af nogen som gør store gerninger.

Af Klaus Kjøller

Er vi magistre gode nok til at skabe interesse for vores ting? Måske bør du æde en kamel rå for at skabe større opmærksomhed om din seneste artikel om kvantefysik eller myrernes parring?

Jeg er personlig kedelig. Mit liv er helt igennem uegnet til markedsføring. Jeg tror mange magistre har det på samme måde. Vi passer vores arbejde trofast.

Mange af mine idoler har store fejl og mangler: druk, narkomisbrug, ødelagte familier, latterlige poseringer for fotografer, skabagtige stemmer når de taler i radio eller på tv, sorte negle og skaldede isser. Men sådanne dumheder har jeg aldrig villet ødelægge mit liv med. Jeg har styret direkte mod teksten, den gode tekst.

Så er det at Helmuth Kohl udsender ”Min dagbog 1998-2000” og scorer kassen. Få år tidligere lavede han en kogebog med sin kone som blev en bestseller. Og det fortælles at Hillary har fået 800.000 dollars i forskud for sine erindringer om årene i Det Hvide Hus. Rygterne om Annette Engells succes herhjemme har givet ægtefæller til store mænd verden over nye muligheder. Og det er åbenbart ikke engang nødvendigt at blive skilt.

Den slags kan ikke undgå at gøre indtryk på en magister der kun kan skaffe læsere ved at sætte sine produkter på sin undervisningsplan som obligatorisk læsning. Eller ved at søge stillinger og dermed tvinge ansættelsesudvalget til at skrive om det. Hvordan får vi mere lyst ind i vores læsere?

Hidtil har mit svar været: Den næste tekst skal være bedre, så vil læserne begejstres, og jeg kan dø i fred.

Men det er forkert. Den korteste vej til at skaffe frivillige læsere til sine tekster er at lade tasterne hvile og gå ud i verden og gøre store gerninger. Eller bare være i nærheden af nogen som gør store gerninger. Men det er lettere sagt end gjort når man nu igennem mange år har vænnet sig til at leve et regelmæssigt magisterliv. Eventyrmusklen er blevet slap. Det eneste realistiske håb er at man stadig kan være i stand til at begå en dumhed der er tilstrækkelig stor til at skabe overskrifter og dermed måske kan redde ens forfatterskab fra glemslen.

Jeg er derfor begyndt at træne i at tale lidt hen ad Karen Blixen for dog i det mindste at løfte min tale op over det ordinære. Andre muligheder er at æde sig fed som Master Fatman og slå et søm gennem hovedet. En universitetslektor med søm gennem hovedet. Dét må sgu da i det mindste give billeder som kan komme på forsiden af kulturtillæggene.

Magistre er selvrådige folk. Benyt derfor de kommende dage til at udforske lige netop dine personlige muligheder. Spild ikke tid på teksten. Den får du her: ”Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have. Hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade.” Brug al din fantasi på dragten og maskeringen. Behold den på hvis den giver mange boller.

 

© Klaus Kjøller, klaus@kjoeller.dk , d. 15/2 2001.

                

 

 

 

 

 

 

 

151217klauskjoellerDKforside.bmp